«Αν δεν ληφθεί γρήγορα απόφαση, όχι για να σωθεί η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη, τότε το ευρώ δεν θα έχει νόημα»
«Aυτό που είναι πραγματικά πίσω από τη γερμανική στάση, είναι ότι υπολογίζεις πως σπεκουλάροντας τα ελληνικά ομόλογα, εις βάρος του εταίρου και φίλου σου, επιτρέποντας στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς της χώρας να συμμετέχουν σε αυτό το άθλιο παιχνίδι, κάποιοι στη Γερμανία κερδίζουν χρήματα».
Aν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταλήξει την Πέμπτη σε συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας ή όποιας άλλης χώρας της ευρωζώνης αντιμετωπίσει στο μέλλον πρόβλημα, θα αποδειχθεί στην πράξη πλέον και με τον πιο δραματικό τρόπο ότι το ευρώ και η οικονομική και νομισματική ένωση δεν θα έχει νόημα.
H διαφορά αντιλήψεων μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο- με τον οποίο συμφωνούν και αρκετοί εταίροι- και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, οδηγεί μαθηματικά σε δύο μόνο πιθανές εκδοχές για την ελληνική υπόθεση, στη Σύνοδο Κορυφής της 25-26 Μαρτίου:
Η πρώτη είναι να μην υπάρξει απολύτως καμιά απόφαση κι απλώς να επαναληφθεί η φραστική πολιτική στήριξη της Ελλάδας, όπως έγινε στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου, αλλά και στο τελευταίο Γιουρογκρούπ. Η δεύτερη είναι να υπάρξει συμφωνία για σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας, αλλά μόνο στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση βρεθεί σε κατάσταση αδυναμίας να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές- πρακτικά, δηλαδή, να βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας.
H Συνόδος Κορυφής απαιτεί ομοφωνία- άρα, εφόσον δεν συμφωνεί η κ. Μέρκελ, δεν μπορεί να ληφθεί. Κι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει ξεκαθαρίσει ότι τα όριά της εξαντλούνται μέχρι του σημείου να δεχθεί τον σχηματισμό ενός δανειοδοτικού μηχανισμού, κατά προτίμηση με τη συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί μονάχα στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια στις αγορές- οδηγηθεί, εν ολίγοις, σε χρεοκοπία.
Ο κ. Μπαρόζο, όμως, έχει επεξεργασθεί ένα πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, με τη σύμφωνη γνώμη μάλιστα και των συναδέλφων του στην Κομισιόν αλλά και των υπουργών Οικονομικών του Γιουρογκρούπ- περιλαμβανομένου του Γερμανού κ. Σόιμπλε- και το οποίο προβλέπει: τη χορήγηση δανείων διμερούς χαρακτήρα στην Ελλάδα εφόσον τα spreads παραμένουν σε σημείο τόσο υψηλό ώστε να κινδυνεύει ο στόχος της δημοσιονομικής εξυγίανσης, με τη συμμετοχή του Βελγίου διά της Τράπεζας Dexia, της Γαλλίας μέσω κρατικής τράπεζας και τραπεζών των γερμανικών κρατιδίων, έτσι ώστε να μη δημιουργείται συνταγματικό πρόβλημα στη Γερμανία.
Πάντως, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον αποφασίσει πως στην περίπτωση που δεν λάβει την πολυπόθητη στήριξη για δανειακή διευκόλυνση, θα βγει στις αγορές και θα δανειστεί ακόμη και με υψηλά επιτόκια- σε πρώτη φάση, 15 δισ. εντός του Απριλίου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι σε μια τέτοια περίπτωση δύο πράγματα θα πρέπει να θεωρούνται βέβαια: το ένα είναι η επίσπευση της ανακοίνωσης αφενός μεν του Ασφαλιστικού, αφετέρου δε της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και των υπηρεσιών, όπου ήδη κατά την Κομισιόν έχει σημειωθεί καθυστέρηση. Το δεύτερο είναι η συνολική επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και κάποιων πρόσθετων μέτρων τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των spreads, τα οποία πήραν ακόμη πιο ανιούσα πορεία με τη συζήτηση περί ΔΝΤ.
Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου