Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Οι 100 ημέρες του Βουλευτή Ν. Γρεβενών κ. Θανάση Χαντάβα


“Δεν θέλω να είμαι αυτός που τάζει… ο ρόλος μου είναι να προάγω με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του Νομού μας”, δήλωσε ο Bουλευτής Ν. Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας, στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους του Νομού, από την ανάληψη των καθηκόντων του. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών διακυβέρνησης, ο Βουλευτής Γρεβενών στο πλαίσιο της πολιτικής της διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών, με στόχο τη διαβούλευση όλων με όλους και τη διαφάνεια των δράσεων, θέλησε να ενημερώσει τους πολίτες των Γρεβενών για την έως τώρα δραστηριότητά του.

Ο κ. Χαντάβας επισημαίνοντας τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, υπογράμμισε ότι η λύση τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε πανελλαδικό, είναι η συντονισμένη δράση και η συνεχής διαβούλευση όλων των φορέων, τους οποίους και κάλεσε να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία μαζί του, με σκοπό τη διαμεσολάβηση του ιδίου, όπου κρίνεται απαραίτητο. Προσέγγιση, την οποία υιοθετεί και η κυβέρνηση: “Παρόλο που είμαι βουλευτής της συμπολίτευσης, δεν θα διστάσω να υπερασπιστώ ένα θέμα του Νομού μας, ακόμα κι αν βρεθώ απέναντι...! Πρέπει όμως να αναφέρω, ότι με την κυβέρνηση μέχρι στιγμής, μοιραζόμαστε το ίδιο πρόγραμμα, τα ίδια οράματα, τις ίδιες σκέψεις και τις ίδιες αγωνίες” δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.


Ο Βουλευτής του Νομού, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης στον τρόπο διαχείρισης των μεγάλων ζητημάτων που αφορούν στο Νομό, τις προτεραιότητες που έχει θέσει για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών και τους στόχους που έχει βάλει για την ανάδειξη του τόπου. Ως βασικές προτεραιότητες, έθεσε τη χάραξη του οδικού άξονα Ε 65 και την κατασκευή του δρόμου Δεσκάτης- Γρεβενών, έργο για το οποίο ανέφερε ότι “Επιδιώκω να ενταχθεί στον προγραμματισμό του Υπουργείου Υποδομών για την άμεση υλοποίηση του έργου, με ταυτόχρονη επίλυση της κατασκευής κόμβου της Εγνατίας οδού στο Δήμο Γόργιανης”.

Αναφορικά με τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας, ο κ. Βουλευτής τόνισε ότι η λειτουργία του θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα υγιές πλαίσιο αναβάθμισης του χειμερινού τουρισμού του Νομού όπως επιθυμεί και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ανέφερε ότι για την ανάπτυξη και την προοπτική του Χιονοδρομικού Κέντρου έχουν λόγο όλοι οι φορείς και οι παραγωγικές τάξεις του Νομού επειδή το Χιονοδρομικό Κέντρο αποτελεί ένα σημαντικό τόπο έλξης επισκεπτών. Παράλληλα ενημέρωσε ότι η στελέχωση της Διοικούσας επιτροπής θα γίνει με δημόσια προκήρυξη και διαφανείς διαδικασίες.

Για τα αγροτικά θέματα και τα θέματα χρηματοδοτήσεων των έργων , ο κ. Χαντάβας ανέφερε: “Το πρώτο πράγμα που έκανα όπως έκανε και η κυβέρνηση συνολικά, ήταν να ενημερωθώ ταχύτατα για τα θέματα των αγροτών και να προχωρήσει ταχύτατα η καταβολή των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων στους αγρότες και η χρηματοδότηση των έργων στο Νομό -που έχει παγώσει , από τον περασμένο Μάιο - αλλά και να σχεδιαστούν κι άλλα έργα, για την αναθέρμανση της οικονομίας”. Ενώ αναφορικά με το θέμα της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων, ως άμεση προτεραιότητα για την έναρξη των επιδοτήσεων δήλωσε ότι “Έγινε πραγματικά μία μεγάλη δουλειά αυτό το δίμηνο. Θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους της ΕΑΣ Γρεβενών , οι οποίοι υπερέβαλλαν εαυτόν! Ελπίζω μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να δοθούν οι επιδοτήσεις”. Παράλληλα ανακοίνωσε την επίσκεψη της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κατερίνας Μπατζελή, εντός του επόμενου μήνα στο Νομό μετά από πρόσκληση που της απηύθυνε.

Σε ότι αφορά στα έργα του Νομού ο βουλευτής ανέφερε ότι έχουν ενταχθεί στα προγράμματα ΕΠΑΔΥΜ και ΠΙΝΔΟΣ πολλά έργα με ελάχιστη ή και μηδενική πίστωση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υλοποιηθούν. Ακόμα και αυτά που είναι σε προχωρημένο στάδιο έχει διακοπεί η υλοποίησή τους ελλείψει πιστώσεων, ενώ έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στους εργολάβους που τους οφείλονται ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά ποσά. Τόνισε ότι θα ασκήσει έντονη πίεση στην κυβέρνηση ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή χρηματοδότηση έργων για το Νομό Γρεβενών με προτεραιότητα σε έργα που δημιουργούν θέσεις εργασίας ή αυξάνουν το εισόδημα των πολιτών. Ανέφερε για παράδειγμα το Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς και το Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα, που είναι μοναδικά και θα αποτελούν μόνιμο πόλο έλξης επισκεπτών.

Επίσης ο βουλευτής υπογράμμισε ότι ένας από τους βασικούς του στόχους είναι η ανάδειξη του τόπου, αξιοποιώντας τόσο το φυσικό κάλος όσο και τα ιδιαίτερα μορφολογικά και ιστορικά στοιχεία του Νομού , με σκοπό την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του και την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης. Αυτή άλλωστε είναι και η βασική του επιδίωξη, σε όλες τις συναντήσεις που έχει πραγματοποιήσει με Υπουργούς και Υφυπουργούς της Κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά ανέφερε την πρότασή του στην Υπουργό Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου για την ένταξη του Παλαιοντολογικού Μουσείου της Μηλιάς, στις εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, αναφορικά με τη λειτουργία του “Οικομουσείου” το οποίο όπως ανέφερε: “Μπορεί να αποτελέσει κομβικό σημείο τόσο για την προώθηση του τουρισμού όσο και των τοπικών προϊόντων του Νομού”.

Επίσης αναφέρθηκε στις δραστηριότητές του για την ολοκλήρωση των εργατικών κατοικιών Κυρακαλής που όπως δήλωσε εκτιμά ότι θα ολοκληρωθούν το προσεχές Φθινόπωρο, στις ενέργειές του για την κατασκευή νέου Αστυνομικού Μεγάρου και στην επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με την παράκλησή του να κατασκευαστούν στο στρατόπεδο άλλα δύο κτίρια λόχων ούτως ώστε να διπλασιαστεί ο αριθμός των νεοσυλλέκτων.

Τέλος αναφέρθηκε στη μεγάλη πίεση που ασκεί στην Κυβέρνηση για να εγκρίνει η ΑΤΕ τη χορήγηση άτοκου δανείου στην ΕΑΣ Γρεβενών για να καταστεί δυνατή η αγορά των απούλητων σιτηρών των αγροτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: