Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μαζί με την Σερβία και το Μαυροβούνιο είναι τα τρία πρώτα κράτη των Βαλκανίων που παίρνουν το πράσινο φως μετά από εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάργηση βίζας προς τις χώρες της ζώνης Σένγκεν, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά την υποστήριξη των ευρωβουλευτών την τελική έγκριση για την άρση του καθεστώτος θεώρησης για παραμονή σύντομης διάρκειας αναμένεται να δοθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ τις ερχόμενες εβδομάδες.
Η ΦΥΡΟΜ όμως βρίσκεται στην καρδιά της επικαιρότητας καθώς στην Νέα Υόρκη συναντάται με τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, ο Έλληνας διαπραγματευτής για την ονομασία, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης.
Ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλόσοσκι, με επιστολή του στους ομολόγους του των χωρών της ΕΕ, ζητά να υποστηρίξουν τον καθορισμό ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την Ένωση το Δεκέμβριο στο Συμβούλιο Κορυφής.
Σχετικά δε με το «διμερές» θέμα της ονομασίας και της διαφοράς με την Ελλάδα τονίζει ότι η χώρα του παραμένει σταθερά προσηλωμένη προς το κλείσιμο του θέματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο πνεύμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Ο Πρόεδρος της ΦΥΡΟΜ όμως σε πρόσφατες δηλώσεις του για μια ακόμη φορά κατηγορούσε την Αθήνα για «ψυχροπολεμική στάση».
«Η Ελλάδα προσέρχεται με ανοιχτό μυαλό και εποικοδομητικό πνεύμα στις συνομιλίες για την ονομασία των Σκοπίων» επανέλαβε το πρωί ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, με την ευκαιρία της συνάντησης στην Νέα Υόρκη, αλλά αναφερόμενος στην δήλωση του Προέδρου των Σκοπίων τόνισε ότι «θα περιμέναμε από την ηγεσία των Σκοπίων να εγκαταλείψει την ακραία ρητορική που επιβαρύνει και την διαπραγματευτική διαδικασία».
Αναφερόμενος ακόμη στην αξιολόγηση των Σκοπίων από την ΕΕ τον Δεκέμβριο, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σημείωσε «Αυτή τη στιγμή η ηγεσία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχει να διαλέξει. Μπορεί να διαλέξει την προκλητική ανιστόρητη ρητορική πολιτική που ακολουθούσε μέχρι σήμερα αλλά αυτό θα έχει επιπτώσεις. Είναι ουσιαστικά στο χέρι του Πρωθυπουργού της ο οποίος κρατάει το κλειδί της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας του», κατάληξε ο κ. Δελαβέκουρας.
Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου