Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Την πρώτη συνεδρίασή της πραγματοποίησε σήμερα η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος και ενέκρινε τον προγραμματισμό του έργου της Επιτροπής με βάση την εισήγηση του Προέδρου της και Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστα Καρτάλη. Επιπλέον, αποφασίστηκε να αποτελέσουν προτεραιότητα για την Επιτροπή θέματα διατομεακού χαρακτήρα όπως το ενεργειακό μοντέλο της χώρας, το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, ο οικολογικός ΓΟΚ, αλλά και θέματα για τα οποία δεν υπάρχει πλήρες νομοθετικό καθεστώς όπως η προστασία των λιμνών, ο θόρυβος, η ρύπανση των εσωτερικών χώρων, η προστασία και η διαχείριση των ορεινών όγκων.


Η εισήγηση προβλέπει:


α) τη γνωμοδότηση της Επιτροπής για Κοινοτικές οδηγίες ή και σχέδια νόμου που αφορούν στο περιβάλλον,


β) την ισόρροπη εξέταση περιβαλλοντικών ζητημάτων μεταξύ κέντρου και περιφέρειας


γ) την εξωστρέφεια της Επιτροπής μέσα από συνεργασίες με περιβαλλοντικούς, επιστημονικούς, αυτοδιοικητικούς και κοινωνικούς, φορείς,


δ) την εξέταση θεμάτων διατομεακού χαρακτήρα (όπως το ενεργειακό μοντέλο ή η προστασία του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας),


δ) την οργάνωση της στο πρότυπο αντίστοιχων επιτροπών ξένων Κοινοβουλίων (επιστημονική στήριξη, προετοιμασία κειμένων εργασίας, κ.α.) και


ε) τη θεσμική αναβάθμιση της Επιτροπής.


Το έργο της Επιτροπής οργανώνεται επτά σε (7) θεματικούς κύκλους που καθορίσθηκαν με βάση τα ανοικτά περιβαλλοντικά ζητήματα, τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, τις προτεραιότητες της Ε.Ε., το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αλλά και το νομοθετικό έργο της Βουλής:


Θεματικός κύκλος 1. Από το Κυότο στην Κοπεγχάγη - Τι έγινε μέχρι σήμερα, τι πρέπει να γίνει ακόμα.


Θεματικός κύκλος 2. Ανασχεδιάζοντας τις πόλεις (με έμφαση στα θέματα «Πράσινος ΓΟΚ», «Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας», «Θόρυβος», «Ελεύθεροι χώροι», «Προστασία κτιριακού πλούτου»).


Θεματικός κύκλος 3. Μετά την Κοπεγχάγη: προς ένα ενεργειακό μοντέλο χαμηλού άνθρακα ή πως θα επιτύχουμε το τρίπτυχο «20-20-20».


Θεματικός κύκλος 4. Ρύπανση εσωτερικών χώρων.


Θεματικός κύκλος 5. Διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος - προστασία της βιοποικιλότητας (με έμφαση στη διαχείριση των ορεινών όγκων).


Θεματικός κύκλος 6. Διαχείριση υδατικών πόρων (με έμφαση στην προστασία των λιμνών).


Θεματικός κύκλος 7. Ειδικά θέματα όπως «Περιβαλλοντική εκπαίδευση» και «Προστασία του περιβάλλοντος σε αρχαιολογικές περιοχές και χώρους».


Η Επιτροπή σε ειδικές της Συνεδριάσεις θα εξετάσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και θα αποτιμήσει την πρόοδο στη δασική και αντιπυρική πολιτική ενόψει της επόμενης θερινής περιόδου.


Παράλληλα, η Επιτροπή θα συνεχίσει τις στοχευμένες επισκέψεις σε περιοχές με έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις (Ν. Ηλείας, Πάρνηθα, Ασωπός, Κορώνεια, Πήλιο, κ.α.), ώστε να εξετάζονται σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς ειδικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα.


Αντικείμενο της Επιτροπής είναι η παρακολούθηση και η αξιολόγηση της κατάστασης του περιβάλλοντος της χώρας και των συνεπειών διαφόρων δράσεων επί αυτού. Συγκεκριμένα στόχοι της Επιτροπής είναι η προστασία του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος από ανθρωπογενείς δράσεις και φυσικές καταστροφές, η βελτίωση και ανάπλαση του αστικού περιβάλλοντος, η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, η διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας, η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, η προστασία των υδατικών πόρων , η διαχείριση των ορυκτών πόρων, η προώθηση των ΑΠΕ καθώς και η ενθάρρυνση πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης στους τομείς της γεωργίας, της βιομηχανίας


























Δεν υπάρχουν σχόλια: