Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Κατασκευή και λειτουργία Οικομουσείου Γρεβενών.


Θανάσης Χαντάβας

Την Πέμπτη 14/1 ο Βουλευτής Ν. Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής του δραστηριότητας, κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Θέμα: Κατασκευή και λειτουργία Οικομουσείου Γρεβενών.

Κύριε, Υπουργέ,
Η Εγνατία Οδός, το μεγαλύτερο οδικό έργο που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ελλάδα και ένα από τα πιο δύσκολα και σημαντικά έργα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί σήμερα γεγονός που δικαιώνει τις προσπάθειες του ελληνικού κράτους και κυρίως των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ οι οποίες το έθεσαν σε τροχιά κατασκευής και το ολοκλήρωσαν στο μεγαλύτερο τμήμα του.
Πρόκειται για έργο που άλλαξε άρδην το τοπίο στον τομέα των μεταφορών και πρόσθεσε νέα δεδομένα στο χωροταξικό και αναπτυξιακό γίγνεσθαι των νομών και περιφερειών που διατρέχει.
Αναγνωρίζοντας από πολύ νωρίς τον πολυδιάστατο ρόλο της Εγνατίας οδού και τη σημασία της για τις ευαίσθητες γεωγραφικές ενότητες που διασχίζει, τόσο η τότε ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων, όσο και η Εγνατία οδός Α.Ε. έθεσαν νέους όρους πολιτικής στη διαχείριση κυρίως σε ότι αφορά στο φυσικό περιβάλλον.
Ανάμεσα στις καινοτομίες της Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Εγνατίας ήταν και η πιλοτική εφαρμογή που αφορούσε στη δημιουργία Οικομουσείου στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Γρεβενών ως υποδομή ερμηνείας για την κατανόηση των περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και ιστορικών στοιχείων της περιοχής, αλλά και υποδομή προσανατολισμού, παρέχοντας πληροφόρηση για αξιοθέατα και τουριστικές δραστηριότητες που θα μπορούσε να συνδυάσει ο επισκέπτης στη διάρκεια του ταξιδιού του.
Η μελέτη του έργου ανατέθηκε το 2001 στο Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2003.
- Επειδή από τότε και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία εξέλιξη
- Επειδή ακόμη και σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα της Εγνατίας εμφανίζεται το Οικομουσείο Γρεβενών ως καινοτομία και πιλοτική περιβαλλοντική εφαρμογή.
Ερωτάστε:
1. Αν περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό της Εγνατίας οδού η κατασκευή και λειτουργία του Οικομουσείου Γρεβενών ως πιλοτική εφαρμογή ,
2. πότε προβλέπεται η έναρξη κατασκευής του,
3. αν έχει προβλεφθεί η εγγραφή της απαραίτητης πίστωσης,
4. ποια είναι η ακριβής χωροθέτησή του στο νομό Γρεβενών

Ο Ερωτών Βουλευτής
Θανάσης Χαντάβας

Δεν υπάρχουν σχόλια: