Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

«ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ»

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΤΗΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 14-01-2011

- Εμείς οι Αστυνομικοί ανεξαρτήτου βαθμού της ιεραρχίας , μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Γρεβενών , που συγκεντρωθήκαμε στα Γρεβενά σήμερα 14 Ιανουαρίου 2011 πραγματοποιώντας τη Πρώτη Τακτική Γενική Συνέλευση του έτους , μέσα από απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες και υγιή διάλογο, διαπιστώσαμε ότι πέραν από τον εμπαιγμό και την αδιαφορία που υπήρξε τα προηγούμενα έτη από τους κυβερνώντες σε βάρος μας, καλούμαστε πλέον να αντιμετωπίσουμε μία πρωτοφανή επίθεση εναντίον των στοιχειωδών εργασιακών και ασφαλιστικών κεκτημένων μας.
- Η συνεχιζόμενη επιλογή της Κυβέρνησης να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο των «βαθέων τομών», οι οποίες όμως εφαρμόσθηκαν μόνο σε βάρος των μισθών, των συντάξεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οδήγησε σε σημαντικότατη συρρίκνωση του εισοδήματος μας, σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε κοινωνικό αναβρασμό και εν τέλει έχει εκμηδενίσει κάθε ικμάδα αισιοδοξίας για το αύριο.
- Ως ένστολοι, έχοντας κυρίαρχη θεσμική και συνταγματική αποστολή την προάσπιση των θεσμών της Δημοκρατίας και την εξασφάλιση παραγόντων ασφάλειας για την κοινωνική συνοχή, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κρίση δεν είναι πρωτίστως οικονομική, αλλά κυρίαρχα πνευματική. Όταν το κράτος διαχρονικά έφτασε σε σημείο να λειτουργεί όχι υπηρετώντας, αλλά στρεφόμενο κατά του πολίτη από μία εμπορευματοποίηση του συστήματος των αξιών, που οδήγησε σε εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς στο δημόσιο βίο, δημιουργώντας την αίσθηση ότι όλα επιτρέπονται, το μεγάλο διακύβευμα του συνδικαλιστικού μας κινήματος είναι να συνεχίσουμε την πορεία προς την κοινωνικοποίηση και τον εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας ή να μείνουμε απαθείς;
- Διότι είναι πλέον πρόδηλος ο κίνδυνος της χρησιμοποίησής μας ως σχημάτων απορρόφησης των τεράστιων κοινωνικών κραδασμών που επίκεινται από τη διάσταση και τον διαχωρισμό της Κοινωνίας σε πλειοψηφία «αδυνάτων» και κραταιά μειοψηφία «δυνατών», γεγονός το οποίο αν συμβεί, θα μας βρει σθεναρά αντίθετους.

- Η Ελληνική Αστυνομία, χρειάζεται τώρα στην κρίση περισσότερο παρά ποτέ, τομές για στήριξη και ανάταξη της θεσμικής αποστολής της δια μέσου μιας αναγεννητικής προοπτικής.
- Σε όλες μας τις ενέργειες κυρίαρχα τονίζουμε και απαιτούμε ποιότητα λειτουργίας μέσω μιας αναβαθμισμένης και στοχευμένης εκπαίδευσης, κύρος για τον Οργανισμό μας, αξιοπρεπή αμοιβή των στελεχών και πάταξη της διαφθοράς. Δυστυχώς, ο προϋπολογισμός που ψηφίσθηκε δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Οι λειτουργικές δαπάνες περικόπτονται στο ελάχιστο, αποδυναμώνοντας την καθημερινή λειτουργία μας με την οποία αντιμετωπίζουμε ό,τι μπορεί να μας συμβεί στα πλαίσια της εργασίας μας που έχει από απλά περιστατικά έως θανάσιμους κινδύνους. Εκατοντάδες είναι οι νεκροί και οι τραυματίες μας.


Ό μ ω ς :
- Καμία αναγνώριση από την Πολιτεία και από τον παρόντα προϋπολογισμό του επικίνδυνου και ανθυγιεινού του λειτουργήματός μας.
- Καμία πρόβλεψη για την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
- Καμία προοπτική για αναβάθμιση της εκπαίδευσης.
- Καμία προοπτική για αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών. Εάν υπήρχε βούληση για αξιολόγηση και επιστημονική μελέτη, είναι σίγουρο ότι η συγχώνευση ή η κατάργηση Υπηρεσιών θα εξασφάλιζε σημαντικό νοικοκύρεμα των λειτουργικών εξόδων.
- Καμία προοπτική για απεμπλοκή από τη γραφειοκρατία και τα ξένα προς την αποστολή μας έργα, όπου σπαταλούνται γι' αυτά αμέτρητες εργατοώρες.
Ένα πρώτο βήμα για νοικοκύρεμα των οικονομικών και των ατελείωτων χαμένων εργατοωρών, θα μπορούσε να είναι η παύση της κατασπατάλησης χιλιάδων απασχολούμενων συναδέλφων υπέρ των συμφερόντων των ιδιωτικών εταιριών του αθλητισμού που εξαθλιώνουν τις μάζες και συντηρούν τη βία.


Α Π Α Ι Τ Ο Υ Μ Ε :
- Πραγματική αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών.
- Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.
- Σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και μέσα.
- Εφαρμογή των όρων υγιεινής και ασφάλειας.
- Αναγνώριση της εργασίας ως επικίνδυνης και ανθυγιεινής.
- Αναβάθμιση της εκπαίδευσης.
- Αναθεώρηση του ισχύοντος συστήματος κρίσεων – προαγωγών – με ένα δίκαιο και αδιάβλητο σύστημα που θα παρέχει όλα τα εχέγγυα της ανάδειξης - ανέλιξης των άξιων και ικανών.
- Σε ό,τι αφορά την αξιοπρεπή μας διαβίωση, έμφαση δίνουμε στην αναγκαιότητα προστασίας του πενιχρού εισοδήματός μας, αλλά και θεσμοθέτησης ενός δίκαιου μισθολογίου χωρίς ανισότητες, με νέα δυναμική που θα δίνει όραμα και προοπτική στην οικονομική αναβάθμιση των αστυνομικών, τόσο των νέων συναδέλφων, με καθαρές μηνιαίες αποδοχές για πενθήμερη εργασία εβδομαδιαίως 1350 Ευρώ στον Αστυφύλακα, όσο και των βαθμοφόρων οι οποίοι πρέπει επιτέλους να αμείβονται όπως αρμόζει σε στελέχη της Διοίκησης, επιφορτισμένα με ευθύνες και αρμοδιότητες.
Με αφετηρία τον Βασικό Μισθό του Αστυφύλακα.
Με δικαιότερους συντελεστές κλιμακίων, ορθολογικά σε ισόποση αναλογική βάση.
Με σταδιακή κατάργηση-ενσωμάτωση όλων των τακτικών επιδομάτων.
Με θεσμοθέτηση:
1. Πραγματικής αμοιβής για την νυχτερινή απασχόληση και την πέραν του πενθημέρου εργασία με την καθιέρωση ωρομισθίου. Με προσαύξηση 75% για τις Κυριακές, εξαιρέσιμες, αργίες και υπερωρίες.
2. Επιδόματος επικίνδυνης εργασίας.
3. Κινήτρου απόδοσης- παραγωγικότητας Υπηρεσιών, ισόποσο με αυτό που χορηγήθηκε σε όλους τους Δημόσιους Υπαλλήλους της Χώρας.
- Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι και ο απλός λαός για την κρίση.
- Δεν ευθύνονται οι ένστολοι εργαζόμενοι για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία. Την υπευθυνότητα που έχει επιδείξει το συνδικαλιστικό μας κίνημα για την εξυγίανση και τη βιωσιμότητα των Ταμείων με υπεύθυνες θέσεις και αναλογιστικές μελέτες, εάν την έδειχνε η Επίσημη Πολιτεία δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε. Επιτακτικά λοιπόν προβάλει η ανάγκη της εξυγίανσης των ασφαλιστικών Ταμείων και η προοπτική βιωσιμότητάς τους έτσι ώστε απρόσκοπτα να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους έναντι των ασφαλισμένων τους.
Για το αγαθό της ασφάλειας του πολίτη απαιτούνται κονδύλια από τη μία, αλλά και αναγνώριση της προσφοράς των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, από την άλλη. Το από καιρό χαμηλό φρόνημα και ηθικό επιδεινώνεται από επίσημες δηλώσεις ότι είμαστε μη παραγωγικοί, αντι-αποδοτικοί και ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτοί που τάχα και ευθυνόμαστε για την κρίση. Απαράδεκτο. Τις συγκεκριμένες δηλώσεις έπρεπε να ακολουθήσουν κυρώσεις. Καταγγέλλουμε και τις δηλώσεις και την ανυπαρξία κυρώσεων.
Αυτό που χρειάζεται ο Πολίτης είναι μια ασφαλής διαβίωση και η δυνατότητα των Οργανισμών μας να του την παρέχουν. Κυρίαρχα στους οικονομικά ασθενέστερους και μακριά από κάθε ιδέα και πρακτική ιδιωτικοποίησης του κοινωνικού αγαθού της ασφάλειας.


Σ Ε  Τ Ο Π Ι Κ Ο  Ε Π Ι Π Ε Δ Ο :
1. Άμεση κατασκευή του Αστυνομικού Μεγάρου Γρεβενών .
- Παρά τις όποιες ενέργειες έγιναν μέχρι τώρα, φαίνεται ότι η γραφειοκρατία και η αναποφασιστικότητα, εξακολουθούν να είναι ανυπέρβλητοι παράγοντες αναβλητικότητας ενός τόσο σημαντικού έργου, ικανοί να στέκουν άκαμπτοι ακόμη και στην όποια πολιτική βούληση εκδηλώθηκε μέχρι τώρα για την διευθέτηση του προβλήματος αυτού. - Επειδή δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε τις εξευτελιστικές, ακατάλληλες και επικίνδυνες για όλους συνθήκες εργασίας, οι οποίες προσβάλλουν την αξιοπρέπεια μας, αλλά και ανθρώπινα δικαιώματα συνανθρώπων μας, ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΜΕ το Διοικητικό Συμβούλιο όπως κατά την κρίση του εκδηλώσει το επόμενο χρονικό διάστημα, δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οποία θα συμμετάσχουμε μαζικά και δυναμικά.
2. Άμεση αύξηση της οργανικής δύναμης των Υπηρεσιών της Α.Δ. ΓΡΕΒΕΝΩΝ και αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες, αφού η υπάρχουσα κατάσταση ανταποκρίνεται σε υπηρεσιακά και κοινωνικοοικονομικά δεδομένα περασμένων δεκαετιών.
3. Κάλυψη τουλάχιστον της οργανικής δύναμης του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών και περαιτέρω ενίσχυση του κατά την εκπαιδευτική περίοδο, με Αστυνομικό Προσωπικό από Υπηρεσίες εκτός Α.Δ. ΓΡΕΒΕΝΩΝ , αφού το υπάρχον δεν επαρκεί για να καλυφθούν ούτε στο ελάχιστο οι απαιτήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης των Δοκίμων Αστυφυλάκων.
4. Άμεση ίδρυση και λειτουργία Αστυνομικού Τμήματος στους Αγίους Θεοδώρους, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες γενικής αστυνόμευσης της περιοχής λόγω του Καταστήματος Κράτησης Γρεβενών που βρίσκεται εκεί, αποκαθιστώντας συνάμα το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. Επίσης θα ανταποκριθεί παράλληλα και στην τροχαία αστυνόμευση της Ε.Ο. ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΤΡΙΚΑΛΩΝ η οποία λόγω της διασύνδεσής της με την Εγνατία Οδό δέχεται εξαιρετικά μεγάλο όγκο οχημάτων σε σχέση με τις προδιαγραφές της και οι κίνδυνοι πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων είναι πολλαπλοί.
5. Ίδρυση Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων στο Νομό Γρεβενών που θα καλύψει αποκλειστικά τις ανάγκες αστυνόμευσης της Εγνατίας Οδού, οι οποίες θα αυξηθούν κατακόρυφα με την σύνδεση της με τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας (Ε-65).
6. Άμεση προμήθεια νέων περιπολικών οχημάτων, αφού τα περισσότερα από τα υπάρχοντα έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες τους με εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στα κοντέρ τους, καθώς επίσης κρίνονται άκρως επικίνδυνα για τους επιβαίνοντες αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες της οδού που κυκλοφορούν, λόγω των συνεχών βλαβών που παρουσιάζουν από την πολύχρονη χρήση τους.
7. Τέλος, καταγγέλλουμε την τακτική του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας να διατάζει την κράτηση αλλοδαπών που συλλαμβάνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας στα Τμήματα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης των Γρεβενών, που σε συνδυασμό με την απαράδεκτα μικρή δύναμη των περιφερειακών Αστυνομικών Τμημάτων, καθιστούν εντελώς ανεπαρκή και αδύνατη την στοιχειώδη αστυνόμευση των χωριών και της υπαίθρου.
- Με την πρώτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ εγκρίνουμε όλες τις προτάσεις και ενέργειες της , καθώς και το νέο Διεκδικητικό Πλαίσιο του 2011.
«ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ»
Οι Αστυνομικοί Υπάλληλοι – πολίτες του Νομού Γρεβενών


Μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Γρεβενών

Δεν υπάρχουν σχόλια: