Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Δύο Έλληνες της Βιέννης διοργάνωσαν τον «Χορό της ειρήνης


Για έβδομη στη σειρά χρονιά, δύο αξιόλογοι νέοι της Ελληνικής Κοινότητας Βιέννης, ο Γιώργος Λάκης και ο Αντώνης Κατσαντώνης, διοργάνωσαν και φέτος με επιτυχία, αυτή μάλιστα τη φορά και υπό την αιγίδα του Δημάρχου Βιέννης και κυβερνήτη του Ομόσπονδου κρατιδίου της, Μίχαελ Χόιπλ, την εκδήλωση που έχει γίνει ήδη ένα είδος «θεσμός», τον «Χορό για την ειρήνη».
Οι δυο τους είχαν την έμπνευση και την πρωτοβουλία πριν από έξι χρόνια, με το δικό τους πρωτότυπο τρόπο, και με τη συμμετοχή άλλων Ελληνόπουλων της Βιέννης, να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο στο Ιράκ, και να διοργανώσουν ένα υπαίθριο «Χορό για την ειρήνη» σε πλατεία στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, συγκεντρώνοντας χρήματα για την διεθνή οργάνωση «Γιατροί χωρίς σύνορα».
Μέσα στα προηγούμενα χρόνια, οι ίδιοι κατόρθωσαν να ενθουσιάσουν και άλλους νεολαίους της Βιέννης από διάφορες χώρες, και έτσι τους «ελληνικούς χορούς για την ειρήνη» πλαισιώνουν πλέον, με ένα δικό τους πρόγραμμα και άλλες ομάδες νέων από πέντε ηπείρους..
Από τους δώδεκα Ελληνες εφήβους που συμμετείχαν στον πρώτο «Χορό για την ειρήνη» το 2003, τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των συμμετεχόντων πολλαπλασιάστηκε και συμπεριέλαβε νέους άλλων εθνικοτήτων, φθάνοντας να πάρουν μέρος στη φετινή εκδήλωση συνολικά δώδεκα χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα από διάφορες γωνιές του πλανήτη.
Οπως τονίστηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης, όλες αυτές οι ομάδες θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα, ως νέοι, ως Βιεννέζοι διαφορετικής πολιτισμικής προέλευσης, ως κάτοικοι αυτής της πόλης, και προπάντων ως άνθρωποι.
Σε μουσικούς σκοπούς και με παραδοσιακές στολές των χωρών τους, πολλές δεκάδες νέοι βρέθηκαν φέτος στη σκηνή της εκδήλωσης και χορεύοντας και τραγουδώντας «για την ειρήνη», έστειλαν ένα «ζωντανό» μήνυμα κατά του πολέμου. Τα έσοδα από προσφορές των επισκεπτών της εκδήλωσης αλλά και διαφόρων χορηγών διατέθηκαν φέτος εξ ολοκλήρου στην αυστριακή ανθρωπιστική οργάνωση «Εργο βοηθείας».
Σε μήνυμα του στην εκδήλωση, ο δήμαρχος Βιέννης και τοπικός κυβερνήτης Μίχαελ Χόιπλ, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία των δύο Ελλήνων νέων, του Αντώνη Κατσαντώνη και του Γιώργου Λάκη, τόνισε μεταξύ άλλων, πως ενόσω θα υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες, όπου άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτισμούς συναντώνται για να δώσουν μέσα από τη μουσική και το χορό τους ένα μήνυμα για την ειρήνη, θα παραμένει ζωντανό το πνεύμα της Αυστριακής Νομπελίστα για την Ειρήνη Μπέρτα φον Σούτνερ.
Τη σημασία της διοργάνωσης εξήραν σε δικά τους μηνύματα, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Μπάρμπαρα Πράμερ, ο πρώτος αντιπρόεδρός της Φριτς Νόιγκεμπαουερ, ενώ ο πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλοις Μοκ, σε χαιρετισμό του, επαίνεσε ιδιαίτερα την πρωτοβουλία των δύο Ελλήνων νέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: