Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Η επιτροπος, ο Παγκαλος,ο ερντογαν, και ο Παπαθανασιου

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Θα σας αποκαλύψω σήμερα τις τελευταίες εξελίξεις στην προσπάθεια της νέας κυβέρνησης Παπανδρέου να επιλέξει τον νέο επίτροπο της χώρας μας στις Βρυξέλλες. Οπως είναι γνωστό ο κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έχει ζητήσει απότον κ. Γ. Παπανδρέου να επιλέξει γυναίκα και είναι αλήθεια ότι έγινε διερευνητική πρόταση στην κυρία Λούκα Κατσέλη, η οποία λέγεται ότι απέρριψε την τιμή που της έγινε να φυγαδευθεί από το Κούγκι της ελληνικής οικονομίας και να ζήσει προστατευμένη στις Βρυξέλλες.
Μαθαίνω λοιπόν ότι υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες η αντικαταστάτρια του κ. Στ. Δήμα να είναι η εικονιζόμενη στο σκίτσο κυρία Μαρία Δαμανάκη . Θυμίζω ότι η δύστροπη Μαρία αρνήθηκε να αναλάβει υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και έχασε έτσι τη μεγάλη απόλαυση να ήταν εκείνη προϊσταμένη όσων αστυνομικών «περιποιήθηκαν» τις προάλλες στα Εξάρχεια τον συναγωνιστή της στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πολυτεχνείου κ. Δ. Παπαχρήστο .
Ωστόσο ο Πρωθυπουργός δεν της κράτησε κακία, όπως πολλοί προεξοφλούσαν. Προ ημερών η Μαρία ανέλαβε επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, και σχεδόν ταυτόχρονα έμαθε τις μύχιες σκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου για την ευρωπαϊκή αξιοποίησή της, σκέψεις οι οποίες πιθανότατα εν τέλει να γίνουν πράξη.
***
Παραδίδω στη φροντίδα της Ιστορίας άλλη μια βαρύγδουπη δήλωση του κ. Θ.Πάγκαλου , που έγινε αποκλειστικά σε συνεργάτη μου: «Τελευταίως βλέπω τον Χάρη περισσότερες φορές από όσες βλέπω τη γυναίκα μου» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση εργάζεται και, όσο και αν δεν το πιστεύετε, εργάζεται μεθοδικά».
Ποιος είναι ο τυχερός Χάρης; Δεν είναι φυσικά ο κ. Χάρης Καστανίδης , ούτε ο κ. Χάρης Τσιόκας, πρώην βουλευτής και νυν Γραμματέας Υποδομών, που ξεπήδησε από την «ανοιχτή διαδικασία» της επιλογής γραμματέων μέσω της... μελέτης 25.000 βιογραφικών. Ο τυχερός Χάρης είναι ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης, ο οποίος συνεργάζεται καθημερινά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για την επίτευξη του δύσκολου εθνικού στόχου του συντονισμού της κυβέρνησης.
***
Μπορεί να πήραμε μια επιστολή Ερντογάν που βάζει ολόκληρο το ελληνοτουρκικό μενού στο τραπέζι, αλλά η κυβέρνηση σημείωσε αθόρυβα την πρώτη εθνική νίκη. Μου λένε ότι ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς , κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή, ρωτήθηκε τι θα ήθελε να πιει. «Greek coffee» απάντησε εκείνος. Μέλη του πρωθυπουργικού επιτελείου θεωρούν την απάντηση σημαντικό βήμα για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, αφού, μετά τη φέτα, κατοχυρώνεται η ελληνική εθνικότητα και για τον γνωστό βραστό καφέ.


***
Νουθεσίες για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο κ. Ι. Παπαθανασίου , μιλώντας με συνεργάτη μου. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας θεωρεί λάθος το ότι η κυβέρνηση παρουσίασε διψήφιο ποσοστό ελλείμματος. Εκτιμά επίσης ότι οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις θα ήταν ηπιότερες, π.χ. με ένα 8,5%, γι΄ αυτό θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα που να περιόριζαν το έλλειμμα σε εκείνη την περιοχή.
Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση Καραμανλή γνώριζε ότι τίποτε δεν ερεθίζει περισσότερο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ από το να μαθαίνει για αυξήσεις μισθών. «Γι΄ αυτό πήγαμε στις εκλογές με δέσμευση για μηδενικές αυξήσεις» τόνισε ο κ. Παπαθανασίου, αποκαλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τη μυστική συνταγή Καραμανλή για ήττα με πάνω από 10% διαφορά.














Δεν υπάρχουν σχόλια: