Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΤΜΗΜΑ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ


Οι χιονοπτώσεις και ο παγετός είναι συνηθισμένα και αναμενόμενα φαινόμενα κα¬τά τη διάρκεια του χειμώνα. Για να μην πιαστούν οι οδηγοί απροετοίμαστοι, καλό θα ήταν να έχουν υπόψη τους τα εξής, όταν χρειασθεί να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο τους:


•Να ελέγξουν την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου τους (κινητήρας, σύστημα τρο¬χοπέδησης, υαλοκαθαριστήρες), τα ελαστικά του, την πληρότητα του ρεζερβουάρ με καύσιμο, καθώς και ότι έχουν μαζί τους τις αντιολισθητικές αλυσίδες, τις ο¬ποίες και πρέπει να ξέρουν να τοποθετούν στους κινητήριους τροχούς, ΣΤΑΘΜΕΥΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΚΤΟΣ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΝ.


•Εφόσον πρόκειται να διέλθουν από ορεινές και δύσβατες περιοχές να ενημερώ¬νουν κάποιον συγγενή ή φίλο για τις ώρες αναχώρησης και άφιξης, καθώς και τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν για τον προορισμό τους.


• Σε περίπτωση βροχής-χιονόνερου, να μειώνουν πάντα την ταχύτητα, να αποφεύγουν τα φρεναρίσματα και να κρατάνε μεγαλύτερη απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα.


•Εάν πρόκειται να ταξιδέψουν σε άγνωστα μέρη να εφοδιαστούν με χάρτη (σχε¬διάζοντας και πιθανές εναλλακτικές διαδρομές) και ν' ακούνε ραδιόφωνο για συ¬νεχή ενημέρωση σχετικά με τις καιρικές συνθήκες και τα δημιουργούμενα προ¬βλήματα στο οδικό δίκτυο.


•Να οδηγούν σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες, οι οποίες είναι τελείως δια¬φορετικές από τις άλλες εποχές. Γι' αυτό να μην δείχνουν υπεραισιοδοξία στις δυνατότητες του οχήματός τους, ακόμη κι αν έχει τετρακίνηση, γιατί αυτό δεν πρόκειται να τους βοηθήσει να σταματήσουν πιο γρήγορα. Ακόμη, να χρησιμο¬ποιούν τα φώτα διασταύρωσης και τα φώτα ομίχλης.


•Να κρατούν μεγαλύτερες αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήμα¬τα και να αποφεύγουν τις απότομες κινήσεις καθώς στρίβουν, φρενάρουν ή επι¬ταχύνουν, ώστε να ελαττωθούν οι πιθανότητες να χαθεί ο έλεγχος του οχήματός τους.


•Να βλέπουν «μπροστά» από την κυκλοφορία των οχημάτων. Οι ενέργειες των προπορευόμενων οδηγών προετοιμάζουν για τα πιθανά προβλήματα και παρα¬χωρούν περισσότερο χρόνο για να αντιδράσουν.


•Να ακολουθούν τα εκχιονιστικά μηχανήματα από μεγάλη απόσταση και με υπο¬μονή, γιατί αυτά κινούνται πολύ αργά, εάν δε χρειασθεί να τα προσπεράσουν, αυτό να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, αφού η ορατότητά τους θα είναι περιορισμέ¬νη εξαιτίας του σύννεφου χιονιού που εκτοξεύεται από αυτά.


•Σε περίπτωση ακινητοποίησης από δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα πρέπει να παραμένουν ήρεμοι και χωρίς πανικό, αφού δε καλέσουν σε βοήθεια την Aστυ¬νομία, την Πυροσβεστική ή τη Νομαρχία Γρεβενών 15189, το Ε.Κ.Α.Β. να παραμένουν στο αυτοκίνητό τους, α¬νάβοντας τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ώστε να ζεσταίνονται από το καλο¬ριφέρ, αφήνοντας όμως ένα παράθυρο του οχήματος λίγο ανοικτό για ν' ανανεώ¬νεται ο αέρας στο εσωτερικό του.


•Τέλος, πριν ξεκινήσουν να ενημερωθούν για τις καιρικές συνθήκες και την κατά¬σταση του οδικού δικτύου στην περιοχή που πρόκειται να ταξιδέψουν


Με την ευγενική χορηγία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών

Δεν υπάρχουν σχόλια: