Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Ενας Φινλανδός επόπτης της Ελληνικης οικονομίας

 Τι σημαίνει για την Ελλάδα η τοποθέτηση του Ολι Ρεν στη θέση του επιτρόπου για τις Οικονομικές Υποθέσεις
H Επιτροπή απέθανε, ζήτω η Επιτροπή! Οπως ανά πενταετία συνηθίζεται, εδώ και μισόν αιώνα στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα και τα χαρτοφυλάκια των νέων επιτρόπων, οι οποίοι καλώς εχόντων των πραγμάτων θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους τον Φεβρουάριο του 2010 και θα παραδώσουν τον Οκτώβριο του 2014. Η Ελλάδα, η οποία έρχεται πρώτη στην Ευρώπη από την άποψη του συνολικού μήκους των ακτών (συμπεριλαμβανομένων των νήσων και των βραχονησίδων) έλαβε, για λογαριασμό της κυρίας Μαρίας Δαμανάκη , το χαρτοφυλάκιο της Αλιείας και των Ναυτιλιακών Υποθέσεων. Οσον αφορά το μείζονος σημασίας για τη χώρα χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών Υποθέσεων, τον ισπανό πολιτικό Χοακίν Αλμούνια διαδέχεται ο φινλανδός τεχνοκράτης Ολι Ρεν. Το επίσης σημαντικό για την Ελλάδα χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης προς την Τουρκία, την πΓΔΜ και τις άλλες βαλκανικές χώρες αναλαμβάνει ο Τσέχος Στέφαν Φούλε , ένας εκ των τελευταίων αποφοίτων της Σοβιετικής Διπλωματικής Ακαδημίας, γεγονός που έχει εξοργίσει ένα τμήμα της ανατολικοευρωπαϊκής Δεξιάς.
Σε γενικές γραμμές το συμπέρασμα που συνάγεται από τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποίησε χθες ο εκ νέου πρόεδρός της Ζοζέ Μπαρόζο είναι ότι μετά τη Βρετανία που με την Κάθλιν Αστον ανέλαβε προ ημερών τα ηνία της Εξωτερικής Πολιτικής, ικανοποιήθηκε πλέον και η Γαλλία, της οποίας ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ ανέλαβε να διεκπεραιώσει το μείζον ζήτημα της Αναμόρφωσης των Χρηματοοικονομικών Αγορών στην Ευρώπη. Γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι προχθές το βράδυ ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τηλεφώνησε στον κ. Μπαρόζο και επί της ουσίας απαίτησε να αναλάβει ο κ. Μπαρνιέ αυτό το χαρτοφυλάκιο, ενώ ταυτόχρονα ισχυρές ήταν οι αντιστάσεις από βρετανικής πλευράς, κυρίως δε οι προερχόμενες από το Σίτι του Λονδίνου.
Κατά τα άλλα, ο Ισπανός Χοακίν Αλμούνια ανέλαβε το επίσης μείζον χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού των Επιχειρήσεων στην Ευρώπη, ο Βέλγος Κάρελ ντε Γκουχτ τα ζητήματα του Διεθνούς Εμπορίου, ενώ όσον αφορά τη Γερμανία, εν όψει της διαφαινόμενης προοπτικής να αναλάβει σε δύο χρόνια την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αρκέστηκε χθες στο χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, για λογαριασμό του Γκύντερ Ετινγκερ.
O σον αφορά ειδικότερα τα ελληνικά ζητήματα, η ανάληψη του χαρτοφυλακίου των Οικονομικών Υποθέσεων από τον Φινλανδό Ολι Ρεν μπορεί να αποδειχθεί και καλή και κακή.
Καλή, υπό την έννοια ότι ο Ολι Ρεν προέρχεται από μια μικρή αλλά και εύπορη χώρα στην οποία η αντίληψη ότι ο κρατικός παρεμβατισμός είναι ωφέλιμος για την οικονομία δεν βρίσκεται υπό διωγμόν. Ως εκ τούτου δεν θα είναι αρνητικά προδιατεθειμένος έναντι της πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να συνδυάσει την προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση με κάποιες αναπτυξιακές δράσεις του δημόσιου τομέα στην οικονομία.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο ο Ολι Ρεν προέρχεται από μια χώρα η οποία αποτελεί παγκόσμιο υπόδειγμα στη διαφάνεια και στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, αλλά και που φημίζεται για την πειθαρχία και την τυπολατρία της. Ο ίδιος μάλιστα ο Ολι Ρεν (σε αντίθεση με τον Χοακίν Αλμούνια που διεκδίκησε ακόμη και την πρωθυπουργία της χώρας του) είναι γέννημα θρέμμα της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας και ουδόλως φημίζεται για την πολιτική ευελιξία του. Οι δε Φινλανδοί, όπως πολύ καλά έχει ήδη αντιληφθεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τις δύο φορές που έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Εco/Fin, μαζί με τους Ολλανδούς και τους Γερμανούς, είναι ακραία επικριτικοί για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. O σον αφορά, τέλος, το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης, η ανάληψή του από τον Τσέχο Στέφαν Φούλε δεν αναμένεται να οδηγήσει σε πολιτικές αναταράξεις. Η Τσεχία σε γενικές γραμμές επιθυμεί τη διεύρυνση της Ευρώπης προς την Τουρκία και τα Βαλκάνια και ο νέος επίτροπος μάλλον θα κινηθεί προσεκτικά, όπως και ο προκάτοχός του Ολι Ρεν. Ωστόσο το γεγονός ότι ο 47χρονος Στέφαν Φούλε υπήρξε στα νιάτα του «απαράτσικ» του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας με μεταπτυχιακές σπουδές στη Σοβιετική Διπλωματική Ακαδημία ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα κατά τη διαδικασία της έγκρισής του από την Ευρωβουλή. Και αυτό διότι, παρά το γεγονός ότι στη συνέχεια υπήρξε πρεσβευτής της χώρας του στο ΝΑΤΟ, οι πολιτικοί αντίπαλοί του στην Τσεχία θεωρούν ότι θα πρέπει να εξοστρακιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως άλλωστε και άλλοι επίτροποι που κατά το παρελθόν δύσκολα θα ελάμβαναν «πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: