Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ του Σαββάτου 24 Οκτωβρίου 2009 η Έλενα Ακρίτα έγραψε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα, κατά την γνώμη μου, για τον πατέρα της τον Λουκή Ακρίτα με αφορμή την τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του στο Μεσολόγγι. Ο Λουκής Ακρίτας ως υφυπουργός Παιδείας, μαζί με τον Ευάγγελο Παπανούτσο, υλοποίησε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στη νεοελληνική παιδεία δίπλα στο Γεώργιο Παπανδρέου το 1964. Στο αφιέρωμα αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων, την εξής εκπληκτική δήλωση του πατέρα της « Όταν χρηματοδοτούνται τα άψυχα έργα και αγνοούνται οι νέοι, η μόρφωση, η διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας, το θεμέλιο της υπάρξεως και της επιβιώσεως, μπορεί η πολιτική αυτή να λέγεται ″ κρατικός προγραμματισμός ″, στην ουσία όμως είναι ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ». Τα οραματικά λόγια του Λουκή Ακρίτα αναδεικνύουν την διαχρονική και αναντίρρητη αλήθεια ότι η πολιτική είναι θέμα προτεραιοτήτων και πρώτος στόχος μιας πολιτείας, που θέλει να βλέπει αισιόδοξα το μέλλον, ήταν είναι και θα είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη μόρφωση των πολιτών.
Η παιδεία όμως δεν είναι μόνο υπόθεση της κεντρικής εξουσίας , είναι και υπόθεση της κάθε κοινωνίας όσο μικρής κι΄ αν είναι, γιατί σ΄αυτήν υπάρχουν τα άμεσα κοντινά πρότυπα και οι ηθικές αντιστάσεις για την νεολαία.
Τα Γρεβενά πιστεύω ότι υστερούν έναντι άλλων στην πολιτιστική παιδαγωγική δραστηριότητα και αυτό είναι ευθύνη όλων μας. Πρώτιστα αυτών που έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και όλων μας που τους δίνουμε τις θέσεις αυτές, μη βάζοντας ως κριτήριο τις προτεραιότητες που θέτει ο καθένας όχι στα λόγια, αλλά με την καθημερινή δραστηριότητα στον εργασιακό και κοινωνικό στίβο.
Η ανάπτυξη του νομού μας για να είναι αποτελεσματική προς όφελος όλων μας πρέπει να στηριχθεί στις σταθερές αξίες του τόπου μας, που δεν είναι άλλες από την πλούσια παράδοση που έχουμε, τις φυσικές ομορφιές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Αναγκαία προϋπόθεση για να είναι στις πρώτες προτεραιότητες οι παραπάνω αξίες είναι η πολιτική που ασκείται στο νομό να έχει ως πρώτη προτεραιότητα δράσεις που αναβαθμίζουν τα παιδαγωγικά πράγματα, όπως λόγου χάριν 1ον αύξηση των Βιβλιοθηκών και όχι το κλείσιμο όπως έγινε της Παιδικής Εφηβικής Βιβλιοθήκης, 2ον απρόσκοπτη και χωρίς προβλήματα λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου με χωρίς καθυστερήσεις στις μισθοδοσίες του προσωπικού, 3ον η βοήθεια στους ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους, που κάθε απόγευμα διαπαιδαγωγούν τους νέους, στους πολιτιστικούς συλλόγους με τμήματα χορού και ίσως και σ΄ άλλους συλλόγους, φορείς που μου διαφεύγουν, όχι από πρόθεση .
Η πολιτική λοιπόν πιστεύω ότι είναι προτεραιότητες ποιο βάζεις πρώτο,ποιο δεύτερο, διαφορετικά καταντά να γίνεται το μείζον ελάσσων και το ελάσσων μείζον, με αποτέλεσμα το έργο της πολιτικής να αντικατασταθεί με την επικοινωνία.
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ν.Ε ΠΑ.ΣΟ.Κ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΝΟΥΤΣΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: