Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Αστυφύλακες και Φυλακές*

Σε πολλούς η Αστυνομική Διεύθυνση Γρεβενών μπορεί να θυμίζει μία απομακρυσμένη επαρχιακή υπηρεσία με σχετικά λίγα προβλήματα από πλευράς αστυνόμευσης. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα, είναι εντελώς διαφορετική. Οι συνθήκες άλλαξαν άρδην τα τελευταία χρόνια με την έναρξη λειτουργίας των Φυλακών Γρεβενών, οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί ως υψίστης ασφαλείας και σε αυτές κρατούνται περίπου επτακόσιοι κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και κάποια από τα πιο ηχηρά ονόματα του οργανωμένου εγκλήματος και του αντεξουσιαστικού χώρου.


Επίσης η ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού, που ένα μεγάλο τμήμα της διέρχεται από το νομό, αύξησε κατακόρυφα την επισκεψιμότητα τόσο των τουριστών που επισκέπτονται το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας και όχι μόνο, αλλά και διερχόμενων αλλοδαπών υπηκόων μερικοί εκ των οποίων παρατηρήθηκε ότι παρουσιάζουν εγκληματική δραστηριότητα στην περιοχή μας.


Τέλος τα Τμήματα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, αντί να ασχολούνται με το κύριο έργο τους που είναι η αναχαίτιση της εγκληματικής δράσης οργανωμένων κυκλωμάτων εισαγωγής ναρκωτικών, όπλων και διακίνησης μεταναστών προς το εσωτερικό της χώρας, αποδυναμώθηκαν σε προσωπικό είτε για ενίσχυση των ομάδων ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, είτε για ενίσχυση των δυνάμεων της FRONTEX στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και πέραν τούτου οι εναπομείναντες συνάδελφοι απασχολούνται και με τις διαδικασίες απέλασης αλλοδαπών που συλλαμβάνονται στην Αθήνα και μοιράζονται με απόφαση του Αρχηγείου σε όλη τη χώρα για να κρατηθούν.


Παρόλα αυτά το σύνολο των Υπηρεσιών της Α.Δ. ΓΡΕΒΕΝΩΝ καλείτε να ανταπεξέλθει στα παραπάνω με οργανική δύναμη που ανταποκρίνεται σε κοινωνικοοικονομικά δεδομένα περασμένων δεκαετιών, καθώς και με τραγικές κτιριακές εγκαταστάσεις και υλικοτεχνική υποδομή που προσβάλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια πολιτών και εργαζομένων αστυνομικών.


Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κτιρίου που συστεγάζονται το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Ασφαλείας Γρεβενών, όπου με επίσημο έγγραφο της η Διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας Γρεβενών, διαπίστωσε μετά από αυτοψία ότι το συγκεκριμένο οίκημα δεν προσφέρεται για τις ανάγκες στέγασης της Υπηρεσίας.


Η Ένωση μας έχει κάνει συνεχείς παρεμβάσεις για όλα αυτά προς πάσα κατεύθυνση, ζητώντας εμπεριστατωμένα την αύξηση της οργανικής δύναμης, την άμεση ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου, την ίδρυση Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων για την αστυνόμευση της Εγνατίας Οδού, αλλά και την ίδρυση Αστυνομικού Τμήματος στους Αγίους Θεοδώρους Γρεβενών σε υπάρχον ιδιόκτητο εγκαταλελειμμένο κτίριο της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τις Φυλακές Γρεβενών, μιας και αυτές απέχουν μεγάλη απόσταση από την πόλη και η όλη περιοχή είναι ουσιαστικά αφύλακτη.


Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα τίποτε από τα παραπάνω δεν φαίνεται να υλοποιείται και ελπίζουμε σύντομα να δρομολογηθούν λύσεις, πριν να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσάρεστη κατάσταση, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί αποκλειστικά και μόνο από το φιλότιμο του συνόλου των συναδέλφων.

Χρήστος Τριγώνης
Πρόεδρος Δ.Σ. Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Γρεβενών

Δεν υπάρχουν σχόλια: