Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι φιλόδοξοι άρχοντες του Καλλικράτη.

H πολιτική, όπως ο καθένας ξέρει, έχει να κάνει με την εξουσία: είναι, όπως έγραφε ο Max Weber, ο αγώνας για την απόκτηση, την άσκηση και την κατανομή της εξουσίας. Και ο λειτουργικός ρόλος της εξουσίας - επομένως και της πολιτικής - είναι η εξασφάλιση της ενότητας δράσης μιας ανθρώπινης κοινωνίας η οποία επιβάλλεται κάθετα από πάνω προς τα κάτω.


Η χώρα είναι βυθισμένη σε βαθιά κρίση: δημοσιονομική, οικονομική, ηθική. Το πολιτικό σύστημα, στο σύνολό του, φέρει την ευθύνη για αυτή την κρίση. Αλλά έχει και την ευθύνη για την έξοδο από αυτήν. Η περιφερειακή και η τοπική αυτοδιοίκηση είναι μέρος του πολιτικού συστήματος. Και όχι ασήμαντο. Και έχει μεγάλο μερίδιο συμμετοχής στην κακοδιοίκηση και στη σπατάλη.


Μία είναι η λύση για την ταχύρρυθμη και απρόσκοπτη εφαρμογή του «Καλλικράτη»: η επιλογή των κατάλληλων προσώπων. Η πολιτικοποίηση, μάλλον η κομματικοποίηση, των εκλογών είναι αναπόφευκτη. Οπως και η μεγάλη προσφορά υποψηφιοτήτων. Ελκυστική, πλέον, η περιφερειακή και δημοτική εξουσία. Σε δεκάδες αριθμούνται, ήδη, οι φιλόδοξοι πολίτες , νυν νομάρχες, δήμαρχοι που δηλώνουν πρόθυμοι να κατέβουν στον στίβο για την διεκδίκηση των περιφερειακών, δημοτικών εκλογών. Θεμιτό. Αλλά...


Οι περιφερειακές εκλογές αυτού του χρόνου θα αποτελέσουν «λυδία λίθο» για τα κόμματα, και κυρίως για τη Νέα Δημοκρατία. Από την επιλογή των υποψηφίων θα κριθεί η αξιοπιστία των διακηρύξεών τους για την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Οχι βέβαια με κριτήρια ηλικιακά. Ηθος, διοικητική εμπειρία και αποτελεσματικότητα πρέπει να συνθέτουν την προσωπικότητα των υποψηφίων. Η «αναγνωρισιμότητα» οδηγεί, συνήθως, σε λάθος επιλογές. Διότι «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός»!


Ολόκληρο το σύστημα λειτουργίας της πολιτικής λοιπόν κινείται πάνω στην λογική προώθησης επί μέρους συμφερόντων και επιδιώξεων. Ανεξάρτητα βέβαια από το δημόσιο συμφέρον. Ουδείς πραγματικά νοιάζεται για τα χρήματα των φορολογουμένων. Ολοι φροντίζουν για τις στενές προσωπικές τους οικονομικές επιδιώξεις τις οποίες συχνά ονοματίζουν «κοινό καλό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: