Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Παπανδρέου : «Ρήξεις με τα κακώς κείμενα»


Τους στόχους της κυβέρνησης για το 2010 ανέλυσε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου παρουσιάστηκαν το σχέδιο του προϋπολογισμού, το νομοσχέδιο για τα καμένα, για την ενίσχυση της ρευστότητας και την προστασία των δανειοληπτών, όπως και το σχέδιο για την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ρήξεις με τα κακώς κείμενα σε πέντε βασικούς τομείς: Κράτος, Πρότυπο ανάπτυξης και οικονομία, Παιδεία και καινοτομία, Κοινωνική πρόνοια-κράτος πρόνοιας και τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να είναι παρόντες στην εθνική προσπάθεια: «Πρέπει πρώτα από όλα να γνωρίζουν δύο πράγματα: Τα πραγματικά σημερινά δεδομένα και το δικό μας σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για τις μεγάλες αλλαγές, στις οποίες προχωράμε»
Επανέλαβε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινά ευρύ διάλογο με την κοινωνία.
Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι πολιτικές της έφεραν την οικονομία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Ως αντιπολίτευση, ακούγοντας τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας της χώρας, ήμασταν πάντα δύσπιστοι. Ποτέ όμως δε μπορούσαμε να φανταστούμε το μέγεθος της απόκλισης από την πραγματικότητα» σημείωσε.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δομή, τη στελέχωση και τον τρόπο λειτουργίας του Κράτους, λέγοντας ότι αν δεν αλλάξει ριζικά ο τρόπος και η αντίληψη λειτουργίας του, «σύντομα, θα είμαστε μέρος του προβλήματος».
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό είπε ότι δεν λύνει διά μαγείας όλα τα προβλήματα του τόπου, αλλά είναι ένας προϋπολογισμός.
Για το νομοσχέδιο που αφορά στην αναβάθμιση της Στατιστικής Υπηρεσίας σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή, σημείωσε ότι είναι τεράστιας σημασίας η ανάκξτηση της αξιοπιστίας της χώρας.
Για το νομοσχέδιο για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων της Αττικής, τόνισε ότι τα βάζει με τη διαφθορά, την ανομία, που έχει τελικά ως αποτέλεσμα τη κερδοσκοπική καταστροφή του περιβάλλοντός.
Τέλος, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο, που -όπως εξήγησε- βάζει φρένο στα κερδοσκοπικά σχέδια συμφερόντων, βοηθώντας άμεσα τους πολίτες-επιχειρηματίες.
«Οι ρυθμίσεις των οφειλών και η αναμόρφωση του Τειρεσία που σήμερα κρατά εγκλωβισμένους χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις, θα δώσει ανάσα στην αγορά και θα στηρίξει άμεσα το εισόδημα των πολιτών. »
Είναι μόνο δύο από τις δεσμεύσεις μας για την αναθέρμανση της αγοράς, οι οποίες θα συνεχιστούν να υλοποιούνται τις επόμενες εβδομάδες με τους ίδιους ρυθμούς.»Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς να συνεχίσουν να εργάζονται με ταχείς ρυθμούς, λέγοντας ότι δεν πρέπει να πάει χαμένη ούτε μία ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: