Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΤΗΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 21-01-2010

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ


ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ : 05/95

ΕΔΡΑ : ΓΡΕΒΕΝΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 4 – ΤΚ 511 00

ΤΗΛ. & FAX: 2462085447

Email : eayngrev@yahoo.gr



- Εμείς οι Αστυνομικοί ανεξαρτήτου βαθμού της ιεραρχίας , μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Γρεβενών , που συγκεντρωθήκαμε στα Γρεβενά σήμερα 21 Ιανουαρίου 2010 πραγματοποιώντας τη Πρώτη Τακτική Γενική Συνέλευση του έτους , μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και υγιή διάλογο, προβήκαμε για μια ακόμη φορά στην κοινή διαπίστωση πως ο εμπαιγμός , η απαξίωση και η αδιαφορία από πλευράς της Πολιτείας για τους ένστολους πολίτες της, συνεχίζεται, διανθισμένη όμως αυτή τη φορά από καλές προθέσεις και κατανόηση.



- Είναι πλέον κοινά παραδεκτό ότι η εν γένει λειτουργία του Κράτους πάσχει τα μέγιστα και το σύνολο της κοινωνίας αγωνιεί για το αύριο, αναζητώντας διέξοδο από την κρίση ενώ η Ελληνική Αστυνομία χωρίς σχεδιασμό, στόχο, υποδομές και οργάνωση, σέρνεται συνεχώς πίσω από τις εξελίξεις.



- Παραδόξως διαπιστώνουμε καθημερινά, πως αντί να απασχολούν την επικαιρότητα οι τρόποι επίλυσης των κυριότερων κοινωνικών προβλημάτων, όπως η φτώχεια, η ανεργία, η βελτίωση της παιδείας και της υγείας, αντιθέτως αυτή ασχολείται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα, με τα τεκταινόμενα που λαμβάνουν χώρα στην Ελληνική Αστυνομία, επιτυγχάνοντας στην ουσία τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.



- Φυσικά αυτό δεν θα συνέβαινε εάν οι απελθούσες Φυσικές και Πολιτικές Ηγεσίες είχαν λάβει σοβαρά υπόψη τις συνεχείς εκκλήσεις και παρεμβάσεις μας κατά το παρελθόν , ώστε να δομήσουν έναν σύγχρονο, ισχυρό, δίκαιο και ανθρώπινο κρατικό μηχανισμό, που οι υπηρεσίες του προς του Πολίτες θα είχαν αντίκρισμα και δεν θα ακυρώνονταν ανά πάσα στιγμή από τον οποιονδήποτε πονηρά σκεπτόμενο.



- Αντιλαμβανόμενοι πλήρως την δεινή κατάσταση που έχει περιέλθει η Χώρα και τις προθέσεις των διεθνών τραπεζικών όρνεων που περιμένουν να κατασπαράξουν τον εθνικό μας πλούτο, είμαστε αποφασισμένοι να υπερβάλουμε εαυτό και μαζί με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες να επαναφέρουμε την πατρίδα μας στη θέση που της αρμόζει.



- Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε δεκτή οποιαδήποτε ιδέα περαιτέρω μείωσης του πενιχρού εισοδήματος μας ή των εισοδημάτων άλλων κατηγοριών εργαζομένων συμπολιτών μας στους οποίους συμπαραστεκόμαστε, δηλώνοντας ότι θα είμαστε δίπλα σε κάθε υγιή μορφή αγώνα τους.



- Εν αναμονή λοιπόν, της υλοποίησης των «καλών προθέσεων» απέναντι μας από την νέα Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είμαστε υποχρεωμένοι να της υπενθυμίσουμε πως δυστυχώς βρισκόμαστε στον πάτο του βαρελιού και πέρα από τα ευχολόγια και την όση διάθεση προσφοράς απομένει στους εργαζόμενους Αστυνομικούς, πρέπει επιτέλους να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις που θα δημιουργήσουν μία σύγχρονη , εκπαιδευμένη και δημοκρατική Αστυνομία, με αξιοπρεπώς αμειβόμενο ανθρώπινο δυναμικό και ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή.




- Για τους λόγους αυτούς απαιτούμε την ικανοποίηση των παρακάτω δίκαιων αιτημάτων μας:



Α΄ Θ Ε Σ Μ Ι Κ Α



1. Τροποποίηση του Νόμου 1264 / 1982 όπως συμπληρώθηκε με το Νόμο 2265 / 1994.

Η υπερδεκαετής συνδικαλιστική εμπειρία στο αστυνομικό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ ύστερα από τη νομιμοποίηση του συνδικαλισμού με τη ψήφιση του Νόμου 2265 / 1994 δημιουργεί την ανάγκη για κάποιες ουσιαστικές τροποποιήσεις που κρίνονται πλέον ώριμες και επίκαιρες στην προκείμενη χρονική στιγμή, ιδίως με την ίδρυση και λειτουργία Πρωτοβαθμίων συνδικαλιστικών Οργανώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων στα γεωγραφικά όρια κάθε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (αντί σε κάθε νομό ως ισχύει σήμερα ).

2. Επαρκής αριθμός εισαγωγής αστυνομικών κατ’ έτος στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας με το ισχύον αξιοκρατικό σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων και με προκήρυξη εισαγωγής για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 3.000 θέσεων αστυφυλάκων, έτσι ώστε να καλυφθούν στοιχειωδώς οι υπάρχουσες κενές οργανικές θέσεις που ξεπερνούν τις 6000 και βαίνουν γεωμετρικά αυξανόμενες λόγω της αθρόας συνταξιοδότησης του προσωπικού .Διασφάλιση της υπηρεσιακής –εργασιακής πορείας αυτών από τη νόθευση και μεταφορά αστυνομικών αρμοδιοτήτων.

3. Αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος και έμπρακτη διασφάλιση της αβλαβούς για το αστυνομικό προσωπικό εκτέλεσης των καθηκόντων του, με την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Π.Δ. 45/2008 περί Υγιεινής και Ασφάλειας.

4. Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών – Ανακατανομή αστυνομικού προσωπικού με καινούργιο οργανόγραμμα, χωρίς κριτήριο εντοπιότητος.

5. Αναβάθμιση- Επανακαθορισμός του συστήματος εκπαίδευσης – μετεκπαίδευσης ,της εξειδίκευσης και δια βίου εκπαίδευσης και ίδρυση Αστυνομικού Πανεπιστημίου.

6. Αναθεώρηση ισχύοντος συστήματος κρίσεων-προαγωγών και υπηρεσιακή εξέλιξη των αστυνομικών με ένα αξιοκρατικό – αδιάβλητο και δίκαιο σύστημα.

7. Επαναπροσδιορισμός του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας και απαλλαγή αυτής από τα ξένα προς την αποστολή της έργα.

8. Xορήγηση δυο (2) ημερήσιων αναπαύσεων (ρεπό) εβδομαδιαίως, για όσους έχουν καταταγεί μετά την 1-1-1993, προς άρση της αδικίας για την υποχρέωση εξαγοράς της μάχιμης (δεδουλευμένης) πενταετίας.

9. Ενιαία επετηρίδα για τους Αξιωματικούς Τμήματος Μετ/σης (ΤΕΜΑ) και σε αρνητική περίπτωση αναλογικός καθορισμός εντός των οργανικών θέσεων, ήτοι ενός (1) Υποστρατήγου, τεσσάρων (4) Ταξιάρχων, δέκα οχτώ (18) Αστυνομικών Διευθυντών, τριάντα (30) Αστυνομικών Υποδιευθυντών και εβδομήντα πέντε (75) Αστυνόμων Α΄.

10. Θεσμοθέτηση συλλογικών διαπραγματεύσεων και για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, για την απάμβλυνση των ανισοτήτων σε βάρος του σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

11. Ίδρυση και λειτουργία των επιβαλλόμενων από το Νόμο σκοπευτηρίων σε κάθε έδρα Αστυνομικής Διεύθυνσης και εμπέδωση των διατάξεων του νέου αυτού νομικού πλαισίου σ΄ό,τι αφορά τη χρήση των όπλων .

Β΄ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Α



1. Κατάρτιση νέου μισθολογίου με εισαγωγικό μισθό του νέου αστυφύλακα : 1350 ευρώ.

Το υφιστάμενο (ισχύον σήμερα μισθολόγιο των Στρατιωτικών-Σωμάτων Ασφαλείας) δημιουργεί ανισότητες και αδικίες μεταξύ των στελεχών εξ’ αιτίας:

α. της αφετηρίας (μονάδας) που δεν ξεκινάει ή αρχίζει από τον Αστυφύλακα-Λιμενοφύλακα-Πυροσβέστη (Λοχία) , αλλά η μονάδα είναι από τον Ανθυπολοχαγό με σχέση 0,76 προς 2,60 του αστυφύλακα (Λοχία) έως Α΄ ΓΕΕΘΑ,

β. των συντελεστών, που δεν είναι ορθολογικά αναλογικοί και δίκαιοι για όλους τους βαθμούς,

γ. των βαθμολογικών-μισθολογικών προαγωγών που δεν είναι ανάλογες και αντίστοιχες με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

δ. του δεδομένου ότι οι τακτικές αποδοχές μας έχουν 45% επιδόματα και η χορηγούμενη κατ’ έτος εισοδηματική πολιτική υπολογίζεται και καταβάλλεται ως ποσοστό μόνο στο Βασικό Μισθό .

Γι’ αυτό ΖΗΤΟΥΜΕ και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ μισθολόγιο δίκαιο χωρίς ανισότητες και αδικίες, με νέα δυναμική που θα δίνει όραμα και προοπτική στην οικονομική αναβάθμιση των αστυνομικών, ειδικότερα των νέων Αστυφυλάκων-Υπαξιωματικών-Αξιωματικών.

Με αφετηρία τον Β.Μ. του Αστυφύλακα (Λοχία) και ιεραρχία σχέση κλίμακας 1 προς 3 από τον Αστυφύλακα (Λοχία) έως Αντιστράτηγο (Αρχηγό-ΓΕΕΘΑ).

Με δικαιότερους συντελεστές, ορθολογικά, σε αναλογική βάση.

Με σταδιακή κατάργηση-ενσωμάτωση όλων των τακτικών επιδομάτων.

Με θεσμοθέτηση:

α. Πραγματικής αμοιβής για την πέραν του πενθημέρου εργασία και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας για Κυριακές, εξαιρέσιμες αργίες, υπερωρίες, νυχτερινά.

β. Ποσοστού 8% στο Βασικό Μισθό επιδόματος επικίνδυνης εργασίας.

γ. Επιδόματος σπουδών-πτυχίων και

δ. Επέκτασης του ήδη χορηγούμενου επιδόματος πληροφορικής σε όλους τους χρήστες –χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Με παροχή κινήτρων:

α. Επιδόματος δρόμου μάχιμων υπηρεσιών (μόνο για όσο διάστημα υπηρετούν σε μάχιμες υπηρεσίες).

β. Επαναπροσδιορισμό του επιδόματος διοίκησης-θέσης-αυξημένης ευθύνης με πραγματική αμοιβή (μόνο για όσο διάστημα υπηρετούν και κατέχουν την θέση).

2. Αναπροσαρμογή του επιδόματος για την πέραν του πενθημέρου εργασία από 46 Ευρώ σε 70 Ευρώ , με δεδομένο ότι το εν λόγω επίδομα παραμένει καθηλωμένο άνω των πέντε (5) ετών εξαιτίας του τρόπου υπολογισμού της εκάστοτε ετήσιας εισοδηματικής πολιτικής που χορηγείται μόνο στο βασικό μισθό .

3. Αναπροσαρμογή της ωριαίας χορηγούμενης νυχτερινής αποζημίωσης από τρία (3) ευρώ σε πέντε (5) ευρώ.

4. Καθιέρωση επιδόματος δρόμου για την καθημερινή εργασία στους εκτελούντες μάχιμη υπηρεσία ανερχόμενο σε πέντε (5) ευρώ ανά ώρα.

5. Επέκταση των ευεργετικών διατάξεων (κίνητρα) που ισχύουν για τους υπαλλήλους του δημοσίου που υπηρετούν στις παραμεθόριες περιοχές και στους Αστυνομικούς που υπηρετούν στις ίδιες περιοχές.



Γ΄ Φ Ο Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Α



1. Αύξηση του αφορολόγητου στα 15.000 € για μισθωτούς-συνταξιούχους και καθορισμός νέας φορολογικής κλίμακας με πρόσθετα κλιμάκια.

2. Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.



Δ΄ Α Σ Φ Α Λ Ι Σ Τ Ι Κ Α



1. Διατήρηση χωρίς συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις όλων των υπαρχόντων επικουρικών ταμείων και ταμείων αρωγής με βελτίωση των παροχών, σύμφωνα με τις δυνατότητες κάθε ταμείου μετά από αναλογιστική μελέτη και την αναλογική εκπροσώπησή μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μ.Τ.Σ.

2. Ένταξη των τακτικών επιδομάτων με τις ανάλογες κρατήσεις στις συντάξιμες αποδοχές, και συνυπολογισμό των στις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων, χωρίς αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης.

3. Ενιαίο Κλάδο Υγείας για όλο το Αστυνομικό Προσωπικό.



Ε΄ Τ Ο Π Ι Κ Α Α Ι Τ Η Μ Α Τ Α



1. Άμεση επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των Υπηρεσιών έδρας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Γρεβενών .

- Η πολυδιαφημισμένη ένταξη της κατασκευής Αστυνομικού Μεγάρου στο Πρόγραμμα Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) , έχει παραμείνει στις καλένδες της γραφειοκρατίας αφού και αύριο να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες , θα χρειαστεί χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων ετών για να ολοκληρωθεί το έργο.

- Για το συγκεκριμένο πρόβλημα απαιτούμε άμεση πολιτική λύση. Σε περίπτωση μη ύπαρξης πρότασης οριστικής επίλυσης του σοβαρότατου αυτού ζητήματος που θίγει την αξιοπρέπεια τόσο τη δική μας, όσο και των συμπολιτών μας, εξουσιοδοτούμε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης μας να οργανώσει και να εκτελέσει δυναμική κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην οποία θα συμμετάσχουμε μαζικά.

2. Άμεση αύξηση και ταυτόχρονη κάλυψη της οργανικής δύναμης των Υπηρεσιών της Α.Δ. ΓΡΕΒΕΝΩΝ αφού η υπάρχουσα ανταποκρίνεται σε υπηρεσιακά και κοινωνικοοικονομικά δεδομένα περασμένων δεκαετιών.

3. Άμεση διακοπή του καθεστώτος συνεχόμενης «διάθεσης» αστυνομικών από την μία Υπηρεσία στην άλλη με την επίκληση έκτακτων Υπηρεσιακών αναγκών. Σε περίπτωση οποιασδήποτε εκτός έδρας μετακίνησης του προσωπικού, να χορηγείται πλήρης αποζημίωση για όλες τις μέρες αυτής.

4. Κάλυψη τουλάχιστον της οργανικής δύναμης του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών και περαιτέρω ενίσχυση του κατά την εκπαιδευτική περίοδο, με Αστυνομικό Προσωπικό από Υπηρεσίες εκτός Α.Δ. ΓΡΕΒΕΝΩΝ , αφού το υπάρχον δεν επαρκεί για να καλυφθούν ούτε στο ελάχιστο οι απαιτήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης των Δοκίμων Αστυφυλάκων.

5. Άμεση ίδρυση και λειτουργία Αστυνομικού Τμήματος στους Αγίους Θεοδώρους, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες γενικής αστυνόμευσης της περιοχής λόγω του Καταστήματος Κράτησης Γρεβενών που βρίσκεται εκεί, αποκαθιστώντας συνάμα το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. Επίσης θα ανταποκριθεί παράλληλα και στην τροχαία αστυνόμευση της Ε.Ο. ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΤΡΙΚΑΛΩΝ η οποία λόγω της διασύνδεσής της με την Εγνατία Οδό δέχεται εξαιρετικά μεγάλο όγκο οχημάτων σε σχέση με τις προδιαγραφές της και οι κίνδυνοι πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων είναι πολλαπλοί.

6. Ίδρυση Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων στο Νομό Γρεβενών που θα καλύψει αποκλειστικά τις ανάγκες αστυνόμευσης της Εγνατίας Οδού, οι οποίες θα αυξηθούν κατακόρυφα με την σύνδεση της με τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας (Ε-65).

7. Άμεση προμήθεια νέων περιπολικών οχημάτων, αφού τα περισσότερα από τα υπάρχοντα έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες τους με εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στα κοντέρ τους, καθώς επίσης κρίνονται άκρως επικίνδυνα για τους επιβαίνοντες αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες της οδού που κυκλοφορούν, λόγω των συνεχών βλαβών που παρουσιάζουν από την πολύχρονη χρήση τους.



- Με την πρώτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ εγκρίνουμε όλες τις προτάσεις και ενέργειες της , καθώς και το νέο Διεκδικητικό Πλαίσιο του 2010.



«ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ»



Οι Αστυνομικοί Υπάλληλοι – πολίτες του Νομού Γρεβενών

Μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Γρεβενών

Δεν υπάρχουν σχόλια: