Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Ετοιμάζουν νέο νόμο Πεπονή

Με τελικό προορισμό ένα νέο νόμο Πεπονή, που θα δημιουργήσει από μηδενική βάση καθαρές εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο και θα θεσπίσει χωρίς εξαιρέσεις ενιαία, αξιοκρατικά κριτήρια για όλες τις προσλήψεις, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης θα προχωρήσει αύριο ή μεθαύριο στη δημοσιοποίηση του πλαισίου των αλλαγών στις προσλήψεις που ταυτόχρονα θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση για μία εβδομάδα από το Διαδίκτυο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης θα προχωρήσει αύριο ή μεθαύριο στη δημοσιοποίηση του πλαισίου των αλλαγών στις προσλήψεις που ταυτόχρονα θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση για μία εβδομάδα από το Διαδίκτυο Πρόκειται για το πρώτο πακέτο αλλαγών που θα συζητηθούν και θα «κλειδώσουν» στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης ή της Πέμπτης, θα σηματοδοτήσουν νέα εποχή για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και θα ισχύσουν άμεσα -από τις αρχές Δεκεμβρίου- ταυτόχρονα με την επανεκκίνηση των διαδικασιών πρόσληψης και των διαγωνισμών που προς το παρόν έχουν παγώσει.
Stage
Ωστόσο, «ανοικτή πληγή» παραμένει το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα χιλιάδων συμβασιούχων που αυτή την εβδομάδα έχουν εξαγγείλει διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να «κόψει» όλες τις συμβάσεις έργου και τα stage στον δημόσιο τομέα, όπως και να καταργήσει την πριμοδότηση της μοριοδότησης. έως 30/9 Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι ο αριθμός των συμβασιούχων, όπως τον κατέγραψαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και ανακοίνωσε χθες ο κ. Ραγκούσης, που αγγίζει βάσει των εγκρίσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2009 τους 92.800 υπαλλήλους. Από αυτούς, 19.406 είναι οι συμβασιούχοι έργου (ανάμεσά τους περίπου 10.000 ανήκουν στους δήμους) και 73.394 είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το μόνιμο προσωπικό του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των εκπαιδευτικών και των κληρικών, στις 31-3-2009 ανερχόταν σε 741.148 υπαλλήλους, ενώ το 2008 ήταν 735.294.
«Θέλουμε να καταργήσουμε το πολιτικό δουλεμπόριο των νέων γενιών», δήλωσε χθες με έμφαση μιλώντας για τις αλλαγές ο κ. Ραγκούσης, δηλώνοντας ότι βασική και γενική κατεύθυνση θα είναι να υπαχθούν όλες οι προσλήψεις, τόσο για το μόνιμο όσο και για το εποχικό προσωπικό, στη δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ.


Ειδικότερα:
- Στις προσλήψεις για τακτικό προσωπικό καταργείται η προφορική συνέντευξη, καθώς και η πριμοδότηση της μοριοδότησης προϋπηρεσίας με 50% για τους συμβασιούχους που έχουν συμπληρώσει 24μηνη προϋπηρεσία, που ίσχυε μέχρι 31-12-2010. Η προϋπηρεσία του υποψηφίου θα μοριοδοτείται και στο νέο σύστημα θα είναι ισότιμη είτε αποκτήθηκε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Αντίστοιχα θα αυξηθεί η μοριοδότηση για τους υποψηφίους με αυξημένα προσόντα (τίτλους σπουδών) και ιδιαίτερα για τους κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών, αλλά και για τους απόφοιτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
- Στις προσλήψεις ορισμένου χρόνου, που θα αντικαταστήσουν τις συμβάσεις έργου και τα stage και θα έχουν κατά κύριο λόγο οκτάμηνη διάρκεια, θα υπάρξουν αλλαγές στα κριτήρια προς την κατεύθυνση της εξισορρόπησης στη μοριοδότηση των υποψηφίων από τη μακροχρόνια ανεργία και την εμπειρία με τα κοινωνικά κριτήρια. Η προϋπηρεσία θα μοριοδοτείται και θα εξισωθούν οι εργαζόμενοι των stage με τους μακροχρόνια ανέργους.
Ο κ. Ραγκούσης, τέλος, κάλεσε όλα τα κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και αναφερόμενος ειδικά στη Ν.Δ. υπογράμμισε ότι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη στα παιδιά των stage και όχι να κάνουν τους πάτρωνες. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή στα τέλη Νοεμβρίου. *











Δεν υπάρχουν σχόλια: