Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

«Χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών δεν φέρνουμε αλλαγή»


Δεσμεύτηκε για σύγκρουση με το παρελθόν, ζήτησε πράξεις και όχι λόγια
Η αξιοπιστία της κυβέρνησης δεν θα κριθεί μόνο από την τεχνοκρατική διαχείριση των προβλημάτων, αλλά και από την ικανότητά της να εξηγήσει στους πολίτες ποιο είναι το πρόβλημα, πως συμμετέχει στην επίλυσή του και γιατί έκανε τη συγκεκριμένη τελική επιλογή, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια του σημερινού υπουργικού συμβουλίου.
Ζήτησε από τους υπουργούς να επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη που τους έδειξαν οι πολίτες, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Μιλώντας για τις αλλαγές στον τρόπο προσλήψεων στο Δημόσιο, οι οποίες ήταν και το αντικείμενο της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι αποτελεί ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της θεμελίωσης της αξιοκρατίας. Απέδωσε τα σημερινά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας στις πελατειακές σχέσεις, συναλλαγές και αυθαιρεσίες, οι οποίες -όπως υποστήριξε- κυριάρχησαν την τελευταία πενταετία.
Ο Γ. Παπανδρέου έστειλε μήνυμα σύγκρουσης με το παρελθόν, λέγοντας ότι "μπορεί για κάποιους, που έχουν εθιστεί σε μια εξουσία και σε μια πολιτεία συναλλαγής και αδιαφάνειας, να είναι επώδυνη". πρόσθεσε, όμως ότι πρόκειται για μια ρήξη που ζητούν οι πολίτες και θα είναι απελευθερωτική για τον τόπο.
Ο πρωθυπουργός απάντησε και εμμέσως σε όσους εκτιμούν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στη στελέχωση της κρατικής μηχανής και την υλοποίηση των αλλαγών στη δομή της. "Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι μια ανοιχτή διακυβέρνηση λογοδοσίας, διαφάνειας, αξιοκρατίας και βέβαια αποτελεσματικότητας για τον πολίτη και τις ανάγκες του, δεν είναι υπόθεση ούτε μιας ημέρας, ούτε ενός νομοσχεδίου. Είναι υπόθεση καθημερινού αγώνα, είναι συνεχείς πρωτοβουλίες, σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις αποφάσεις", δήλωσε.







Δεν υπάρχουν σχόλια: