Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Η zougla.gr ταξιδεύει στα Γρεβενά



O Νομός Γρεβενών, ευλογημένος από την φύση, με παρθένο φυσικό κάλλος και πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, έχει συνδέσει το όνομά του με άγριες ομορφιές, δυναμικές εναλλαγές τοπίων, θρύλους και παραδόσεις. Καταλαμβάνει το ΝΔ τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας, νομός ορεινός, με πανύψηλα βουνά κατάφυτα από πεύκα, οξιές και ρόμπολα, με κατοίκους πρόσχαρους, φιλόξενους, με πλούσια ιστορία και παράδοση, σημαντικούς αγώνες και προσφορά.
Ο νομός διαθέτει πλούσια και μοναδική ποικιλία δασών, υδάτινους πόρους, τον πανέμορφο Εθνικό Δρυμό της «Βάλια Κάλντα» -με σπάνιας ομορφιάς χλωρίδα και πανίδα-, το χιονοδρομικό κέντρο της «Βασιλίτσας», μνημεία, Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές Εκκλησίες, πέτρινα γεφύρια (Πορτίτσας, Ζιάκα, Αζίζ Αγά, Κρανιάς και πολλά άλλα), μοναδικά δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, ποτάμια όπως ο Βενέτικος και τοπία που κόβουν την ανάσα του επισκέπτη, με αποκορύφωμα τους χειμερινούς μήνες για τους λάτρεις του σκι -και όχι μόνο- το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας!!!
Όπως όλες οι όμορφες ιστορίες που έρχονται από τα βάθη των αιώνων, έτσι και η γεωλογική εξιστόρηση των Γρεβενών αρχίζει με το «μια φορά κι έναν καιρό…».
Ήταν τότε... τρία εκατομμύρια έτη πριν... προϊστορικά, μια πανάρχαια ζούγκλα με γίγαντες μαστόδοντες να περιπλανώνται μαζί με μαχαιρόδοντες, ρινόκερους, ταπίρους, ιππάρια, γαζέλες, αγριόχοιρους και άλλα επικίνδυνα ζώα, τόσο παράξενα και διαφορετικά από τα σημερινά που η διαφορετικότητά τους κίνησε το ενδιαφερον αυτών που ναι λάτρεις της παλαιοντολογίας σε τέτοιο βαθμό που μας δίνουν σήμερα τη δυνατότητα να γνωρίζουμε το παρελθόν, να εκτιμούμε το παρόν και να προβλέπουμε το μέλλον! Μιλάμε για την περιέργεια μιας ολόκληρης ομάδας, με πρωταγωνιστές στη Μηλιά Γρεβενών τον Δημήτρη Ζησόπουλο, τον θανάση Δεληβό του Δημητρίου, το Βασίλη Μακρίδη, και την ομάδα σήμερα ανασκαφών του ΑΠΘ με επικεφαλής την αναπ/ρια Καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας Ευαγγελία Τσουκαλά! Έτσι απλά... για να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας πως των Ελλήνων η καταγωγή δεν ειναι τυχαία! Γι' αυτό λοιπόν... στο σήμερα... λόγω αυτής της ομάδας,στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς καταχωρούνται απο τη 5 Σεπτεμβρίου 2009 οι μεγαλύτεροι παγκοσμίως χαυλιόδοντες στον κόσμο μήκους 5,02 μέτρων με βραβείο Γκινες!!! Μη διστάσετε ν αναβιώσετε όλη την ιστορία της ταπεινής καταγωγής μας με το να το επισκεφθείτε και να ταξιδέψετε σ αυτήν με τη ξενάγηση της Γεωλόγου-MSC Μηχανικού Περιβάλλοντος Κατερίνα Τσεκούρα και του Μπαρμπαθανάση..είναι εκεί και σας περιμένουν!!
.Σας περιμένουν επίσης μιας και τα γρεβενά ειναι η ''πόλη των μανιταριών''..τα νοστιμότατα μανιτάρια τους που μπορείτε να τα γευτείτε στις αμέτρητες παραδοσιακές ταβέρνες που θ ανακαλύψετε τόσο στη πόλη ,όσο και στα πανέμορφα ορεινά χωριά!!διότι..πιστεψτε μας..είναι πολλά!!Ξεκινώντας απο κρανιά ,Ζιάκα,πολυνέρι,σμίξη..μέχρι και πάνω στη Σαμαρίνα!Και επειδή θα φάτε πολύ..μην ανησυχείτε!Θα βρείτε να διαμείνετε σε γραφικότατους ξενώνες και ξενοδοχεία που παρέχουν μια απλόχερη και πηγαία αισθητική για όλες τις ανέσεις.. Έτσι λοιπόν... κάπως έτσι... φύση, αρχιτεκτονική, παλαιοντολογία, γευσιγνωσία... α !και διασκέδαση! Πολύ διασκέδαση στην πόλη. Όλα συνδυάζονται με τον καλύτρο δυνατό τρόπο σ' έναν νομό ολόκληρο, όπως αυτός των Γρεβενών!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Always be sincere, even if you don’t mean it

Ανώνυμος είπε...

Για την Ιστορία και την αλήθεια σας πληροφορώ ότι η πρώτη μαστόδοντες βρέθηκαν σε μια περιοχή στην άκρη της πόλης των Γρεβενών, στ' "Αμπέλια" το 1978.
Βρέθηκαν από τον Δημήτρη Ζησόπουλο και το Λάμπρου Θωμά. Μετά από πολύχρονες ενέργειες του Δημ. Ζησοπούλου ασχολήθηκε η κ. Τσουκαλά και φθάσαμε εδώ που φθάσαμε!
Με εκτίμηση:
Ζησόπουλος Θεόδωρος

Υ.Γ. Καλή επιτυχία, καλό κουράγιο και πάντα δημιουργικό το γεράκι.