Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Κλιμάκιο της Eurostat έρχεται στην Ελλάδα για ενδελεχή έλεγχο των στοιχείων


Το διάστημα 16-18 Νοεμβρίου θα έλθει στην Ελλάδα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Eurostat, ώστε να επιβεβαιώσει ιδιοις όμασι την ορθότητα των στατιστικών στοιχείων στην χώρα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.
Ο έλεγχος πιθανώς να είναι αναδρομικός. «Δεν γνωρίζω πόσο πίσω θα πάει, εμείς είμαστε εδώ με ανοιχτά βιβλία» είπε χαρακτηριστικά ο Γ.Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα των Συμβουλίων Eurogrop και Ecofin.
Ανοικτό άφησε εξάλλου ο υπουργός το ενδεχόμενο απόδοσης ευθυνών σε φυσικά πρόσωπα για τον εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών.
Συγκεκριμένα ερωτηθείς για το εάν πρόκειται να προσωποποιηθούν ευθύνες για την αναξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αναμένει στο πόρισμα της ανεξάρτητης Επιτροπής, που έχει συσταθεί για την ποιότητα των στοιχείων, το οποίο και θα καταθέσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Η Επιτροπή είναι αυτή που θα αποφασίσει για το θέμα της απόδοσης ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα, είπε.
Πάντως ο υπουργός τόνισε ότι «από πολλούς ομολόγους μου στην ΕΕ τέθηκε θέμα απόδοσης ευθυνών».
Μάλιστα ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωστοποίησε και ότι «πρότεινα στην Eurostat να συμμετέχει στην ανεξάρτητη επιτροπή που θα συσταθεί (για έρευνα στατιστικών). Δεν ξέρω αν θα το κάνουν, αν τους επιτρέπεται ή όχι».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωστοποίησε ακόμη ότι στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο νόμου για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Παρουσιάζοντας δε τα συμπεράσματα των Συμβουλίων ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι είναι βέβαιο πως η Ελλάδα θα ενταχθεί στο άρθρο 104 παρ. 9 όσον αφορά την επιτήρηση και θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δοθεί ικανός χρόνος «για μια διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή που να μην φορτώνεται στην πλάτη του Ελληνα πολίτη».
Πάντως ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε ότι η ένταξη της χώρας στο άρθρο 104 παρ. 9 συνεπάγεται και έλεγχο των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, καθώς και εγκατάσταση κοινοτικού επιτρόπου στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: