Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Ράσμουσεν: Κλειδί για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ η ονομασία

H εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω πρόοδο στις σχέσεις ΠΓΔΜ-ΝΑΤΟ επανέλαβε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αντερς Φόγκ Ράσμουσεν, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Όπως δήλωσε του μετά τη συνάντηση ο κ. Ράσμουσεν, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να υποστηρίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία και θα απευθυνθεί πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όταν εξευρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

«Ελπίζουμε να δούμε μία εποικοδομητική στάση από τα Σκόπια, προκειμένου να γίνει εφικτός ένας συμβιβασμός», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας ότι «το ΝΑΤΟ, ως Συμμαχία, δεν αναμειγνύεται και δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις διμερείς συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας».

«Παρακολουθούμε στενά τις διαπραγματεύσεις και υποστηρίζουμε τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών στις προσπάθειες που καταβάλλει για την εξεύρεση λύσης», τόνισε και ενθάρρυνε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν πραγματισμό και να προσέλθουν με νέες ιδέες για το πώς μπορεί να επιλυθεί αυτό το ζήτημα καθώς, όπως πρόσθεσε, επιθυμία του ΝΑΤΟ είναι όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στις ευρωατλαντικές δομές.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του επικεντρώνεται σε αυτό το πρόβλημα και προσπαθεί να βρει μία λύση, η οποία θα είναι ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές

Δεν υπάρχουν σχόλια: