Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΚΙΑ

Είναι πραγματικά εκπληκτικό πότε πρόλαβαν οι πληρωμένοι και «αγανακτισμένοι» κονδυλοφόροι να αναρτήσουν τις πληροφορίες τους σε blog μεγάλης επισκεψιμότητας (troktiko) σχετικά με τα επεισόδια του αγώνα ΠΥΡΣΟΣ – ΒΕΡΟΙΑ.
(Δείτε τις αναρτήσεις http://troktiko.blogspot.com/2009/11/blog-post_1210.html και http://troktiko.blogspot.com/2009/11/blog-post_6888.html )
Τα τοπικά ΜΜΕ ανέδειξαν το γεγονός με την συνηθισμένη εδώ και χρόνια «αντικειμενικότητά» τους. Το μοντάζ έπεσε σύννεφο, προκειμένου να κάνουν το άσπρο μαύρο και να δικαιολογήσουν πράξεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε «δημόσια πρόσωπα».
Δεν θ’ ασχοληθώ με το παιχνίδι αυτό καθεαυτό. Δεν είμαι ο ειδικός.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι ότι οι συντάκτες των άρθρων αλλά και άλλοι, αναφέρουν και «αγιοποιούν» με τον τρόπο τους για ακόμη μια φορά τον Νομάρχη. Μια προσεκτική ανάγνωση των κειμένων αυτό καταδεικνύει. Άρα συμπεραίνουμε με ασφάλεια, τα κίνητρα και από που κατευθύνονται οι «ανώνυμοι» συντάκτες των άρθρων.
Είναι πάντως θετικό που «αναγνωρίζεται» η ανωνυμία συντακτών σε blogs. Βλέπετε αυτά είναι θετικά για τον Νομάρχη. Για αυτό άλλωστε επικροτούνται.
Πολίτες των Γρεβενών όλοι υποστηρίζουμε την ομάδα του ΠΥΡΣΟΥ.
Είναι όμως πραγματικά επικίνδυνη η συμπεριφορά των τοπικών αρχόντων και το παράδειγμα που αυτή δίνει στην νεολαία μας, στα παιδιά μας. Εξίσου επικίνδυνη είναι και η προσπάθεια επιβράβευσης (κυρίως από τα τοπικά ΜΜΕ) τέτοιων συμπεριφορών.
Τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα (για μίμηση) στους πολίτες και ειδικά στην νεολαία και όχι να τους παρασέρνουν σε πράξεις και συμπεριφορές που άπτονται του κοινού ποινικού δικαίου.
Ας παραδειγματιστεί ο τοπικός μας άρχοντας, οι παράγοντες και οι παρατρεχάμενοι τους, από τη στάση και τη συμπεριφορά μεγάλων Ευρωπαϊκών ομάδων, Εθνικών και μη, όταν αδικούνται εξόφθαλμα και παράφορα από τη διαιτησία. (υπάρχουν πολλά πρόσφατα παραδείγματα). Γι αυτό άλλωστε δεν υπάρχουν κάγκελα στα γήπεδά τους.
Ας μην χρησιμοποιείται η τελεσθείσα αδικία σε μια ομάδα, ως ευκαιρία διαφήμισης και προβολής.
Ας μην προσπαθεί ο τοπικός άρχοντας να εμφανίζεται «βασιλικότερος του βασιλέως».
Οι παράγοντες των ομάδων πρέπει να γνωρίζουν τις δυνατότητες των ομάδων τους και να μην προσπαθούν εκβιαστικά να πάρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι καταγγελίες (ειδικά όταν βασίζονται σε αποδείξεις) για στημένα παιχνίδια χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τα αρμόδια όργανα. Ας μην ξεχνάνε επίσης και τη δική τους ευθύνη, όταν οι ίδιοι χρησιμοποιούν καταδικαστέα μέσα για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.
Πιο προσεκτική ήταν η παρέμβαση του Βουλευτή του Νομού, η οποία θέτει το ζήτημα στη σωστή του βάση και καταδικάζει κάθε μορφή αυτοδικίας.
Τέλος τα τοπικά ΜΜΕ πρέπει να είναι πιο προσεκτικά σχετικά με τα μηνύματα «των παραδειγμάτων προς μίμηση» που προβάλλουν και διαχέουν στην νεολαία μας.
Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, ο πολιτισμός είναι στάση ζωής. Δεν επιτρέπει και δεν επιβραβεύει τον χουλιγκανισμό και την αυτοδικία.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: