Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

«Στηρίξτε την Ελλάδα»


Άρθρο του νομπελίστα καθηγητή Γιόζεφ Στίγκλιτς στη βρετανική «Guardian»

«Μια Ευρώπη με αρχές δεν θα αφήσει την Ελλάδα να ματώσει». Σε άρθρο του με τον τίτλο αυτό, που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Guardian», ο οικονομολόγος νομπελίστας καθηγητής Γιόζεφ Στίγκλιτς καλεί την Ευρώπη να στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να ξεπεράσει την κρίση.

Αναφέρεται, μάλιστα, προσωπικά στον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τις προσπάθειές του, και όχι με τη στάση τους να δυναμιτίζουν το κλίμα εις βάρος της ελληνικης οικονομίας. Ο νομπελίστας καθηγητής ασκεί δρυμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για τις πολιτικές που ακολούθησε και καταλήγει ότι για το καλό της ευρωπαϊκής ενότητας και δημοκρατίας, ολόκληρη η Ευρώπη «οφείλει να υποστηρίξει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες του Γ. Παπανδρέου και να μη γυρίσει την πλάτη στους Έλληνες, οι οποίοι πρέπει να πειστούν ότι το να υποστηρίξουν τα μέτρα λιτότητας είναι προς όφελος όλων».

Ο Γ. Στίγκλιτς κατηγορεί τον πρόεδρο της ΕΚΤ για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ: «Η Ελλάδα κατηγορείται εδώ και καιρό από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τα τεράστια ελλείμματά της. “Καμιά κυβέρνηση ή κράτος δεν μπορεί να περιμένει από εμάς ειδική μεταχείριση” προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ. Όμως ο κ. Τρισέ παρέλειψε να δει ότι εδώ και καιρό υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά- στην πραγματικότητα δύο Συνθήκες του Μάαστριχτ, μια για τις μεγάλες και ισχυρές χώρες κι ένα για τις λιγότερο ισχυρές. Όταν η Γαλλία ξεπέρασε το όριο του 3% του ΑΕΠ (στο έλλειμμα) πραγματοποιήθηκαν συστάσεις αλλά τίποτε άλλο», αναφέρει ο κ. Στίγκλιτς. Παπανδρέου, όπως Ομπάμα

Όπως λέει, μεγάλο μέρος του ελληνικού ελλείμματος οφείλεται στην παγκόσμια κρίση, η οποία «αποκάλυψε τα βαθιά δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία αυξήθηκαν κι άλλο κατά τη διάρκεια των έξι ετών της προηγούμενης κυβέρνησης». Δυστυχώς, όπως λέει ο νομπελίστας καθηγητής, οι Ευρωπαίοι με τις πράξεις τους πολλαπλασίασαν τα προβλήματα της Ελλάδας, η κυβέρνηση της οποίας υπό τον Γ. Παπανδρέου αποκάλυψε την αλήθεια αντί να την κρύψει, και συγκρίνει τον Γιώργο Παπανδρέου με τον Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι καλείται να διαχειριστεί μια οικονομική κατάσταση για την οποία δεν είναι υπεύθυνος:

«Η Ευρώπη θα έπρεπε να βοηθήσει έναν τέτοιο ηγέτη αντί να κάνει τη ζωή του πιο δύσκολη» προσθέτει.

«Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι θα υποστηρίξει την Ελλάδα, όπως το ΔΝΤ υποστηρίζει με κεφάλαια τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η πρόβλεψη τέτοιας υποστήριξης μπορεί να μειώσει τα επιτόκια και να διευκολύνει τη χώρα να κινηθεί προς την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού. Η Ε.Ε., το ευρώ και η ευρωπαϊκή ενότητα δοκιμάζονται ξανά. Η Ευρώπη δεν θα κριθεί από τη σκληρότητα των πράξεών της, αλλά από το πνεύμα αλληλεγγύης που θα δείξει βοηθώντας τον γείτονά της» γράφει ο Γιόζεφ Στίγκλιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: