Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ.

Η ανάπτυξη είναι μία εξαιρετικά σύνθετη και πολύπλευρη έννοια και κατά συνέπεια διέπεται από ακριβείς επιστημονικούς κανόνες και κώδικες μεθοδολογικής συμπεριφοράς, οι οποίοι δεν επιτρέπουν σχηματοποιήσεις ούτε βέβαια ασταθή και σπασμωδικά βήματα στην αναλυτική και συνθετική πορεία που πρέπει να ακολουθήσει μια συμπεριφορά, για να αποσαφηνίσει την αναπτυξιακή έρευνα και να καταλήξει στην επιλογή του μοντέλου της.
Έχει κατά κόρον αποδειχθεί, ιδιαίτερα στον ελληνικό χώρο, ότι προσπάθειες που λαμβάνουν υπόψη τους τις αξιωματικές αυτές μορφές ανάπτυξης, έχουν συνέπειες ανυπολόγιστες για την εξέλιξη ενός τόπου και απώλειες πόρων και κόπων που συνήθως δεν ξαναδιατίθενται για τους ίδιους σκοπούς. Είναι οι γνωστές σε όλους μας περιπτώσεις των χαμένων ευκαιριών και απατηλών ονείρων, από τις οποίες βρίθει ο τόπος μας και γενικά η κρατική προγραμματική λογική.
Η αναψυχή είναι το κύριο τουριστικό προϊόν του Γενικού Τουρισμού, η ανάπτυξη του οποίου έφτασε σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία 20 χρόνια. Μέσα από το φάσμα των κινήτρων για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, προωθήθηκε κατά τα τελευταία 15 χρόνια ο Ιαματικός Τουρισμός. Η αναψυχή είναι μία από τις βασικές παραμέτρους που συνεισφέρουν στην ψυχική αναζωογόνηση του ατόμου. Η συμβολή της αποδεικνύεται ως ένα από τα κύρια συστατικά της κούρας.
Η φύση εκτός από σπάνια τοπία και ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές, «χάρισε» στην Ελλάδα και πηγές με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Τα ιαματικά λουτρά αποτελούν μέρος του εθνικού πλούτου της χώρας, ενώ οι θεραπευτικές τους ιδιότητες ήταν γνωστές, ήδη, από τους αρχαίους χρόνους.
Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και συγκεκριμένα ο ιαματικός τουρισμός, αποτελώντας μια ήπια μορφή εναλλακτικού τουρισμού, μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα στην προσπάθεια εξεύρεσης ενός αναπτυξιακού μοντέλου που θα ικανοποιεί αποτελεσματικά τόσο την ανάγκη για οικονομική ευημερία, όσο και την ανάγκη για την θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας με εναλλακτικό τρόπο. Για το λόγο αυτό, ο ιαματικός τουρισμός αποτελεί την ιδανική λύση για τις περιοχές της Ελλάδας που διαθέτουν ιαματικά νερά και πηγές, που πάσχουν από οικονομικό και δημογραφικό μαρασμό
Ο Ιαματικός Τουρισμός είναι μία επιλεκτική μορφή Τουρισμού με σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα. Είναι η μορφή Τουρισμού που υφίσταται τις λιγότερες αρνητικές επιδράσεις από τυχόν δυσμενείς συγκυρίες και μπορεί να δώσει δωδεκάμηνη Τουριστική περίοδο. Πολλά κέντρα Ιαματικού Τουρισμού
Τα πακέτα διακοπών προορισμού σε αυτά τα κέντρα συνδυάζονται τις περισσότερες φορές και με προσφορά άλλων τουριστικών υπηρεσιών αναψυχής, αναζωογόνησης, σπορ (όπως σκι, ιππασία, τένις, πεζοπορίες, κλπ.)
Εξάλλου, απαιτείται η μακρά παραμονή των ατόμων σε αυτά τα θέρετρα, μεγαλύτερη από τα συνήθη τουριστικά θέρετρα, προκειμένου να φανούν τα αποτελέσματα μιας ορισμένης θεραπείας στην οποία υποβάλλονται,.
Επομένως η αναγκαστική παραμονή των επισκεπτών για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα στα κέντρα του τουρισμού υγείας απαιτεί να δημιουργηθεί όχι μόνο η κατάλληλη ατμόσφαιρα για την χαλάρωση και την αναζωογόνηση του οργανισμού αλλά και η δημιουργία και άλλων δραστηριοτήτων και τόπων έλξης των τουριστών που θα τους απασχολούν κατά τις ελεύθερες ώρες. Έτσι δημιουργούνται συγκροτήματα που διαθέτουν όλη τη γενική και ειδική υποδομή και το κατάλληλο περιβάλλον που απαιτείται για τον τουρισμό μακράς παραμονής.
Οι ιαματικές πηγές δεν έχουν αξιοποιηθεί στον βαθμό που θα έπρεπε ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν οξυμένα προβλήματα όσον αφορά την υποδομή και τον εξοπλισμό.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι υπηρεσίες που παρέχονται καλύπτουν τις ελάχιστες δυνατές απαιτήσεις χωρίς να συνοδεύονται από την προσφορά πρόσθετων εξειδικευμένων και διαφοροποιημένων προϊόντων.(προγράμματα διαιτητικής, άθλησης, αισθητικής περιποίησης, κλπ.), ενώ παράλληλα ,-χαρακτηρίζονται από την έλλειψη συμπληρωματικών ποιοτικών πολιτισμικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων αναψυχής.
Επενδυτικά προγράμματα «πιλοτικού χαρακτήρα» για τον εκσυγχρονισμό των ιαματικών εγκαταστάσεων στη χώρα μας με τη μετατροπή τους σε σύγχρονα κέντρα ιαματικού τουρισμού υλοποιούνται από αναπτυξιακούς φορείς, όπως το ΕΣΠΑ.
Βασικός στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η προσέλκυση πελατείας ευρύτερου ηλικιακού φάσματος καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού προβλέπεται:
Η δημιουργία οργανωμένων συγκροτημάτων με πλήρεις εγκαταστάσεις και σύγχρονες ανέσεις και εξοπλισμό προκειμένου να καλυφθεί όλο το φάσμα των θεραπευτικών εφαρμογών του ιαματικού νερού με την παρουσία ιατρικού ελέγχου
Η κατασκευή συμπληρωματικών εγκαταστάσεων στις οποίες θα προσφέρονται πρόσθετες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου (αισθητικής, διαιτητικών προγραμμάτων, περιποίησης, σωματικής άσκησης, εκδηλώσεων αναψυχής, κλπ.).
Οι ιαματικές πηγές βρίσκονται σε περιοχές με καλό κλίμα και ιδιαίτερο φυσικό κάλλος.
Για μια δημοτική επιχείρηση τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη από τις παραπάνω ενέργειες είναι πολύ σημαντικά. Και επειδή η αναψυχή είναι μία από τις υπηρεσίες εκείνες που εμπίπτουν στην δικαιοδοσία της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα προγράμματα ανάπτυξης των ψυχικών δραστηριοτήτων είναι στενά συσχετισμένα με τη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος,
μπορεί και πρέπει να τύχουν οικονομικής στήριξης και κρατικής επιδότησης.
Έτσι, οι προτάσεις για τα κτήρια των λουτρικών μονάδων θα πρέπει να περιλαμβάνουν :
• ψυχαγωγικές δραστηριότητες
• αθλήματα που απαιτούν αυξημένα επίπεδα δεξιότητας και φυσικής κατάστασης
• δραστηριότητες λιγότερο απαιτητικές από φυσική άποψη ( μέση ηλικία )
• πολιτιστικές δραστηριότητες για τη δεύτερη και τρίτη ηλικία.
Η πολιτική για τον ιαματικό τουρισμό πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της κοινωνίας και ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του πρέπει να είναι ενσωματωμένος στο γενικότερο προγραμματισμό / σχεδιασμό, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι σε θέση, ως πολιτικός και διοικητικός θεσμός, να αξιολογήσει αναπτυξιακές προτάσεις στη βάση πάντοτε της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης, που θα έχει ως στόχο όχι μόνο την ικανοποίηση θεραπευτικών τουριστικών αναγκών και αναψυχής των ντόπιων κατοίκων αλλά και αυτών από τις ευρύτερες περιοχές της χώρας, με την προϋπόθεση βέβαια της ενσωμάτωσης όλων των αναπτυξιακών προτάσεων του Ιαματικού Τουρισμού στον γενικό αναπτυξιακό προγραμματισμό.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΥΡΙΕ ΝΟΜΑΡΧΗ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΚΙΒΩΤΟΥ , ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΧΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ, ΑΛΛΑ ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΘΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝ.ΓΡΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΓΝΩΣΗΣ, ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ.
GERAKI

Δεν υπάρχουν σχόλια: