Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η













ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ


ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ : 05/95
ΕΔΡΑ : ΓΡΕΒΕΝΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 4 – ΤΚ 511 00
ΤΗΛ. & FAX: 2462085447
Email : eayngrev@yahoo.gr
Γρεβενά 30 Νοεμβρίου 2009
Με τον Βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΓΡΕΒΕΝΩΝ κ. ΧΑΝΤΑΒΑ Αθανάσιο, συναντήθηκε σήμερα 30-11-2009 το Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Γρεβενών, το οποίο τον συνεχάρη και από κοντά για την πρόσφατη εκλογή του, αλλά και τον ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση του στο αίτημα για συζήτηση και διάλογο.
Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο κ. ΧΑΝΤΑΒΑΣ ενημερώθηκε αναλυτικά για τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους Αστυνομικούς των Γρεβενών σε τοπικό επίπεδο, όπως το κτιριακό, το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα, τα προβλήματα που ανέκυψαν από τη λειτουργία των Φυλακών Φελλίου, καθώς και την υποστελέχωση του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών που οδηγεί σε απαξίωση της συγκεκριμένης Σχολής ειδικότερα, αλλά και του συστήματος εκπαίδευσης των νέων συναδέλφων γενικότερα.
Επίσης του παραδόθηκε σχετικό υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις επ’ αυτών και τονίσθηκαν οι λόγοι που καθιστούν αναγκαία την άμεση επίλυση τους.
Ο κ. Βουλευτής επιβεβαίωσε το δίκαιο των αιτημάτων των εργαζόμενων Αστυνομικών, διαβεβαιώνοντας από πλευράς του, ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να δοθούν επιτέλους οριστικές λύσεις και να μπορέσουν αναπόσπαστοι να επιτελέσουν το καθήκον τους, προς όφελος της κοινωνίας των Πολιτών.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΡΙΓΩΝΗΣ Χρήστος Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΨΕΥΤΟΓΚΑΣ Ιωάννης

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Σκηνικό χρεοκοπίας στήνουν οι Γερμανοί


Σενάρια για την αδυναμία της Ελλάδας να αντλήσει ρευστότητα από τις αγορές


Μέσω Ντόιτσε Μπανκ. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η προοπτική του ΔΝΤ ετέθη από την Ντόιτσε Μπανκ, μια γερμανική τράπεζα που προφανώς είναι κοινωνός του προβληματισμού του Βερολίνου. Αυτό που δεν υπολόγισε η Ντόιτσε Μπανκ είναι πως η Ελλάδα δεν είναι ούτε η Λιθουανία ούτε η Ρουμανίακι ως χώρα της ευρωζώνης δεν μπορεί να προσφύγει στο ΔΝΤ σαν να μην τρέχει τίποτε. Για αυτό επελέγη η ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, άλλωστε, πρόκειται να αναλάβει και το έργο της τρίτης φάσης της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, από τον Μάρτιο, όπως έχουν προεξοφλήσει άπαντες οι εταίροι αλλά κι ο ίδιος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μόλις προχθές, μιλώντας στο Κοινοβούλιο. Τα σενάρια. Τα σενάρια για την αδυναμία της Ελλάδας να αντλήσει ρευστότητα από τις αγορές δίνουν και παίρνουν, αλλά το τελευταίο διάστημα εστιάζονται περισσότερο στο πότε θα συμβεί αυτό και λιγότερο στο κατά πόσον θα συμβεί. Άλλοι... βιάζονται και λένε «πριν από τους κουραμπιέδες», άλλοι θεωρούν ότι το σημείο κρίσης θα είναι ο Ιανουάριος, όταν η χώρα θα βγει στις αγορές αναζητώντας κάποια δισ. ευρώ, άλλοι πιστεύουν πως τα πάντα θα κριθούν από το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβληθεί στα τέλη Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες- και τα μέτρα που θα περιλαμβάνει- και άλλοι στην τρίτη φάση της επιτήρησης, που συνοδεύεται από την «επιτροπεία» της Κομισιόν, τον Μάρτιο.
Οι εταίροι, βέβαια, είναι σαφείς ως προς το τι πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί η χρεοκοπία- και κάποιοι από αυτούς προτίθενται να το πουν πολύ καθαρά στον κ. Παπακωνσταντίνου στο Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Τρίτης (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία κ.α.). Πάγωμα μισθών και συντάξεων, συρρίκνωση του δημόσιου τομέα με άρση της μονιμότητας (σ.σ.: αυτό εννοούσαν όταν είπαν στον κ. Παπακωνσταντίνου να καταργήσει μερικά υπουργεία!), μείωση των αμυντικών δαπανών («αφού έτσι κι αλλιώς δεν σας προφυλάσσουν, μην τις κάνετε»!) κ.ά.

«Διαλυμένο κράτος» και «Μπανανία»

Τα.... χέρια ψηλά σήκωσαν οι ευρωϋπάλληλοι που ήρθαν στην Αθήνα για να ελέγξουν τα στοιχεία σχετικά με το έλλειμμα, μετά τη μεγάλη αναθεώρηση που έγινε από τη νέα κυβέρνηση. «Διαλυμένο κράτος», «ανύπαρκτη διοίκηση» και «Μπανανία» ήταν μερικοί μόνον από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησαν επιστρέφοντας στις Βρυξέλλες- όπου ξεκαθάρισαν ότι θα χρειασθούν πολλές ακόμη προπαρασκευαστικές συναντήσεις πριν αρχίσει καν ο έλεγχος.
Ο άνθρωπος που πήγε στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακάλυψε έκπληκτος ότι ενώ χρησιμοποιούνταν η ίδια μεθοδολογία με αυτήν της eurostat, προέκυπταν άλλα νούμερα- κάτι μαθηματικώς αδύνατον! Επιπλέον, δεν υπήρχε ούτε ένας υπάλληλοςαπό κλητήρας μέχρι γενικός διευθυντής- που να δηλώνει υπευθύνως ότι έστειλε στοιχεία στις Βρυξέλλες. Εν ολίγοις δηλαδή, ή προσωπικά ο γενικός γραμματέας κ. Κοντοπυράκης έστελνε κάθε στοιχείο ή μεταδίδονταν με κάποιον άλλο μαγικό τρόπο (ταχυδρομικό περιστέρι κ.λπ.).
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν που επισκέφθηκε τα τελωνεία είχε ακόμη πιο...τραυματική εμπειρία. Είδε τους τελωνειακούς να σηκώνουν με άνεση το τηλέφωνο και να ειδοποιούν τους φορτηγατζήδες πότε να μείνουν μακριά ώστε να αποφύγουν τον έλεγχο- κι έτσι το λαθρεμπόριο να συνεχίζεται απρόσκοπτα. Πλασματικά τιμολόγια να γίνονται δεκτά έναντι «ρεγάλου» προς τον τελωνειακό, λες κι επρόκειτο για τριτοκοσμική χώρα κ.λπ.
«Βρήκαμε ορθάνοικτες τις πόρτες από την πολιτική ηγεσία, αλλά υπηρεσιακούς υπαλλήλους απρόθυμους και με χαμηλό επίπεδο. Εν γένει νομίζουμε ότι υπάρχει συνολικότερο πρόβλημα με τη Δημόσια Διοίκηση», λένε οι ευρωϋπάλληλοι, οι οποίοι θα επιστρέψουν νωρίτερα από το αναμενόμενο- στις 10 Δεκεμβρίου

«Κυβέρνηση 50 ημερών δεν μπορεί να απολογείται»


Επικριτικός ο κ. Γ. Παπανδρέου απέναντι στην ΕΕ και στη ΝΔ για την οικονομία. Κόκκινη γραμμή» έναντι της ΕΕ τράβηξε ο κ. Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, το οποίο συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά τις εκλογές. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το ΠαΣοΚ είχε προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μεθοδεύσεις της ΝΔ. «Δεν μπορεί να ζητείται σήμερα από μια κυβέρνηση 50 ημερών να απολογείται» τόνισε. Επέμεινε εξάλλου ότι η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της και δεν θα καταφύγει «σε λύσεις πρόσκαιρες χωρίς προοπτική που επίμονα υποδεικνύονται». Εστειλε έτσι μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδος.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση. Είπε όμως ότι για να γίνει αυτό χρειάζονται ευρείες συμμαχίες και κάλεσε την κοινωνία να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για διάλογο που θα απευθύνει το προσεχές διάστημα. Σηματοδοτώντας την αλλαγή τακτικής της κυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ, την κατέστησε υπόλογη για την «τραγική κατάσταση της οικονομίας». «Οι πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις δεν μπορούσαν να προβλέψουν έλλειμμα 12,7%. Η ΝΔ ήξερε και απέκρυπτε από τους πολίτες την πραγματική κατάσταση. Ως την τελευταία ημέρα μάς μιλούσε για “μαξιλάρι” στον προϋπολογισμό» είπε.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός ήταν επικριτικός για τη λειτουργία των τραπεζών διεθνώς, οι οποίες, όπως τόνισε, σε συνθήκες κρίσης μαζεύουν χρήματα και δεν επενδύουν. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στη διαδικασία στελέχωσης του κράτους, προσέθεσε όμως ότι «για τα μέσα που έχει η χώρα ο χρόνος είναι γρήγορος και αξίζει», και ας δυσφορούν οι βολεμένοι με το πελατειακό σύστημα. Επίσης, σημείωσε ότι το κόμμα θα έχει διακριτό ρόλο από την κυβέρνηση. «Το ΠαΣοΚ δεν είναι και δεν θα επιτρέψω να γίνει κράτος» τόνισε.

Ενας Φινλανδός επόπτης της Ελληνικης οικονομίας

 Τι σημαίνει για την Ελλάδα η τοποθέτηση του Ολι Ρεν στη θέση του επιτρόπου για τις Οικονομικές Υποθέσεις
H Επιτροπή απέθανε, ζήτω η Επιτροπή! Οπως ανά πενταετία συνηθίζεται, εδώ και μισόν αιώνα στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα και τα χαρτοφυλάκια των νέων επιτρόπων, οι οποίοι καλώς εχόντων των πραγμάτων θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους τον Φεβρουάριο του 2010 και θα παραδώσουν τον Οκτώβριο του 2014. Η Ελλάδα, η οποία έρχεται πρώτη στην Ευρώπη από την άποψη του συνολικού μήκους των ακτών (συμπεριλαμβανομένων των νήσων και των βραχονησίδων) έλαβε, για λογαριασμό της κυρίας Μαρίας Δαμανάκη , το χαρτοφυλάκιο της Αλιείας και των Ναυτιλιακών Υποθέσεων. Οσον αφορά το μείζονος σημασίας για τη χώρα χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών Υποθέσεων, τον ισπανό πολιτικό Χοακίν Αλμούνια διαδέχεται ο φινλανδός τεχνοκράτης Ολι Ρεν. Το επίσης σημαντικό για την Ελλάδα χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης προς την Τουρκία, την πΓΔΜ και τις άλλες βαλκανικές χώρες αναλαμβάνει ο Τσέχος Στέφαν Φούλε , ένας εκ των τελευταίων αποφοίτων της Σοβιετικής Διπλωματικής Ακαδημίας, γεγονός που έχει εξοργίσει ένα τμήμα της ανατολικοευρωπαϊκής Δεξιάς.
Σε γενικές γραμμές το συμπέρασμα που συνάγεται από τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποίησε χθες ο εκ νέου πρόεδρός της Ζοζέ Μπαρόζο είναι ότι μετά τη Βρετανία που με την Κάθλιν Αστον ανέλαβε προ ημερών τα ηνία της Εξωτερικής Πολιτικής, ικανοποιήθηκε πλέον και η Γαλλία, της οποίας ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ ανέλαβε να διεκπεραιώσει το μείζον ζήτημα της Αναμόρφωσης των Χρηματοοικονομικών Αγορών στην Ευρώπη. Γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι προχθές το βράδυ ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τηλεφώνησε στον κ. Μπαρόζο και επί της ουσίας απαίτησε να αναλάβει ο κ. Μπαρνιέ αυτό το χαρτοφυλάκιο, ενώ ταυτόχρονα ισχυρές ήταν οι αντιστάσεις από βρετανικής πλευράς, κυρίως δε οι προερχόμενες από το Σίτι του Λονδίνου.
Κατά τα άλλα, ο Ισπανός Χοακίν Αλμούνια ανέλαβε το επίσης μείζον χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού των Επιχειρήσεων στην Ευρώπη, ο Βέλγος Κάρελ ντε Γκουχτ τα ζητήματα του Διεθνούς Εμπορίου, ενώ όσον αφορά τη Γερμανία, εν όψει της διαφαινόμενης προοπτικής να αναλάβει σε δύο χρόνια την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αρκέστηκε χθες στο χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, για λογαριασμό του Γκύντερ Ετινγκερ.
O σον αφορά ειδικότερα τα ελληνικά ζητήματα, η ανάληψη του χαρτοφυλακίου των Οικονομικών Υποθέσεων από τον Φινλανδό Ολι Ρεν μπορεί να αποδειχθεί και καλή και κακή.
Καλή, υπό την έννοια ότι ο Ολι Ρεν προέρχεται από μια μικρή αλλά και εύπορη χώρα στην οποία η αντίληψη ότι ο κρατικός παρεμβατισμός είναι ωφέλιμος για την οικονομία δεν βρίσκεται υπό διωγμόν. Ως εκ τούτου δεν θα είναι αρνητικά προδιατεθειμένος έναντι της πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να συνδυάσει την προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση με κάποιες αναπτυξιακές δράσεις του δημόσιου τομέα στην οικονομία.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο ο Ολι Ρεν προέρχεται από μια χώρα η οποία αποτελεί παγκόσμιο υπόδειγμα στη διαφάνεια και στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, αλλά και που φημίζεται για την πειθαρχία και την τυπολατρία της. Ο ίδιος μάλιστα ο Ολι Ρεν (σε αντίθεση με τον Χοακίν Αλμούνια που διεκδίκησε ακόμη και την πρωθυπουργία της χώρας του) είναι γέννημα θρέμμα της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας και ουδόλως φημίζεται για την πολιτική ευελιξία του. Οι δε Φινλανδοί, όπως πολύ καλά έχει ήδη αντιληφθεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τις δύο φορές που έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Εco/Fin, μαζί με τους Ολλανδούς και τους Γερμανούς, είναι ακραία επικριτικοί για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. O σον αφορά, τέλος, το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης, η ανάληψή του από τον Τσέχο Στέφαν Φούλε δεν αναμένεται να οδηγήσει σε πολιτικές αναταράξεις. Η Τσεχία σε γενικές γραμμές επιθυμεί τη διεύρυνση της Ευρώπης προς την Τουρκία και τα Βαλκάνια και ο νέος επίτροπος μάλλον θα κινηθεί προσεκτικά, όπως και ο προκάτοχός του Ολι Ρεν. Ωστόσο το γεγονός ότι ο 47χρονος Στέφαν Φούλε υπήρξε στα νιάτα του «απαράτσικ» του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας με μεταπτυχιακές σπουδές στη Σοβιετική Διπλωματική Ακαδημία ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα κατά τη διαδικασία της έγκρισής του από την Ευρωβουλή. Και αυτό διότι, παρά το γεγονός ότι στη συνέχεια υπήρξε πρεσβευτής της χώρας του στο ΝΑΤΟ, οι πολιτικοί αντίπαλοί του στην Τσεχία θεωρούν ότι θα πρέπει να εξοστρακιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως άλλωστε και άλλοι επίτροποι που κατά το παρελθόν δύσκολα θα ελάμβαναν «πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων».

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

ΠΕΝΤΕ ΜΕΤΡΑ


ΠΕΝΤΕ ΜΕΤΡΑ για να μην καταρρακωθεί η αξιοπιστία η κυβερνητική. Το πρώτο. Να διασταυρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις με τις τραπεζικές καταθέσεις. Έχεις παρκάρει ένα εκατομμύριο στην Εθνική και έχεις το θράσος να λες πως ετησίως βγάζεις είκοσι χιλιάδες ευρώ; Θα σε γδάρω ζωντανό. Το δεύτερο. Να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο όλες οι συμβάσεις, όλων των δημόσιων οργανισμών οι αναθέσεις. Ποιος έφαγε τον αγλέουρα από τον ελληνικό λαό. Το τρίτο. Να τρομοκρατούν οι Ράμπο τις πολυεθνικές ώστε να χαμηλώσουν, σε ευρωπαϊκά επίπεδα, οι τιμές. Το γάλα όσο το πληρώνει ο Γερμανός. Το τέταρτο. Να κοπούν όλες οι περιττές δαπάνες οι κρατικές. Γιατί, λόγου χάριν, τρία κρατικά κανάλια και δεκαοκτώ περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί; Ούτε στη Γερμανία τη βιομηχανική. Το πέμπτο. Να ανακουφιστεί ο μισθοσυντήρητος, ακόμα και ο τάχα μου πλούσιος. Μόνο έτσι θα συγκρατηθεί η επερχόμενη λαϊκή οργή. Αλλιώτικα, τι λάχανα, τι μπρόκολα. Καμία η διαφορά για τα πρόβατα!

ΠΡΟΤΑΣΗ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΣΟΥ


ΠΡΟΣ: την ΠΑΕ ΠΥΡΣΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Ενταύθα
Αγαπητοί κύριοι,
Παρακολουθώντας από κοντά τις ραγδαίες εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας και των γεγονότων που οδήγησαν στην απόφασή σας να αποσύρεται την ομάδα του Πυρσού Γρεβενών από το πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής Κατηγορίας και έχοντας την αγωνία για το μέλλον της ομάδας όπως κάθε γρεβενιώτης,
Σας προτείνουμε τα εξής:
1) ΄Ομιλος Γρεβενιωτών επιχειρηματιών είναι διατεθειμένος να αναλάβει τα ηνία του Πυρσού Γρεβενών, προκειμένου η ΠΑΕ Πυρσός να συνεχίσει να συμμετέχει και να δραστηριοποιείται στο πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής Κατηγορίας.
2) Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε άμεσα τα ηνία της ομάδας, εφόσον ισχύουν αυτά που δηλώσατε στα Μ.Μ.Ε. (απόσυρση της ομάδας απ’ το πρωτάθλημα), χωρίς καμία οικονομική δέσμευση εκ μέρους μας. Αυτό σημαίνει, ότι θα αναλάβουμε τα οικονομικά της ομάδας από την ημέρα που θα επέλθει συμφωνία μεταξύ μας.
3) Γνωρίζοντας και εκτιμώντας την προσφορά σας αυτά τα τρία χρόνια στην κοινωνία των Γρεβενών και στον Πυρσό που είναι μέρος και σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης και του Νομού, θεωρούμε ότι θα προσφέρετε μεγάλη υπηρεσία στον τόπο, παραχωρώντας την ομάδα στη Γ΄Εθνική Κατηγορία και στους ανθρώπους που προτίθενται να συνεχίσουν την πορεία της.
4) Τυχόν νομικά προβλήματα που θα προκύψουν, είμαστε διατεθειμένοι να τα συζητήσει ο νομικός μας σύμβουλος.
5) Για οποιαδήποτε άλλη απορία και διευκρίνιση και αν επιμείνετε στο να αποσύρετε την ομάδα από το πρωτάθλημα, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τον κ. Νίκο Μπαλοδήμο, που νόμιμα μας εκπροσωπεί.
Ο εκπρόσωπος του Ομίλου
Νίκος Μπαλοδήμος
fotis Bazakas

Δήλωση Νίκου Μπαλοδήμου

Μετά την ανακοίνωση της ΠΑΕ Πυρσός, ότι η ομάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται κανονικά στη Γ’ Εθνική την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, θα ήθελα να δηλώσω εκ μέρους του Ομίλου των Επιχειρηματιών που εκπροσωπώ, ότι εκφράζω την πλήρη ικανοποίησή μας για τη θετική αυτή εξέλιξη.
Είναι σαφές ότι η πρόταση που καταθέσαμε στην ΠΑΕ Πυρσός δεν ισχύει πλέον και ότι μοναδικός μας σκοπός και στόχος, όπως και κάθε σκεπτόμενου Γρεβενιώτη φιλάθλου, ήταν να συνεχίσει ο Πυρσός ν' αγωνίζεται στα σαλόνια των επαγγελματικών κατηγοριών.
Fotis Bazakas

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Π.Α.Ε. ΠΥΡΣΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Ανακούφιση του φίλαθλου κόσμου - ο Πυρσός επιστρέφει
Η διοίκηση της Π.Α.Ε. Πυρσός μετά από συνεδρίασή της στις 26-11-2009 ημέρα Πέμπτη αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:
Μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες και την απόφασή μας να αποσύρουμε την ομάδα μας από το Πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας συνέβη μια ανεπανάληπτη αντίδραση του απλού γρεβενιώτη φιλάθλου που αν και κατανόησε πλήρως τους λόγους αποχώρησης εξέφρασε με κάθε τρόπο τη θέλησή του να συνεχίσει ο Πυρσός να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα.
Επίσης ο μεγαλομέτοχος της ομάδας Δημήτρης Παπαϊωάννου ενημέρωσε τα μέλη μας για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Ε.Π.Ο. κ.Πιλάβιο και τον πρόεδρο της Ε.Ε.Π. Β’-Γ’ Εθνικής κ.Καλογιάννη και τα οποία κρίναμε ότι αίρουν σε μεγάλο βαθμό το ηθικό υπόβαθρο της καταγγελίας μας που εκφράστηκε με την αποχώρησή μας.
Συνεκτιμώντας τα παραπάνω και παρά το γεγονός ότι ο φυσικός ηγέτης του Πυρσού Γρεβενών την τελευταία τριετία Δημήτρης Παπαϊωάννου εμμένει στην απόφασή του να αποχωρήσει από την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο ως παράγοντας, και επομένως και από τη θέση του Προέδρου της Π.Α.Ε., αποφασίζουμε:
1)Η Π.Α.Ε. Πυρσός Γρεβενών θα συνεχίσει να αγωνίζεται κανονικά στη Γ’ Εθνική την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και
2)την άμεση επιστροφή του αγωνιστικού τμήματος στην ενεργό δράση ενόψει του αγώνα πρωταθλήματος εναντίον του Εθνικού Φιλιππιάδας που διεξάγεται την Κυριακή 29-11-2009.
Το Δ.Σ. της Π.Α.Ε. Πυρσός Γρεβενών
 Fotis Bazakas

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Τις τελευταίες ημέρες και μετά την δήλωση παραίτησης του Προέδρου και του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΥΡΣΟΣ, αναπτύσσεται μια παραφιλολογία για το μέλλον της εταιρίας και κατά συνέπεια της ποδοσφαιρικής ομάδας. Ετσι και για την αποκατάσταση της αλήθειας, θα θέλαμε κι εμείς να εκφράσουμε τη δική μας θέση, η οποία συνοψίζεται στα κατωτέρω:Η ίδρυση και λειτουργία της ΠΑΕ καθορίζεται από ιδιαίτερο νομικό πλαίσιο
Η ΠΑΕ ανήκει σε μεγαλομέτοχο – ο οποίος είναι και αποκλειστικά υπεύθυνος για τις πράξεις και παραλήψεις της εταιρίας.
Το Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΥΡΣΟΣ αποτελείτε από εξέχουσες προσωπικότητες της κοινωνικής ζωής του τόπου μας και ως εκ τούτου η απόφασή τους για την διάλυση της ΠΑΕ είναι αποκλειστικό τους δικαίωμα και προνόμιο.Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη κάτω από το πρίσμα κάποιων παραμέτρων και ερμηνεία γεγονότων, τα οποία πολλές φορές ίσως δεν είναι και ανακοινώσιμα.Η ΕΠΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ δεν κλήθηκε να εκφράσει τη θέσης της ή την συμπαράστασή της στο πρόβλημα που αντιμετώπισε η ΠΑΕ. Έτσι και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε την αυτονομία του οργάνου καθώς και την απόφασή του.
Θέλουμε να ελπίζουμε και να πιστεύουμε ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική και το μέτρο και ότι ο ιστορικός Πυρσός θα εξακολουθεί να πορεύεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
 Fotis Bazakas

Δ΄ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καθοριστικό αγώνα δίνει στο Βατόλακκο η Α.Ε.Π. με τη Φλώρινα. Και οι δυο ομάδες προέρχονται από ήττες. Η Φλώρινα διασύρθηκε στην έδρα της από το Βατανιακό και σίγουρα υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στην ομάδα, που σύμφωνα με δηλώσεις παραγόντων της διεκδικούσε την άνοδο στη Γ΄Εθνική Κατηγορία. Από την άλλη στο Βατόλακκο, υπάρχει ανησυχία για την πορεία της ομάδας. Οι Πόντιοι που ξεκίνησαν εξαιρετικά το πρωτάθλημα, έχουν 5 συνεχόμενες ήττες. Βέβαια η εμφάνιση και ο τρόπος που έχασαν στο Βατερό, αφήνει αισιόδοξα μηνύματα. Η νίκη την Κυριακή είναι μονόδρομος. Οι ποδοσφαιριστές της Α.Ε.Π. πρέπει να μπουν αποφασισμένοι στο γήπεδο για το τρίποντο. Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό για την ομάδα του Βατολάκκου.
Το ευχάριστο είναι ότι με την επιστροφή του Χριστοφορίδη ο Χρήστος Λάλλος έχει στη διάθεσή του όλους τους ποδοσφαιριστές. Εξάλλου ο Πρόεδρος της ομάδας Θωμάς Ντίγκος κάνει έκκληση στους φιλάθλους να συμπαρασταθούν στην ομάδα για νά' ρθει το επιθυνητό αποτέλεσμα.

ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Αριθμ. Πρωτ.:72/2009 Κοζάνη 24 Νοεμβρίου 2009
ΠΡΟΣ
1. Μ.Μ.Ε. ΝΟΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
2. Μ.Μ.Ε. ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. Γ.Α.Δ.Π.Δ.Μ.
2. Π.Ο.ΑΞΙ.Α.
3.ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
- Με αφορμή τις συνεντεύξεις του κ. Νομάρχη Γρεβενών στα Μ.Μ.Ε. για τα όσα διαδραματίστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 18-11-2009 τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη λήξη του αγώνα μεταξύ των «Π.Α.Ε. ΠΥΡΣΟΣ και Π.Α.Ε. ΒΕΡΟΙΑΣ» εμείς οι Αξιωματικοί της Ένωσης Αξιωματικών της Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνουμε τα παρακάτω:
- Ορισμένοι ενήλικες που σε βάρους τους έχει σχηματισθεί δικογραφία για αξιόποινες πράξεις που φέρονται ότι τέλεσαν τόσο κατά τη διάρκεια όσο και με τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα της Τετάρτης, έχουν εξαπολύσει μια άδικη επίθεση σε βάρος του Αστυνομικού Διευθυντή Γρεβενών και της Αστυνομικής δύναμης που υπήρχε στο γήπεδο με μοναδικό σκοπό να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή της συνάντησης.
- Ο κ. Νομάρχης Γρεβενών, γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος, γιατί προσπαθεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει δυσμενείς εντυπώσεις για την Αστυνομία γενικότερα και ειδικότερα για τον Αστυνομικό Διευθυντή Γρεβενών και τους Αστυνομικούς και όπως πολύ καλά γνωρίζει ποια είναι τα πρόσωπα που κατηγορούνται πέραν των συλληφθέντων την 18-11-2009 και από ότι φαίνεται δεν μπορεί να συγχωρέσει στους Αστυνομικούς ότι δεν συγκάλυψαν την αξιόποινη συμπεριφορά αυτών των προσώπων και εφάρμοσαν τον νόμο χωρίς διακρίσεις, με ισότητα, όπως ορίζουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι του κράτους.
- Στη χώρα μας είναι δύσκολο ακόμα και στις μέρες μας να γίνει κατανοητό ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο Νόμο και αν έχεις οποιαδήποτε θέση, αυτό δεν σου δίνει το δικαίωμα να κάνεις ότι θέλεις, απαιτώντας να μην εφαρμοστεί ο Νόμος.
- Με την επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Νομάρχης εναντίον της Αστυνομίας και του Αστυνομικού Διευθυντή Γρεβενών, ενός άριστου Αξιωματικού και Ανθρώπου, που κοσμεί το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό και οι πολίτες του Νομού Γρεβενών και τη διαστρέβλωση των πραγματικών περιστατικών που επιχειρήθηκε, πιστεύει ότι θα πετύχει τη στοχοποίηση του Αστυνομικού Διευθυντού και των Αστυνομικών και ότι με αυτό τον τρόπο θα αποσείσει τις ευθύνες από όλους εκείνους που φέρονται ότι τέλεσαν αξιόποινες πράξεις και δημιούργησαν εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς τους, προβλήματα στην ομάδα του ΠΥΡΣΟΥ αλλά και στους ανηλίκους. Είναι γνωστό πως οι νέοι επηρεάζονται από τους ενήλικες που θεωρούν καλά πρότυπα και όταν τα πρότυπα αυτά εξωτερικεύουν παραβατική συμπεριφορά τότε είναι βέβαιο πως ένας αριθμός νέων αλλά και ενηλίκων θα ακολουθήσει τη ίδια συμπεριφορά και αν πρόκειται για αθλητική εκδήλωση, εκεί τα πράγματα όπως γνωρίζουμε όλοι μπορεί να έχουν τραγικά αποτελέσματα (τραυματισμούς – θανάτους κ.λ.π.).
- Αν η ομάδα του ΠΥΡΣΟΥ δεν είχε τα αποτελέσματα που ήθελε μέχρι τώρα ή εάν ο προϋπολογισμός και τα οικονομικά δεδομένα δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει και να συνεχίσει στο πρωτάθλημα ή εάν ανάγκασαν οι παράγοντες τον πρόεδρο να φύγει, όπως ειπώθηκαν σε συνεντεύξεις και αναφέρονται στην επίσημη ανακοίνωση – καταγγελία του προέδρου της ομάδας, αυτό δεν είναι κάτι που αφορά την Αστυνομία και πάντως σε κάθε περίπτωση δεν είναι υπεύθυνος ο Αστυνομικός Διευθυντής και οι Αστυνομικοί της Α.Δ. Γρεβενών (που στην πλειοψηφία τους είναι φίλαθλοι της ομάδας) για την αγωνιστική πορεία της ομάδας, για τα επεισόδια, για την τύχη και το μέλλον της ομάδας.
- Ο Αστυνομικός Διευθυντής και οι Αστυνομικοί της Α.Δ. Γρεβενών δεν έκαναν τίποτα άλλο, από αυτό που επιτάσσει το καθήκον και κατηγορούνται γιατί είχαν τη δύναμη και το θάρρος να το πράξουν.
- Πρέπει όλοι να σεβαστούμε τους θεσμούς. Η Αστυνομία δεν καταδίκασε κανέναν, απλώς εφάρμοσε το Νόμο με ισονομία και η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα αποφασίσει για την ύπαρξη ή μη ποινικής ευθύνης σε κάθε περίπτωση.
- Η Ένωσή μας αποφάσισε τα παρακάτω:
1. Καταδικάζουμε με τον ποιο κατηγορηματικό τρόπο τη βία από όπου και αν προέρχεται.
2. Στηρίζουμε και δηλώνουμε την υποστήριξή μας στον Αστυνομικό Διευθυντή Γρεβενών κ. ΧΟΝΔΡΟ Βάιο και σε όλους τους Αστυνομικούς της Α.Δ. Γρεβενών, που αμερόληπτα και με ευσυνειδησία εκτέλεσαν τα καθήκοντά τους, τηρώντας τις επιταγές του Συντάγματος για Ισονομία και Ισοπολιτεία.
3. Καταγγέλλουμε τις απειλές από όπου και αν προέρχονται για εκτοπισμό του Αστυνομικού Διευθυντή Γρεβενών και θυμίζουμε ότι αυτά συνέβαιναν σε άλλες εποχές.
4. Καταγγέλλουμε τα ανυπόγραφα, ψευδή, συκοφαντικά και προσβλητικά δημοσιεύματα που αναρτήθηκαν σε διάφορες ιστοσελίδες μεγάλης αναγνωσιμότητας, καθώς και όποιες άλλες ενέργειες αβασάνιστα δυναμιτίζουν την κοινωνική ειρήνη των πολιτών, δημιουργώντας προϋποθέσεις πρόκλησης ανεξέλεγκτων καταστάσεων.
5. Καταγγέλλουμε τη διασπορά ψευδών ειδήσεων όπως: ότι γίνεται δικογραφία για είκοσι [20], ή τριάντα [30] ή και πενήντα [50] άτομα ή ότι διώκονται δημοσιογράφοι ή ότι συνελήφθησαν 12χρονα παιδιά σε καφετέριες χωρίς να βρίσκονται στο γήπεδο καθώς και ότι σχηματίζονται δικογραφίες για όλους τους πολίτες των Γρεβενών που βρίσκονταν στο γήπεδο.
6. Καλούμε όλους του κοινωνικούς φορείς αλλά και όλους τους πολίτες να καταδικάσουν με τον ποιο κατηγορηματικό τρόπο την αθλητική βία, γιατί η αδιαφορία και η συγκάλυψη είναι αυτή που την διαιωνίζει και την κάνει πολύ επικίνδυνη για την κοινωνία γενικότερα, πρόκειται δε για αντικοινωνική συμπεριφορά και για πρόβλημα όχι αστυνομικό, αλλά κοινωνικό._
Ως συνδικαλιστικό όργανο, έχουμε υποχρέωση και θα πράξουμε ότι είναι απαραίτητο, ώστε να μη διαταραχθεί η αμφίδρομη πολυετής σχέση εμπιστοσύνης που έχει η τοπική κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας με το σύνολο των εργαζομένων Αστυνομικών, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να εκπέσουμε των αξιών που υπηρετούμε και να κλείνουμε τα μάτια μας σε καταστάσεις αθλητικής βίας.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΗΣ Ευθύμιος
Αστυνόμος Α’ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΡΕΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Βασίλειος
Αστυνόμος Β’





 ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, 511 00 Γρεβενά
24620 22166  24620 28190
 negrebena@pasok.gr http://ne.pasok.gr/grevena
Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με συνέπεια ως προς τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για Διαφάνεια, Αποτελεσματικότητα και Κοινωνική λογοδοσία, δίνεται στη δημοσιότητα ο κατάλογος των αποφάσεων που υπέγραψε η Υπουργός, Κατερίνα Μπατζελή από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μέχρι σήμερα.
Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται κάθε μήνα ώστε να πληροφορούνται οι ενδιαφερόμενοι και η Κοινή Γνώμη για τις αποφάσεις του Υπουργείου.
Σε δηλώσεις της, η κ. Κατερίνα Μπατζελή σημείωσε: «Κάνουμε την υπόσχεσή μας πράξη. Με τη δημοσιοποίηση των Υπουργικών Αποφάσεων και την ημερομηνία υπογραφής τους δημιουργούμε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας. Πρόκειται για έναν μηχανισμό διαφάνειας που μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου θα διαχέει την πληροφορία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Στόχος μας είναι, η ημερομηνία υπογραφής μιας απόφασης να πάψει να είναι αντικείμενο φημολογίας και ο πολίτης να μπορεί να ενημερώνεται με εγκυρότητα για το έργο και τη πορεία υλοποίησης των πολιτικών του Υπουργείου.»
Η ιστοσελίδα είναι :www.minagric .gr
ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ν.Ε ΠΑ.ΣΟ.Κ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΒΕΝΤΕΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΥΤΗΣ

ΑΝ ΚΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ σαφές από τη μάχη για τη διαδοχή στη Ν.Δ., είναι ότι για άλλη μια φορά στην Ελλάδα η μετεξέλιξη των κομμάτων γίνεται με όρους προσωποπαγείς, δηλαδή διαδοχής, και όχι με όρους προτάσεων ή ιδεολογίας.

Έτσι, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου δεν θα κριθούν οι προτάσεις και τα προγράμματα, αλλά τα πρόσωπα, οι βεντέτες και η αποτελεσματικότητα των... τουρ οπερέιτορ. Δηλαδή ποιος από τους μηχανισμούς των δύο υποψηφίων, ή των ταγματαρχών και λοχαγών τους, θα καταφέρει να κινητοποιήσει περισσότερους ψηφοφόρους, ώστε να προσέλθουν στις κάλπες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει εμμονή στα πρόσωπα. Αν μη τι άλλο, δείχνει την αποϊδεολογικοποίηση της πολιτικής, που γίνεται άχρωμη, άοσμη και αόρατη. Τα πρόσωπα, αντιθέτως, θριαμβεύουν. Η επικοινωνία κάνει, άλλωστε, θαύματα. Η συζήτηση στη Ν.Δ. περιορίζεται στο αναμάσημα μιας παλιάς βεντέτας η οποία καταντά εντελώς γραφική, θυμίζοντας, αν όχι τις κρητικές βεντέτες, τις πιο άγριες αλβανικές βεντέτες (Κανούν). Ένας επιμέρους κώδικας του Κανούν είναι η Τζακμάρια, ο νόμος του αίματος σύμφωνα με τον οποίο εάν κάποιος σκοτώσει άνθρωπο, έχει εφ΄ όρου ζωής χρέος η οικογένειά του ή οι συγγενείς του να πάρουν το «αίμα πίσω» σκοτώνοντας έναν άντρα από το σόι του δολοφόνου. Η εκδίκηση διαρκεί μέχρι επτά γενιές, το κυνηγητό είναι ανελέητο και ο μόνος χώρος όπου το Κανούν προβλέπει ασυλία είναι το σπίτι.
Ας το έχουν αυτό υπόψη τους στη Ν.Δ., για να περιορίσουν το αίμα της επόμενης μέρας και να μην το αφήσουν να ρέει για επτά γενιές. Μετά την πλήρη αποσύνθεση του κράτους επί της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης, ποιος θα μπορούσε να έχει υψηλές απαιτήσεις από το κόμμα; Η «πολιτική» διεξάγεται με όρους κώδικα τιμής, μπόλικη δραματοποίηση και μηδενική ουσία.
Το 1974, λίγο μετά την πτώση της χούντας, Αμερικανός αξιωματούχος, αναφερόμενος στον ανερχόμενο τότε Ανδρέα Παπανδρέου, είχε γράψει σε τηλεγράφημά του προς την Αθήνα: «Ρrograms do not win elections in Greece» (Τα προγράμματα δεν κερδίζουν εκλογές στην Ελλάδα). Ο συντάκτης του σημειώματος είχε κατόπιν εκθέσει τις απόψεις του για το ταμπεραμέντο των Ελλήνων που λατρεύουν να προσκολλώνται σε πρόσωπα. Φταίει ο Αμερικανός που είναι τόσο επίκαιρος;

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ. Πάμε φούντο. Προειδοποιεί ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Να το μεταφράσω; Πάρτε τα πορτοφόλια των μικρομεσαίων. Πάρτε φανέλες και σώβρακα των φτωχών. Μαστιγώστε ανηλεώς τους μισθοσυντήρητους. Ξεφορτωθείτε μερικές δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους. Μικροεπιχειρήσεις, μικροεπαγγελματίες, κατεβάστε ρολά. Ξεμπερδέψτε με τα ασφαλιστικά ταμεία τα λαϊκά. Ρίξτε τις συντάξεις στα τάρταρα τα αφρικανικά. Αρπάξτε, διώξτε, γκρεμίστε. Την κρίση να την καλοπληρώσουν τα πρόβατα τα γνωστά. Πολίτης κι εγώ. Να προτείνω λοιπόν. Όταν τα στίφη των πεινασμένων ορδών αρχίσουν να πετροβολούν ακόμα και τα σκυλιά, ο διοικητής να βγει να τους συνετίσει με επιχειρήματα οικονομικά. Όταν οι ιδιοκτήτες θα κοπανάνε μύγες σε άδεια μαγαζιά, να τους ηρεμήσει με λόγια εθνικά. Και όταν του ζητηθεί από τα τριακόσια και πλέον χιλιάρικα που κερδίζει τον χρόνο να συνεισφέρει στο ταμείο τα μισά, φαντάζομαι να τα δώσει χωρίς μιλιά. Για τη φτωχή πλην τίμια πατρίδα, κύριε διοικητά!

Τον κυνηγά παντού ο Μητσοτάκης


Ακόμα και στους ουρανούς ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, δεν θα βρει ησυχία από το Μητσοτακέϊκο.
Στην πτήση για Θεσσαλονίκη, η αεροσυνοδός ευχήθηκε καλό ταξίδι στους επιβάτες και στον κύριο Σαμαρά και προσπάθησε να αποφύγει επιμελώς να αναφέρει το όνομα του πιλότου από τα μεγάφωνα.
«Μην γίνουμε και ρεζίλι» φέρεται να είπε στους άλλους συναδέλφους η όμορφη αεροσυνοδός.
Τον γρίφο έλυσε ο πιλότος της πτήσης, ο οποίος τι ήθελε και μιλούσε;
«Κυρίες και κύριοι καλή σας ημέρα. Ο πιλότος του αεροσκάφους, κύριος Μητσοτάκης, και το πλήρωμα σας εύχεται καλό ταξίδι».
Και το αεροπλάνο σηκώθηκε στον αέρα από τα γέλια των επιβατών!

Ηθικές και ποινικές ευθύνες στον ΠΟΥ και κρατικές υγειονομικές αρχές

Η ανευθυνότητα, για να μην χρησιμοποιήσουμε βαρύτερη έκφραση, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και των επί μέρους κρατικών υγειονομικών υπηρεσιών είναι απαράδεκτη. Ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει και αντικείμενο πιθανής δικαστικής διερεύνησης για τυχόν ύπαρξη ποινικών ευθυνών
1. για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε το κλίμα του τρόμου με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στο Μεξικό την περασμένη Άνοιξη, αλλά και
2. για τον τρόπο που συνεχίζεται καθώς πιέζονται ψυχολογικά οι πολίτες να λάβουν αποφάσεις για ένα ζήτημα ζωής που αντικειμενικά αδυνατούν
Αν πραγματικά η πιθανότητα για εξάπλωση και ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού ήταν τόσο βέβαιη, θα υπήρχε εξήγηση για την εκστρατεία τρομοκράτησης του πληθυσμού της υφηλίου.
Και αυτό θα είχε σαν συνέπεια και επακόλουθο, από τους θεματοφύλακες της παγκόσμιας υγείας, να λάβουν και την ευθύνη όχι απλά να συστήσουν αλλά να επιβάλλουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τον εμβολιασμό του πληθυσμού που θα έκριναν σκόπιμο.
Και όχι να συνιστούν εμβολιασμό και, εμμέσως πλην σαφώς, να πετάνε το μπαλάκι της πολύ σοβαρής - είναι αλήθεια - απόφασης στον κάθε πολίτη, που και τις γνώσεις δεν έχει αλλά ούτε τα επιστημονικά δεδομένα να αποφασίσει για την ζωή του ή για την ζωή των αγαπημένων και προστατευμένων του προσώπων.
Και μάλιστα να του ζητούν να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση για την ευθύνη, που ο ίδιος επωμίζεται σε περίπτωση εμφάνισης παρενεργειών και επιπλοκών από την λήψη του εμβολίου.
ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ





Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

500 οι δήμοι 10-15 τοπικές κυβερνήσεις


ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2 - ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Ο νέος εκλογικός χάρτης της χώρας - Καταργείται το 42%
Οι 180 βουλευτές θα αναδεικνύονται από μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες και οι 120 από ευρύτερες. Οι δήμοι δεν θα ξεπερνούν τους 500 και η χώρα διαιρείται σε ισχυρές μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες.
Μέσα στον Δεκέμβριο τίθενται σε διαβούλευση, προκειμένου να πάρουν μορφή νομοσχεδίων, δύο βασικές μεταρρυθμιστικές τομές του ελληνικού πολιτικού χάρτη. Στόχος των πολιτικών αυτών πρωτοβουλιών, που είχε εξαγγείλει προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, είναι η ευρύτερη δυνατή αποκέντρωση της εξουσίας και η καταπολέμηση του μαύρου πολιτικού χρήματος από την υπερσυγκέντρωση πόρων και υποψηφίων (όπως π.χ. συμβαίνει στη Β' εκλογική περιφέρεια της Αθήνας).

Γερμανικό μοντέλο
Η επιτροπή των συνταγματολόγων που επεξεργάζεται τον νέο εκλογικό νόμο υιοθετεί, όπως αναμενόταν, ένα σύστημα που αντιγράφει το γερμανικό μοντέλο στα ελληνικά. Τα μέλη της επιτροπής προτείνουν τη διαίρεση της χώρας σε 180 μονοεδρικές περιφέρειες, οι οποίες με σχετική πλειοψηφία θα εκλέγουν, χωρίς σταυρό προτίμησης, ισάριθμους βουλευτές. Θα υπάρχουν δύο υποψήφιοι των κομμάτων σε κάθε μονοεδρική περιφέρεια. Ο πρώτος στη λίστα θα εκλέγεται βουλευτής με αναπληρωτή τον δεύτερο.
Οι υπόλοιποι 120 βουλευτές θα ελέγονται από τις ευρύτερες περιφέρειες με ξεχωριστή λίστα υποψηφίων ανάλογα με τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων. Σύμφωνα με τη νέα εκλογική αρχιτεκτονική, τα δύο μεγάλα κόμματα καθώς υπερτερούν σε ψήφους θα εκλέγουν κυρίως βουλευτές στις μονοεδρικές περιφέρειες. Ο συνολικός αριθμός των βουλευτών τους θα καθορίζεται ωστόσο από το όριο αναλογικότητας του εκλογικού νόμου. Εάν ξεπερνούν το όριο δεν θα εκλέγουν βουλευτές από την περιφέρεια.
Στόχος και του νέου εκλογικού συστήματος είναι να διατηρηθεί το ποσοστό εκπροσώπησης που καθόρισε ο νόμος Σκανδαλίδη (ο οποίος πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με 40 έδρες), σε αντίθεση με τον νόμο Παυλόπουλου, που ανέβασε το πριμ στις 50 έδρες. Ετσι, για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ένα κόμμα θα πρέπει να συγκεντρώνει και με το νέο σύστημα ποσοστό τουλάχιστον 40% στο σύνολο της χώρας.
Αντιδρούν οι «μικροί»
Τα υπόλοιπα κόμματα, που φυσικά δεν θα εκλέγουν βουλευτές στις μονοεδρικές, θα μεταφέρουν το ποσοστό τους στις περιφέρειες όπου και θα εκλέγουν βουλευτές. Με βάση το νέο μοντέλο, τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης θα έπαιρναν και με το νέο σύστημα περίπου τον ίδιο αριθμό βουλευτών που έχουν σήμερα.
Τα μικρότερα κόμματα αντιδρούν στην εκδοχή αυτή. Υποστηρίζουν ότι έτσι αποκλείεται ντε φάκτο η εκπροσώπησή τους στις μικρές τοπικές κοινωνίες. Η απάντηση των σχεδιαστών του νέου εκλογικού νόμου είναι ότι και υπό τις τωρινές συνθήκες τα κόμματα αυτά εκλέγουν βουλευτές σε ευρύτερες περιφέρειες.
Ενα άλλο κρίσιμο ερώτημα είναι βέβαια πώς θα καθορίζουν τα κόμματα τις λίστες των υπό εκλογή βουλευτών, αφού θα έχει καταργηθεί ο σταυρός. Μέχρι τώρα αυτό γίνεται συνήθως συγκεντρωτικά από τον πρόεδρο και τα όργανα που εκείνος ελέγχει. Ισως η εξέλιξη αυτή αποτελέσει αφορμή για μια γενικευμένη δημοκρατική εσωτερική λειτουργία των κομμάτων εξουσίας, απαντούν με νόημα μέλη της επιτροπής.
Υπό συζήτηση το 3%
Στο ερώτημα εάν θα υπάρχει διπλή ψήφος, άλλη για τη μονοεδρική και άλλη για την περιφέρεια, όπως συμβαίνει στη Γερμανία, η επιτροπή φαίνεται να καταλήγει στην εκδοχή της ενιαίας ψήφου, η οποία θα μετρά και στις δύο κάλπες. Υπό συζήτηση είναι ακόμη το πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.
Τα μέλη της επιτροπής θεωρούν ότι ταυτόχρονα με το νέο εκλογικό σύστημα θα πρέπει να καθοριστούν και τα όρια των μονοεδρικών περιφερειών, ώστε να μη γίνουν αντικείμενο διελκυστίνδας και μακρών αντιπαραθέσεων μεταξύ των σημερινών βουλευτών (κάτι που προεβλέπεται ιδιαίτερα στη Β' Αθηνών όπου εκλέγονται 42 βουλευτές).
Εάν η Ν.Δ. υιοθετήσει το νέο εκλογικό σύστημα, τότε αυτό θα εφαρμοστεί άμεσα από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η κ. Μπακογιάννη, πάντως, έχει ταχθεί υπέρ μιας ελληνικής παραλλαγής του γερμανικού μοντέλου.
Η νέα διοικητική αρχιτεκτονική
Η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, όπως όλα δείχνουν, θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νέου εκλογικού νόμου. Ο ορισμός των εκλογικών περιφερειών δεν είναι ωστόσο απαραίτητο να ακολουθεί, λένε πολλοί, τη χάραξη των διοικητικών ορίων που θα αποτελούν τις νέες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις.
Το σχέδιο προβλέπει 10-15 περιφέρειες έναντι 13 που υπάρχουν σήμερα. Η επιτροπή των νομικών που επεξεργάζεται τις τελικές προτάσεις προς την κυβέρνηση στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αναλυτική μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το θέμα αυτό και τα κριτήρια που έθεσε για τις διοικητικές αναδιαρθρώσεις.
Στόχος της μεταρρύθμισης είναι οι σημερινοί δήμοι να περιοριστούν σε λιγότερους από 500, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνουν αναγκαστικά πολλές συνενώσεις σημερινών δήμων και μάλιστα σε σύντομο σχετικά διάστημα, καθώς οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές γίνονται τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Η αρχή που υιοθετείται για τη νησιωτική Ελλάδα είναι: κάθε νησί και δήμος, αλλά αφορά προφανώς τα μικρά σε μέγεθος νησιά.
Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα προκύψει από συνενώσεις των σημερινών νομαρχιών που θα αποτελούν πλέον διοικητικές μονάδες μέσα στην περιφέρεια.
Ο επικεφαλής ή πρόεδρος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης θα εκλέγεται όπως ο σημερινός δήμαρχος, σε ξεχωριστή δηλαδή κάλπη από την εκλογή των μελών του περιφερειακού συμβουλίου. Η εκλογή του θα γίνεται με ποσοστό 50% συν ένα, γεγονός που σημαίνει ότι καταργείται οριστικά το ποσοστό του 42% για εκλογή από τον πρώτο γύρο, το οποίο είχε καθιερώσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Αλλωστε το θέμα της συνταγματικότητας της ρύθμισης εκκρεμούσε ενώπιον της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στο τελικό σχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για εγγυημένη εκπροσώπηση όλων των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων στο νέο αιρετό περιφερειακό συμβούλιο.
Αυξημένες αρμοδιότητες
Οι περιφέρειες, ως ΝΠΔΔ, θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες σε σχέση με τις αρμοδιότητες των σημερινών νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Σύμφωνα με μελέτες, οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις διεκπαιρώνουν το 65% των υποθέσεων των πολιτών για τις οποίες εκείνοι προσφεύγουν στο κράτος.
Προς το παρόν δεν θα υπάρχουν νέοι οικονομικοί πόροι για την περιφέρεια, αλλά δεν αποκλείεται στο μέλλον, εφόσον προχωρήσει και το νέο κύμα μεταρρυθμίσεων, να υπάρξει και ένα είδος φορολογικής αποκέντρωσης, όπου οι περιφερειακές αυτοδιοικήσεις θα έχουν αυξημένο ρόλο στη συλλογή των φορολογικών εσόδων. *

εσυ τι εισαι


Κορόιδα


Ο ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ. Εφτά από τα δέκα ευρώ που ετησίως μπαίνουν στον κορβανά προέρχονται από του εργαζομένου τα λεφτά. Εσύ, ο μισθοσυντήρητος, υπάλληλος και εργάτης. Εσύ της ελληνικής οικονομίας ο μεγάλος ευεργέτης. Εσύ το μουλάρι, εσύ το φορτίο, εσύ και το κάρο. Εσύ το αιώνιο κορόιδο το μεγάλο. Ρε παιδιά, λίγη δικαιοσύνη. Δεν αντέχω άλλο πια. Να βγουν στη φόρα οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Μα τι λες τώρα. Οι μεγαλοκαταθέτες θα παρκάρουν τα λεφτά κάτω από τα στρώματα τα πλουμιστά. Να φορολογηθούν οι δυσθεώρητες χρηματιστηριακές συναλλαγές. Αυτή κι αν είναι προδοσία εθνική. Το Χρηματιστήριο θα γκρεμιστεί. Και η μεγάλη, ακίνητη περιουσία; Α, αυτή, σε κάποια off shore εταιρεία θα έχει τοποθετηθεί. Που πάει να πει, φτου από την αρχή. Τhe same old story δηλαδή. Φουσκώνουν τις κοιλάρες τους. Σουλατσάρουν με τις κουστουμάρες τους. Επιδεικνύουν τις λιμουζινάρες τους. Και από καιρού εις καιρόν φωνάζουν στον φτωχό: Χρεοκοπήσαμε! Τι να γίνει, θα σε γδύσουμε!

Κάτι κινείται....

Πρόταση για λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε και έχει αναστατώσει όλη την κοινωνία των Γρεβενών, παρουσίασε σε απευθείας σύνδεση από το SUPER28, ο κ. Νίκος Μπαλοδήμος. Ο κ. Μπαλοδήμος δήλωσε ότι εκπροσωπεί ομάδα φίλων εργολάβων και επιχειρηματιών που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν τον Πυρσό, ώστε η ομάδα να μην αποχωρήσει από το Πρωτάθλημα.

Σημειώνουμε ότι ο κ. Μπαλοδήμος ήταν αυτός που παρέδωσε την ομάδα πριν τρία χρόνια στον κ. Παπαϊωάννου.
Συμπυκνώνοντας τις δηλώσεις του κ. Μπαλοδήμου, αναφέρουμε ότι η ομάδα θα πρέπει να συνεχίσει στο πρωτάθλημα μέχρι τα Χριστούγεννα και στη συνέχεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Θα γίνουν συζητήσεις με τους υπάρχοντες ποδοσφαιριστές αν συνεχίσουν και με ποιους όρους και παράλληλα θα πλαισιωθεί η ομάδα με Γρεβενιώτες ποδοσφαιριστές που θα βοηθήσουν τον Πυρσό και αποκτώντας εμπειρίες θα συμβάλλουν σημαντικά την επόμενη ποδοσφαιρική χρονιά.
Το ζητούμενο τώρα είναι: 1) να κατατεθεί επίσημη πρόταση και 2) η ομάδα να κατέβει κανονικά την Κυριακή στον αγώνα εκτός έδρας με τον Εθνικό Φιλλιπιάδας ώστε να μην μηδενιστεί.
Αναμένουμε λοιπόν την απάντηση του κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα βρίσκεται αύριο στην Αθήνα για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ε.Π.Ο. κ. Πιλάβιο και τον Πρόεδρο της ΄Ενωσης Β΄και Γ΄Εθνικής κ. Καλογιάννη.
Υ.Γ. Πληροφορίες που διαρρέουν στα ποδοσφαιρικά στέκια των Γρεβενών, ότι κάποιοι γνωρίζουν προσωπικά τον Πρόεδρο της Ε.Π.Ο. κ. Πιλάβιο και ότι του έχουν γνωστοποιήσει με προσωπικές παρεμβάσεις το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τον Πυρσό, δεν ευσταθούν και είναι ανυπόστατες. Μάλιστα ο κ. Πιλάβιος ήταν χθες διατεθειμένος να βγει ζωντανά στα Μ.Μ.Ε. των Γρεβενών και να διαψεύσει αυτές τις πληροφορίες.
ΦΩΤΗΣ ΜΠΑΖΑΚΑΣ

Γιώργος καλεί... ΠΑΣΟΚ


Να καθησυχάσει το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς διογκώνεται το κλίμα της αμφισβήτησης των επιλογών για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό συγκαλεί μεθαύριο, αμέσως μετά την επιστροφή του από τον Άγιο Δομίνικο, το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, στην πρώτη, μετά τις νικηφόρες εκλογές του Οκτωβρίου, συνεδρίαση.
Στόχος του Πρωθυπουργού είναι να πείσει το κόμμα για την αναγκαιότητα της σχετικής διαδικασίας η οποία, όπως είναι γνωστό, έχει προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό κυβέρνησης και κόμματος, σε δύο επίπεδα:
1. Στο επίπεδο των επιλογών 2. Στο επίπεδο της ταχύτητας στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού.
Οι ενστάσεις που διατυπώνει το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ είναι ότι όπως φάνηκε από τις επιλογές των πρώτων 40 γενικών και ειδικών γραμματέων, δύο είναι τα κριτήρια που έπαιξαν ρόλο: οι πολιτικές σχέσεις των επιλεγέντων με κορυφαίους υπουργούς ή το περιβάλλον του Πρωθυπουργού και δευτερευόντως ο βαθμός της... μη σχέσης με το ΠΑΣΟΚ. Είναι ενδεικτικό ότι οι βουλευτές, αλλά και τα κομματικά στελέχη (και ειδικότερα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης) που έχουν έρθει το τελευταίο διάστημα σε επαφή με την οργανωμένη βάση έχουν γίνει αποδέκτες έντονης κριτικής για το γεγονός ότι όπως φάνηκε από τις αρχικές επιλογές, η σχέση κάποιου ενδιαφερομένου με το ΠΑΣΟΚ αποτελεί σοβαρό μειονέκτημα έναντι άλλων υποψηφίων.











Πάγκαλος: Είχαν δίκιο

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Παπανδρέου κινείται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Μega δικαίωσε την αντίδραση των βουλευτών στο πάγωμα των μισθών και την παρέμβαση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστου Παπουτσή, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να κάνει πίσω ολοταχώς. Όπως είπε, το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών θα έπρεπε να είχε μελετήσει καλύτερα τα μισθολογικά θέματα και πρόσθεσε ότι είχαν δίκιο οι βουλευτές που αντέδρασαν, γιατί αυτοί δέχονται τις αντιδράσεις της κοινωνίας. Στο μεταξύ, μετά και τις νέες καθυστερήσεις στην επιλογή των γραμματέων, απορία προκαλεί το γεγονός ότι παρατείνεται η εκκρεμότητα ενώ δεν υφίσταται ο βασικός λόγος που προέβαλλε όλες αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση ως αιτία των καθυστερήσεων: ο μεγάλος όγκος των βιογραφικών που απέστειλαν οι ενδιαφερόμενοι (οι περίφημες 23.000 αιτήσεις!). Όπως δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, από το πλήθος των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, ελάχιστες ήταν αξιοποιήσιμες. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Πάγκαλος επιρρίπτει την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στους υπουργούς, οι οποίοι δεν έχουν αποστείλει στο Μέγαρο Μαξίμου τις λίστες με τις προτάσεις τους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, και κάτω από την πίεση των στελεχών, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει σήμερα ή αύριο στη δημοσιότητα μια ακόμη δόση διοριζόμενων γενικών και ειδικών γραμματέων. «Νομίζω ότι έχει ωριμάσει η διαδικασία για έναν αριθμό γραμματέων»

Αντιδράσεις για Ζορμπά


Η κυβέρνηση προσπάθησε χθες να κατευνάσει τις αντιδράσεις από τον διορισμό του πρώην εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά ως επικεφαλής ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία θα προπαρασκευάσει τη δημιουργία Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Το Σώμα αυτό θα ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών και θα έχει επικεφαλής γενικό γραμματέα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι για τον διορισμό του κ. Ζορμπά έπαιξαν ρόλο η εμπειρία και η γνώση του, ενώ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο διορισμός του κ. Ζορμπά ως επικεφαλής της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκην ότι θα διοριστεί γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.



Κατευνασμός και επιθετικότητα στο Αιγαίο

Ένα από τα πιο εκπληκτικά φαινόμενα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι το γεγονός ότι κάθε φορά που η Τουρκία έχει ένα σημαντικό ραντεβού με την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνει τις επιθετικές ενέργειές της στο Αιγαίο.
Το ποιοτικό στοιχείο που διαφοροποιεί αυτήν την επιθετικότητα σε σχέση με πιο πριν είναι ότι, από το φθινόπωρο του 2004 και εντεύθεν, η τουρκική συμπεριφορά δεν συνιστά πλέον ευθεία πρόκληση, αλλά προσπάθεια άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα σε βάρος των ελληνικών, που είναι κατοχυρωμένα από διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις. Tο πιο αξιοσημείωτο είναι η πολλαπλώς επιδεικνυομένη πολιτική βούληση της Τουρκίας να συνεχίσει -και μάλιστα με κλιμακούμενη διεκδικητικότητα- την προβολή μονομερών απαιτήσεων σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας. Αποδεικνύεται εμπράκτως ότι τόσο η στρατηγική του Ελσίνκι και ο πολυδιαφημιζόμενος «εξευρωπαϊσμός» της τουρκικής πολιτικής, που θα ήταν αποτέλεσμα του πρώτου, ελάχιστη αντανάκλαση έχει στη συμπεριφορά της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
O καθορισμός της έναρξης ενταξιακού διαλόγου με την ΕΕ μάλλον κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων απέναντι στην Ελλάδα επέφερε παρά ύφεση. Ακόμη και πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου του 2004, αρκετοί αναλυτές επέμεναν ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν πρέπει να εκλαμβάνονται μέσα στο πλαίσιο των «συνηθισμένων περιστατικών», αλλά ούτε και ως σπασμωδικές αντιδράσεις κάποιων φιλοπόλεμων κύκλων του στρατιωτικού κατεστημένου της 'Αγκυρας. Για εκείνη τη συγκεκριμένη περίοδο ενετάσσοντο σε μία τακτική που υπηρετούσε σαφέστατους στρατηγικούς στόχους εν όψει της κρίσιμης, για την Τουρκία, συνόδου κορυφής της ΕΕ. Τόσο η στρατογραφειοκρατική ελίτ της Τουρκίας όσο και η λογική του στρατηγικού βάθους του σημερινού Τούρκου υπουργού Εξωτερικών δεν εξέλαβε ποτέ την ένταξη της χώρας στην ΕΕ ως παραχώρηση μέρους της κυριαρχίας της στους θεσμούς της Ευρώπης. Επεδίωξε και επιδιώκει να διαπραγματευθεί με την EE το ειδικό γεωπολιτικό της βάρος σε μια σειρά επαλλήλων ζωνών.
Eν ολίγοις, η Τουρκία έδειξε ότι δεν θα διαπραγματευθεί στη βάση των αρχών του κοινοτικού πολιτικού πολιτισμού, αλλά στη βάση της παραδοσιακής νατοϊκής αντίληψης, προβάλλοντας τη λογική του μεγάλου και ισχυρού κράτους που μπορεί να προωθήσει τα δυτικά συμφέροντα στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, δεδομένου ότι η ουσία της τουρκικής διαπραγμάτευσης θα είναι κυρίως γεωπολιτική, η 'Αγκυρα φροντίζει συστηματικά να παραμερίσει ορισμένα εμπόδια στον τομέα αυτόν. Η Τουρκία, με την επιθετικότητα, δεν έχει ως στόχο, σήμερα τουλάχιστον, την πρόκληση κάποιας κρίσης στο Αιγαίο. Επεδίωξε και επέτυχε, προ της Συνόδου Κορυφής του 2004, να καταδείξει και να καταγράψει με εντυπωσιακό τρόπο, όταν οι ευρωπαϊκοί προβολείς ήταν στραμμένοι πάνω της, όλο το φάσμα των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο. Για την Τουρκία, είχε τεράστια σημασία να γνωστοποιηθούν εκείνη την περίοδο στους Ευρωπαίους τόσο οι διεκδικήσεις της στο Αιγαίο όσο και οι στρατιωτικές μέθοδοι προβολής τους που χρησιμοποιεί.
O λόγος ήταν πολύ απλός: αν οι Ευρωπαίοι, έπειτα από όλα αυτά, δεν θα είχαν κάνει καμιά αναφορά στα σχετικά προβλήματα στην απόφαση της συνόδου κορυφής που θα απεφάσιζε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τότε διά της σιωπής τους θα εξέφραζαν, αν όχι τη συμφωνία τους, σίγουρα την ανοχή τους προς την τουρκική στάση. Με αυτό τον τρόπο, η 'Αγκυρα κατοχύρωσε, εκ των πραγμάτων, πως τα ελληνοτουρκικά προβλήματα και η στάση της σ΄ αυτά δεν συνιστούν εμπόδιο, άρα δεν αντίκεινται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης, οπότε ούτε οι τουρκικές διεκδικήσεις και προκλήσεις θα μπορούν να εγερθούν μελλοντικά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, ως λόγοι αναβολής ή ματαίωσης της τουρκικής ένταξης. Η κατευναστική πολιτική της Αθήνας είχε ως συνέπεια να καταλήξει η Σύνοδος Κορυφής σε επιβράβευση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο.
Αφού η Αθήνα δεν διεκδίκησε δυναμικά τα συμφέροντά της στις 17 Δεκεμβρίου, γιατί σήμερα η Τουρκία να μειώσει την επιθετικότητά της; Έτσι, η Τουρκία φροντίζει εντέχνως, κάθε φορά που είναι στραμμένο το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον πάνω της, να προβάλλει και να κατοχυρώνει τις διεκδικήσεις της προκειμένου να πετύχει αυτό που στρατηγικώς επιδιώκει, να εξασφαλίσει πολιτική λύση, δηλαδή οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας πέρα από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τη διμερή διαπραγμάτευση και όχι με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που είναι η πάγια θέση της Ελλάδας

Τα παιδιά ενός άλλου Θεού

Φαινομενικά, έχουν ένα δίκιο να αντιδρούν οι μητροπολίτες στην επιλογή των πολιτικών υπαλλήλων που θα εργαστούν στα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Και αυτό, διότι η εν λόγω ανεξάρτητη αρχή εξετάζει τις δεξιότητες των υποψηφίων και όχι τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Οπότε είναι πιθανόν να προσληφθεί σε κάποια μητρόπολη κάποιος άθεος ή αλλόπιστος, αντί να προσληφθεί όπως συνήθως γίνεται σήμερα κάποιος ευσεβής Χριστιανός ή συνηθέστερα κάποιος εκλεκτός του δεσπότη. Ενας μητροπολίτης μάλιστα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Κινδυνεύω να βρεθώ με ένα Γιαχωβά στο γραφείο».
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει και το άλλο ενδεχόμενο. Μπορεί να προσληφθεί κάποιος που θα έχει μεν MBA ή διδακτορικό στην οργάνωση, αλλά δεν θα είναι εκλεκτός του μητροπολίτη. Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα ο ελληνικός λαός μισθοδοτεί τους υπαλλήλους της Εκκλησίας, αλλά αυτοί προσλαμβάνονται με μόνο κριτήριο το χριστιανικό ήθος τους• και επειδή αυτό το ήθος δεν αποτελεί αντικειμενικό κριτήριο, οι μητροπολίτες προσλαμβάνουν όποιον θέλουν.
Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης όμως είναι να καλύπτονται όλες οι θέσεις που πληρώνει ο ελληνικός λαός με αντικειμενικά κριτήρια, δηλαδή χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις. Και αυτό είναι το λογικό: όπως οι κρατικές αρχές δεν ρωτούν κανέναν για τις πεποιθήσεις του όταν του παίρνουν τα λεφτά (δηλαδή όταν τον φορολογούν), έτσι δεν μπορούν να ελέγχουν τις πεποιθήσεις του όταν είναι να του δώσουν λεφτά (δηλαδή όταν τον μισθοδοτούν). Μπορούν να αποκλείσουν κάποιον μόνο διά αντικειμενικών κριτηρίων: έχεις πτυχίο για την α΄ θέση; Προσλαμβάνεται. Δεν έχεις; Αποκλείεσαι.
Βέβαια, σ’ αυτό αντιδρά η Εκκλησία. Στην επιστολή που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος αναφέρει: «Θεωρούμε ότι εν όψει του θρησκευτικού και ειδικώτερα σωτηριολογικού προορισμού, αλλά και της εσωτερικής αυτονομίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που έχει και νομοθετικώς αναγνωρισθή ως “θείον καθίδρυμα” (άρθρο 1 παρ. 1 ν. 590/1977), υφίστανται σοβαροί λόγοι να παραμείνει ως είχε εξ αρχής το άρθρο 14 του ν. 2190/1994 (σ. σ.: νόμος Πεπονή για το ΑΣΕΠ) και να μην υπαχθούν τα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος στο πεδίο εφαρμογής του ν. 2190/1994 ως προς τον τρόπο επιλογής, τα αρμόδια όργανα αξιολόγησης και τα προσόντα επιλογής προσωπικού τους».
Με λίγα λόγια, η Εκκλησία ζητεί από το κράτος να συνεχίσει να προσλαμβάνει μόνο τα «δικά της παιδιά». Δεν γνωρίζουμε ποια ζημιά μπορούν να προκαλέσουν τα «παιδιά ενός άλλου Θεού», δουλεύοντας σε νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας -τι στην ευχή, σε πόλεμο βρισκόμαστε και οι εχθροί θα μάθουν τα μυστικά της; -, αλλά πραγματικά μπαίνει το ζήτημα της ισονομίας: Ενώ ζητάμε από τους γονείς των «παιδιών ενός άλλου Θεού» να πληρώνουν τους μισθούς όλων των υπαλλήλων, ταυτόχρονα τους αποκλείουμε από τις ευκαιρίες που δημιουργούν τα λεφτά τους.
Αυτό είναι ένα από τα αγκάθια που δημιουργούνται εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν ξεκαθαρίζονται τα του Καίσαρα και τα του Θεού. Ακόμη και αν η κυβέρνηση κλείσει τα μάτια, το θέμα θα ξαναβρεθεί μπροστά μας. Κάποιος δίχως «χριστιανικό ήθος» θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Και θα δικαιωθεί...

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

παραφράζοντας τον Καβάφη

Κι αν δεν μπορείς να κάνεις την «πολιτική σου» όπως τη θέλεις, τουλάχιστον όσο μπορείς μην την εξευτελίζεις... παραφράζοντας τον Καβάφη. Η Ν.Δ. όχι μόνον εξευτέλισε την Ελλάδα αλλά και με τις μακρόσυρτες και άχαρες προεκλογικές διαδικασίες κοντεύει να χαλάσει το γούστο του ελληνικού λαού. Την ώρα που η κυβέρνηση αγωνίζεται για να σηκώσει όρθια την τραυματισμένη χώρα, οι πολίτες που αγωνιούν για το αύριο εκτονώνονται παρακολουθώντας στα ΜΜΕ βάρβαρους ανταγωνισμούς και κούφιες πολιτικά αναμετρήσεις. Και εθίζονται και αναμένουν κάθε μέρα τη... δόση τους, δόση ιδιότυπης διασκέδασης. Θλιβερή η πραγματικότητα, αλλά τι θα κάνουμε χωρίς τη Ν.Δ. μετά την 29η Νοέμβρη;

σχολια και αλλα απο τον Φωτη Μπαζακα

• Φωτιά στο Πρωτάθλημα της Α΄ερασιτεχνικής κατηγορίας έβαλε ο Κτηνοτροφικός με το διπλό που πήρε στη Δεσκάτη.

• ΄Ηταν η πρώτη ήττα του Καμβουνιακού στο πρωτάθλημα.
• Η ομάδα του Νίκου Τόλη έπιασε κορυφή.
• Το ερχόμενο Σάββατο η αναμέτρηση στο πανέμορφο γήπεδο της Καληράχης.
• Νίκος Τόλης vs Σαράντης Μπαλντούμης. Παλιοί συμπαίκτες στη Σειρήνα.
• Αναμένεται κοσμοσυρροή στην Καληράχη.
• Δεν τα κατάφεραν οι εκπρόσωποι μας στη Δ΄Εθνική.
• Οι Πόντιοι έχασαν στο Βατερό.
• Η ολιγωρία, τους έφερε νωρίς στο β΄ημίχρονο να χάνουν με 3-0.
• Ανέκαμψαν όμως και μείωσαν σε 3-2.
• Και τότε ανέλαβε να καθαρίσει άλλος σφαγέας από τη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά.
• Ακύρωσε κανονικό γκολ και κατακύρωσε φάουλ γκολ.
• Ισονομία στο μεγαλείο της.
• Κύριε διαιτητά, το Βατερό έπαιζε με 12, είπε ο Μάκης Ιωαννίδης πριν υπογράψει το φύλλο αγώνα.
• Μετρούσε και ξαναμετρούσε και δεν του' βγαινε το νούμερο.
• Ξέχασε να βάλει τον εαυτό του μέσα.
• Ποιος επιτέλους θα προστατέψει τις ομάδες των Γρεβενών απ' την "αμερόληπτη" διαιτησία;
• Τα Αεράτα φοβήθηκαν τη βαθμολογική θέση της Α.Ε.Π. Κατερίνης.
• Αν έπαιζαν όπως στο β΄ημίχρονο, σίγουρα το ποντάκι το είχαν στην τσέπη.
• Πάντως αυτή είναι ομάδα Ποντίων. Εννιά παίχτες στη βασική εντεκάδα με επώνυμα που είχαν κατάληξη -ίδης και -άδης.
• Ο διαιτητής απ' την Ημαθία καλός και με καταγωγή από Γρεβενά (Μυλωνάς).
• Πολύ ευχαριστημένος απ' τη φιλοξενία των Αεράτων δήλωσε ο πρόεδρος της Α.Ε.Π. Κατερίνης.
• Τέλος ο Βαζάκας από τα Τρίκαλα. Απέκλεισε Καρδίτσα και Ηρακλή στο κύπελλο, ομάδες μεγαλύτερης κατηγορίας, είχε τα Τρίκαλα αήττητα και στη 2η θέση κι όμως έφυγε.
• Στον Πυρσό τελικά ο μόνος που δεν είχε ευθύνες ήταν ο κ. Μηχαλίτσιος.
• Με τα χέρια στη μέση έβλεπε τις διαμαρτυρίες των ποδοσφαιριστών του.
• Κανένα ενδιαφέρον. ΄Ολοι έφταιγαν, εκτός απ' τον ίδιο.
• Αν είχε φύγει πριν δυο βδομάδες, δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση.
• Σύμφωνα με τους ποδοσφαιριστές ήταν φευγάτος εδώ και καιρό.
• Είχε ποδοσφαιριστές ποιότητας, τους καλύτερους στην κατηγορία, όμως μηδέν το αποτέλεσμα.
• Και σαν να μην έφτανε αυτό, έκανε και κριτική στον Κούπερ για το ματς στην Τούμπα.
• ΄Οτι έγραφα για τον Herr-Otto, το αναιρώ.
• Μας έβαλε πάλι τα γυαλιά ο Γερμανός με τη Beate.
• Αγαπούλα vs αγάπη, και μεγαλύτερο πούρο είχε ο Μάκαρος στην κερκίδα.
• Καημενούλα ΑΕΚ, αν δεν έρθει ο Μπάρμπας απ' το Σικάγο, κάτω απ' την οχτάδα σε βλέπω.
• Εκεί που η ΑΕΚΑΡΑ ήταν έτοιμη να κάνει σερί(δυο νίκες),έφερε 6αρες ο Μπιγκ Μακ.
• Βρε κανείς να μη θέλει να πάει μπροστά στη superleague…. ο ένας κάνει δώρα στον άλλο…
• Τώρα ΠΑΣ ή δεν ΠΑΣ στα Γιάννενα;
• Μπάκα-τσούτσα στο 90΄ο γαύρος! Για να μάθει άλλη φορά, πώς ΠΑΣ Γιάννενα…
• Μπορεί ο ΠΑΟΚ να μην κερδίζει τους άλλους, αλλά ο Αθανασιάδης με τον Μπακαγιόκο, όπου τους βρίσκουνε τους ρίχνουνε κι από ένα τεμάχιο!
• Καταλάβατε τώρα, γιατί διώξανε τα παιδιά; Για να κόβουνε βαθμούς από το γαύρο, να επωφεληθούνε αυτοί και να πάρουνε το πρωτάθλημα!
• Αντώνη μεγάλε, τη γκέλα την έκανες πάλι...
• Θύμωσε και ο Χόχος. Αυτό είναι είδηση. Ας βάλει λίγο και το χεράκι του στην τσέπη;
• Πού πάει ο Βάζελος χωρίς τον Κάρα;
• Να σου κάνουν δωράκι τα παγούρια και να μην δέχεσαι τίποτα; ΠΑΟ είσαι;
• Σαν αυτοκίνητο χωρίς αλυσίδες στα χιόνια.
• Πρώτη φορά στο ΟΑΚΑ, πρώτη φορά γκέλα. Ποιος είναι;
• Στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης τώρα, μια χαρά τα πήγε ο Αρης. Τεσσάρα στο κεφάλι και εφιάλτης για τον Κούπε.
• Ξύπνησε και ο μουσουλμάνος μετά από 10 μήνες. ΄Ετοιμος για ύπνο είναι πάλι.
• Το καλύτερο χαφ της Ελλάδας, ανακήρυξε ο αρχηγός τον Πάμπλο.
• Αφού και ο Τυρίλο έκανε επίδειξη τεχνικής, θα τρελαθούμε όλοι.
• Όχι και μίνι, ο Κούπερ! Σε μαλακό και σκληρό κυκλοφορεί ο άνθρωπος.
• Μεγαλύτερη ομάδα από τον Δικέφαλο χαρακτήρισε ο Γαμπριάκος το Ρούλη!
• Μάλλον μπούμερανγκ πετούσε μικρός, αντί για πέτρες, και τον χτυπήσανε στο κεφάλι επιστρέφοντας. Μην τον παρεξηγείτε.
• 35άρα στο μπάσκετ, ντόρτια στο ποδόσφαιρο και δεν πήρα και το Μπάρμπα τηλέφωνο.
• Πάντως χαπάκια για την πίεση του άφησα στο καφενείο.
• Και κλάμα το Σμαρούλη!!!
• Πάντως επιτέλους εμφανίστηκε το καφέ δερμάτινο. Μια δεκαετία και πάμε παραπάνω.
• Τερματοφύλακα έχουμε άριστο πλέον. Μέχρι τα δοκάρια σταματά η μπάλα.
• 4 μπουγάτσες έφαγε ο Καραόκε και δεν χόρτασε. Στο β΄γύρο ξανά.
• Με τον Κούπερ τα Αρειανά γίνανε Σούπερ.
• Συμπερασμα: Η ποιοτική ομάδα, με τους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές και με τον πολυνίκη προπονητή, για κάθε δοκάρι έτρωγε δυο...
• Χάρης είσαι;
• Μετά τα δωρεάν μαθήματα και τα χθεσινά αποτελέσματα η ουσία είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία. . . " ΚΑΒΑΛΑ ο ΠΑΟ, εσύ ΘΡΥΛΕ που ΠΑΣ; ; ;"

Φώτης Μπαζάκας

Στις διαφορές προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων αναφέρθηκε ο Γ.Παπανδρέου

Οι προοδευτικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις έχουν μεγάλη ευθύνη να προχωρήσουν μπροστά και να είναι φορείς αλλαγής σήμερα που το σύστημα απέτυχε, τόνισε ο πρωθυπουργός, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην συνεδρίαση του Συμβουλίου της Διεθνούς που διεξάγεται στον Aγιο Δομίνικο.
Η οικονομική κρίση, η κρίση περιβάλλοντος και η κρίση ενέργειας για να αντιμετωπισθούν χρειάζεται εμβάθυνση της δημοκρατίας και ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την πράσινη αλλαγή και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, που αναφέρθηκε, στις διαφορές μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων, τονίζοντας ότι για τους προοδευτικούς βασική αρχή και πιστεύω είναι πρώτα ο άνθρωπος.
Επίσης, τόνισε ότι βασική αξία είναι να γίνουν οι προοδευτικές δυνάμεις οι φορείς της αλλαγής στην παγκόσμια κοινωνία, στην οποία το βασικό χαρακτηριστικό είναι η κοινωνική δικαιοσύνη.
Μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων που πρέπει να τεθούν από τους προοδευτικούς και τους σοσιαλιστές, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, για να αντιμετωπισθούν πολλά από τα προβλήματα είναι η πράσινη ανάπτυξη, μέσω της οποίας μπορούν να γίνουν νέες επενδύσεις, να αναπτυχθούν η γεωργία και ο τουρισμός και μέσω αυτών να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης της ανεργίας.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

O Θεός φόβος

Στην προσπάθεια μου να εκφράσω την άποψη μου ως σκεπτόμενος πολίτης και μόνον, εκμεταλεύτηκα την δυνατότητα που μου παρέχει το ιστολόγιο για να σχολιάσω και να καυτηριάσω τις ιλαροτραγωδίες του πολιτικού θιάσου της χώρας μας.
Με την δραστηριότητα μου αυτή φιλοδοξώ να αποσπάσω την προσοχή των πολιτικών, αυτών που δεν κατανόησαν την σημασία της λαϊκής εντολής...
Ανέκαθεν το αίσθημα της φοβίας διακατείχε τους Έλληνες πολίτες. Ο φόβος για το άγνωστο, ο φόβος για τις εντυπώσεις, ο φόβος για την απώλεια εργασίας, ο φόβος για τις συνέπειες του νόμου, ο φόβος για τον στιγματισμό των πολιτικών πεποιθήσεων, ο φόβος του χρέους και των συνεπειών του νόμου, γενικά οι έλληνες ήταν γαλουχημένοι με το σύνδρομο της φοβίας που το απρόσωπο κράτος καλλιεργούσε.
Σε όλες τις περιπτώσεις είμαστε υποταγμένοι στον θεό Φόβο που καταρρακώνει τις πεποιθήσεις των λαών και τους καθιστά άβουλους και ανίσχυρους να ορθώσουν το ανάστημα τους.
Η οικονομικές κρίσεις παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στον κοινωνικό ιστό των λαών. Μέσα από αυτήν, οι μεγαλοεπιχειρηματίες αναζητούν λύσεις που όχι μόνον ευνοούν τους ίδιους, αλλά υπό το καθεστώς του φόβου αναγκάζουν την εργατική τάξη να υποκύψει στις εξευτελιστικές αμοιβές εργασίας.
Οι Έλληνες διακατέχονται από έντονα συναισθήματα φροντίδας για την οικογένεια τους και το μέλλον των παιδιών τους και αυτό το γνωρίζουν καλά οι διαχειριστές της ελληνικής οικονομίας.
Εύχομαι κάποτε η χώρα μας, αυτή η μεγάλη οικογένεια να αποκτήσει έναν άξιο οικογενειάρχη.








Άξιος η ικανός


Πολύ γρήγορα ξεχνάει φαίνεται η νέα διακυβέρνηση. Εκτός κι αν ξεχνάμε εμείς και δεν το έχουμε καταλάβει. Αυτός ο Γιώργος Ζορμπάς, που διόρισαν χθες επικεφαλής μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δεν είναι εκείνος που είχε αναλάβει επί κυβερνήσεως Καραμανλή να στείλει πίσω από τα κάγκελα του Κορυδαλλού το μισό ΠΑΣΟΚ; Δεν είναι αυτός που για να αρχίσει η έρευνα για τα εξοπλιστικά προγράμματα έστελνε επιστολές στον... εαυτό του, υπογράφοντας πότε ως... Πέτρος Πετρόπουλος και πότε ως... «έντιμος αξιωματικός»; Προφανώς αυτός είναι! Αναρωτιόμαστε μόνο γιατί περιορίστηκαν μόνο στον Ζορμπά και δεν σπεύδουν να αξιοποιήσουν τον Σανιδά ή τον Ρωμύλο Κεδίκογλου!.. Αν και ποτέ δεν είναι αργά...

Ο “Διόνυσος” της Βαρκελώνης …σαλπάρει για τα Κανάρια Νησιά

Πολυτελές … σουβλατζίδικο στα Κανάρια Νησιά, πρόκειται να στήσει, για λογαριασμό δύο Ισπανών, ο Έλληνας Γιάννης Γκόλιας, και έτσι ο δικός του “Διόνυσος”, η σουβλακερί που έχει δημιουργήσει στη Βαρκελώνη και … τραβά από τη μύτη τους Καταλανούς με τις μυρωδιές της, θα διανύσει τα πρώτα χιλιόμετρα ενός μεγάλου “ταξιδιού”, με στόχο την κατάκτηση κι άλλων καλοφαγάδων ανά τον πλανήτη.
Σε έκταση 160 τ.μ., στα Κανάρια Νησιά, ο 49χρονος Γιάννης Γκόλιας θα “ζωγραφίσει” τη χώρα μας, σ’ ένα χώρο που θα “πλημμυρίζει” Ελλάδα και στον οποίο, οι πολυπληθείς τουρίστες του εξωτικού αυτού τόπου θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν, όχι μόνο γύρο και σουβλάκι, αλλά και να ξεδιψάσουν με ρετσίνα, ελληνικό κρασί και μπίρα και να “μυηθούν” στην ελληνική διασκέδαση.
Χορεύοντας στους ρυθμούς των μεγάλων λαϊκών φωνών της χώρας μας, όπως ο Καζαντζίδης, αλλά και σε πιο “ανάλαφρα” ακούσματα, όσοι προτιμήσουν τον “Διόνυσο”, θα ανταμειφθούν για την επιλογή τους, αφού, όπως με περηφάνια μας λέει, ο ιδιοκτήτης του, “θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, χωρίς καν να μετακινηθούν από την μαγευτική τοποθεσία των Κανάριων Νησιών”.
«Οι Ισπανοί είναι μεσογειακός λαός και όλα τα φαγητά που σερβίρουμε μπορούν και οι ίδιοι να τα φτιάξουν, αλλά δεν ξέρουν το πώς και φυσικά, κανείς δεν θα τους το μάθει», μας λέει χαριτολογώντας και πάλι ο κ. Γκόλιας, προσθέτοντας ότι εκτός των φρέσκων τροφίμων που χρησιμοποιεί στα καταστήματά του, όλα τα άλλα προϊόντα έρχονται, με φορτηγό, από την Ελλάδα.
Σ’ ένα από τα σουβλατζίδικα του κ. Γκόλια λειτουργεί και ταβέρνα, όπου οι απαιτητικοί Καταλανοί μπορούν να δοκιμάσουν μουσακά, γιουβέτσι, παστίτσιο, μπιφτέκι γεμιστό, γαρίδες και άλλες λιχουδιές, που δεν βρίσκονται συνήθως στο τραπέζι του σπιτιού τους.
Μια από τις “ατραξιόν” του πρώτου “Διόνυσου”, που εδρεύει ακριβώς απέναντι από το ζωολογικό κήπο της Βαρκελώνης, είναι οι … οπαδοί του ΠΑΟΚ, έλληνες που, αν και ζουν μακριά από τη Θεσσαλονίκη και την αγαπημένη τους ομάδα, δίνουν διαρκώς το “παρών” στο μαγαζί για να παρακολουθήσουν κάποιο αγώνα, προσφέροντας πλούσιο θέαμα στους Καταλανούς, που, ως φανατικοί φίλαθλοι και οι ίδιοι, δείχνουν να αντιλαμβάνονται πλήρως το πάθος των οπαδών του “Δικέφαλου του Βορρά”.
Πρόθεσή και όνειρο του 49χρονου Γιάννη Γκόλια, είναι, να … ταξιδέψει ο “Διόνυσος” σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη του κόσμου, με τη μορφή του franchise.
Καλη επιτυχια Γιαννη

ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΑΣ ΘΑΝΑΣΗ ΧΑΝΤΑΒΑ


Η Επιλογή του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου να ορίσει τη συμπατριώτισσα μας κ. Μαρία Παπαγεωργίου, Ειδική Γραμματέα Μακεδονίας – Θράκης, στο Υπουργείο Οικονομίας -Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, τιμά την ίδια, αλλά και όλους τους πολίτες του Ν. Γρεβενών.

Είμαι βέβαιος ότι η Μαρία Παπαγεωργίου με την εργατικότητα και τις ικανότητές της θα συμβάλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας.
Της εύχομαι από καρδιάς, καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο της.
Αθανάσιος Αρ. Χαντάβας
Βουλευτής Ν. Γρεβενών