Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Θανάσης Χαντάβας



Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου ο Βουλευτής Ν. Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στο Νομαρχιακό Μέγαρο Γρεβενών, με αποκλειστικό θέμα ημερήσιας διάταξης την μετονομασία του κτιρίου σε Διοικητήριο Γρεβενών «Κώστας Ταλιαδούρης». Κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο κ. Χαντάβας, τόνισε:
“Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Νομάρχη,
Κυρίες και Κύριοι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι.
Θα ήθελα καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου απευθύνατε, ώστε να παραστώ στη σημερινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και να σας διαβεβαιώσω ότι όποτε μου δίνεται η δυνατότητα, θα παραβρίσκομαι στις εργασίες του Συμβουλίου σας, του ανώτατου αυτού θεσμικού οργάνου του Νομού μας.
Από τη σημερινή μου θέση, θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής καταρχήν στον αείμνηστο Κώστα Ταλιαδούρη, το Βουλευτή που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Νομού μας στις 30 Οκτωβρίου του 1964, αλλά και σε όλους τους Νομάρχες και Νομαρχιακούς Συμβούλους που μέχρι σήμερα έβαλαν τη δική τους σφραγίδα, το δικό τους μεράκι, για την αναγέννηση αυτού του τόπου.
Με την ευκαιρία λοιπόν που μου δίνεται σήμερα, θα ήθελα να εκφράσω και δημόσια τις ευχαριστίες μου σε όλους όσους μετείχαν στην εκλογική διαδικασία των εκλογών του Οκτωβρίου και ιδιαίτερα στους υπαλλήλους της Νομαρχίας Γρεβενών, για την άψογη από κάθε άποψη προετοιμασία και διεξαγωγή των εκλογών.
Η Ν.Α Γρεβενών αντιμετωπίζει ως γνωστών μεγάλο πρόβλημα στελέχωσης, ιδιαίτερα σε επιστημονικό προσωπικό. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι οι υπάλληλοι της Νομαρχίας, παρά τις δυσκολίες, με πατριωτικό κυρίως συναίσθημα και θέληση, ανταποκρίνονται πλήρως στα καθήκοντά τους.
Κυρίες και Κύριοι,
Γνωρίζετε ότι έχουμε διακριτούς ρόλους.
Εσείς υπηρετείτε το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Εγώ εκπροσωπώ το λαό του Νομού Γρεβενών στη Βουλή.
Ανήκω δηλαδή, στη Νομοθετική εξουσία.
Στηρίζω την κυβέρνηση με την οποία με ενώνουν κοινά οράματα, κοινοί στόχοι αλλά και κοινά προγράμματα.
Ταυτόχρονα όμως ελέγχω την Κυβέρνηση.
Αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος του Βουλευτή.
Και δεν θα διστάσω ακόμα και να συγκρουστώ με την εκτελεστική εξουσία, αν διαπιστώσω ότι κάποιες αποφάσεις της, υπονομεύουν τα συμφέροντα του Νομού μας.
Δεν έχω καμία διάθεση να εμπλακώ σε άλλους ρόλους.
Δεν επιθυμώ να υποκαταστήσω το Νομάρχη και τους Δημάρχους.
Πιστεύω ότι όλους εμάς μας ενώνει ένας κοινός στόχος.
Να ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα στις προσδοκίες των πολιτών που μας εμπιστεύτηκαν.
Γι αυτό πιστεύω πολύ στη γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία όλων μας.
Στη σύνθεση των ιδεών και των απόψεών μας.
Όλοι μαζί, μπορούμε και θα πετύχουμε.
Για όλους αυτούς τους λόγους, τείνω σ’ εσάς, χείρα συνεργασίας.”
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Χαντάβας αναφερόμενος στον Κωνσταντίνο Ταλιαδούρη, είπε τα εξής:
“Η σημερινή ημέρα, η αποψινή βραδιά, ασφαλώς θεωρείται από τις πλέον σημαντικές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών επιτελεί το ύψιστο χρέος της, κατατάσσοντας τον Κ. Ταλιαδούρη στο πάνθεο των προσώπων που τίμησαν το Νομό μας με οποιοδήποτε τρόπο. Ο Όσιος Νικάνωρ, ο Μητροπολίτης Αιμιλιανός, ο Θεόδωρος Ζιάκας, ο Καπετάν Λούκας Κόκκινος, ο Αλέξανδρος Λαδάς, οι Αφοί Μανάκια και ο Κων/νος Ταλιαδούρης.
Για τον Κωνσταντίνο Ταλιαδούρη θα τοποθετηθούν απόψε, άνθρωποι οι οποίοι είτε τον γνώρισαν από κοντά, είτε θεωρούνται πιο ειδικοί. Εγώ απλώς ως βουλευτής του Νομού, θα ήθελα να καταθέσω συνοπτικά, την προσωπική μου άποψη:
Ο τιμώμενος υπήρξε ένα πρόσωπο το οποίο υπηρέτησε επαρκώς τον τόπο μας, παρά το γεγονός ότι δεν γεννήθηκε εδώ. Μας αγάπησε παράφορα και ως ένδειξη της αγάπης του αυτής, ήταν η πρωτοβουλία του να ιδρύσει το Νομό στις 30 Οκτωβρίου του 1964.
Υπήρξε ένας ευπατρίδης της πολιτικής, ένας αγνός δημοκράτης και συνάμα αγωνιστής, ένας οραματιστής και πρωτοπόρος. Ας μη λησμονούμε άλλωστε ότι από μικρός κυνηγήθηκε από τους Νεότουρκους για να καταλήξει στα Γρεβενά.
Ήταν ένας ευεργέτης για τον τόπο μας, ένας άνθρωπος ο οποίος με τις ενέργειες του έδωσε το δικαίωμα σε όλους μας να αγωνιζόμαστε, να ονειρευόμαστε, να θέτουμε στόχους και οράματα. Ήταν το πρόσωπο που έθεσε τον θεμέλιο λίθο για να μπορούμε σήμερα να νοιώθουμε περήφανοι.
Για την εποχή του υπήρξε ένας μεγάλος μεταρρυθμιστής. Αφουγκράστηκε το σφυγμό και τα μηνύματα της κοινωνίας, τα οποία τα μετουσίωσε σε πράξη. Σήμερα κι εμείς θα πρέπει να πράξουμε ανάλογα. Η κοινωνία μας απαιτεί αλλαγές και μεταρρυθμίσεις κι έτσι δεν πρέπει να είμαστε επιλήσμονες.
Δυστυχώς ο Κώστας Ταλιαδούρης θα πρέπει να εγκατέλειψε το γήινο κόσμο με συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης. Ο τόπος που αγάπησε και ευεργέτησε δεν τον ανέδειξε βουλευτή στις εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης. Ίσως το εκλογικό σύστημα να μην τον ευνοούσε. Ίσως να έπεσε θύμα της κομματικής μυλόπετρας. Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι τον προδώσαμε.
Έτσι, η σημερινή εκδήλωση ίσως αποτελεί και μία αναγνώριση του τότε λάθους μας στον άνθρωπο που μας έβγαλε από την αφάνεια και μας έδωσε οντότητα –προσωπικότητα – περηφάνια. Για την εποχή του το εγχείρημα του Κωνσταντίνου Ταλιαδούρη αποτελούσε ένα μήνυμα και μία πράξη απελευθέρωσης. Μας απελευθέρωσε από τα δεσμά μας, τις ανασφάλειες μας, τη μειονεκτική μας θέση και γι’ αυτό το γεγονός της ίδρυσης του Νομού μας γιορτάστηκε τόσο ένθερμα το 1964.
Κύριε Πρόεδρε,
Θεωρώ χρέος μου να καταθέσω και μία προσωπική πρόσκληση ενώπιων σας.
Την έκδοση, με δαπάνες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ενός συλλεκτικού ιστορικού φωτογραφικού άλμπουμ της εποχής του τιμωμένου. Νομίζω ότι κάποιοι συμπολίτες μας – όπως είναι ο δικηγόρος κ. Γεώργιος Παπαϊωάννου – διαθέτουν σπάνιο φωτογραφικό υλικό και θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Τη διοργάνωση κάθε χρόνο αγώνα δρόμου με την ονομασία «ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΗΣ».
Την έκδοση μιας συνοπτικής ιστορίας του Κωνσταντίνου Ταλιαδούρη, η οποία θα πρέπει να φτάσει στα σχολεία και στις βιβλιοθήκες μας.
Κύριε Πρόεδρε, να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας και ελπίζω ότι τα συναισθήματα που θα εισπράξουμε όλοι απόψε να μας συντροφεύουν εσαεί.
Τιμή και Δόξα στον Κωνσταντίνο Ταλιαδούρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: