Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Πέφτουν τα spread μετά την ευρω-στήριξη

Στα επίπεδα των 285 μονάδων, πολύ κοντά στα χαμηλά της χρονιάς κυμαίνεται το spreadτου 10ετούς ελληνικού ομολόγου, μετά και τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την Άνγκελα Μέρκελ και το Νικολά Σαρκοζί.
Συγκεκριμένα, μέσα στην ημέρα το spread υποχώρησε μέχρι τις 283 μονάδες βάσης από 290, περίπου, την περασμένη Παρασκευή ενώ μετά τις 5 το απόγευμα ήταν στις 286,8 μονάδες.
Το credit default swap (CDS) του πενταετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρούσε στις 282,8 μονάδες βάσης, από 296,2 στο κλείσιμο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, το οποίο σημαίνει ότι πλέον κοστίζει 282.800 ευρώ η ασφάλιση 10 εκατ. ευρώ ελληνικού χρέους, έναντι 296.200 ευρώ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Έτσι, λοιπόν, το ασφάλιστρο κινδύνου έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2010. Η προηγούμενη φορά, φέτος, που είχε υποχωρήσει κάτω από τις 300 μονάδες βάσης ήταν στις 12 Ιανουαρίου (280 μονάδες).
Παράλληλα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σε δημοσίευμα του, αναφέρεται σε σχέδιο ευρω-στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που φέρνει «γερμανική σφραγίδα» και το οποίο θα μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσα σε 48 ώρες, στην περίπτωση που συνεχισθούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ελληνικά ομόλογα.
Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα αποτρέψει μόνης της τη χρεοκοπία, ολιγομελής ομάδα εργασίας της ΕΕ επεξεργάζεται μέτρα διάσωσης, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό.
Η ομάδα αυτή αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν αλλά και κυβερνητικούς αξιωματούχους ορισμένων κρατών-μελών, μεταξύ αυτών της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Στο εκτενές άρθρο του Der Spiegel αναφέρεται, ότι το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους έως και 25 δισ. ευρώ αποτελείται από δάνεια και εγγυήσεις εκ μέρους των χωρών που θα συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια.
Μάλιστα, όπως φέρεται να διαβεβαιώνει ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γιόργκ Ασμουσεν, εάν χρειαστεί το ποσό αυτό «μπορεί να καταβληθεί μέσα σε 48 ώρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: