Τα περί «χρεοκοπίας» της Ελλάδας, και της υποβαθμισμένης πλέον πιστοληπτικής της ικανότητας, της αναξιοπιστίας των στοιχείων του προϋπολογισμού και της «σοβαρής κατάστασης της οικονομίας» τα ακούμε συνεχώς τις τελευταίες δέκα μέρες, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.
Η Σύνοδος Κορυφής που άρχισε το απόγευμα στις Βρυξέλλες καθώς και η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βόννη, προκάλεσε νέο κύμα δηλώσεων των ευρωπαίων ηγετών που εξέφραζαν κατ αρχήν την ανησυχία τους και μετά είχαν έτοιμες τις συστάσεις για τα πιο αποτελεσματικά μέτρα που πρέπει να παρθούν για να μαζέψει η χώρα το τεράστιο χρέος της και να μειώσει τα ελλείμματα της.
Παρ όλη την υποστήριξη της γερμανίδας καγκελαρίου Αντζελα Μέρκελ που δήλωσε πριν από την έναρξη των εργασιών ότι «οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρουν κοινή ευθύνη για την δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα και ότι αυτό που συμβαίνει σε μια χώρα έχει επίδραση και στις άλλες λόγω του κοινού νομίσματος
». Αλλά και ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ, που μέχρι πρότινος ήταν πολύ αυστηρός, δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο χάρις στα μέτρα που πρόκειται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση». Ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου αν και εκτός της ημερήσιας διάταξης αφού τα δημοσιονομικά δεν προβλέπονταν να συζητηθούν, έφερε το θέμα με παρέμβασή του, σε μια προσπάθειά να εξηγήσει την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και να διαβεβαιώσει του εταίρους μας για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ανατάξει την οικονομία, να εκσυγχρονίσει τον δημόσιο τομέα και να πολεμήσει χρόνια προβλήματα όπως την διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τεράστια δυναμική που έχει η Ελλάδα και την οποία δεν έχει αξιοποιήσει ακόμη. Μια δυναμική η οποία όπως επεσήμανε μπορεί να στηριχθεί στην πράσινη ενέργεια και γενικότερα στην πράσινη οικονομία και τον τουρισμό, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας.
Εξέφρασε δε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα και τους Έλληνες γιατί όπως ανέφερε και στο παρελθόν η χώρα μας πέρασε σοβαρές οικονομικές κρίσεις τι οποίες αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου