Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Τουριστικη οικονομία

Η σύγχρονη αντίληψη για την ανάπτυξη του τουρισμού στηρίζεται στην ποιότητα, την πιστοποίηση, τη διεύρυνση και διαφοροποίηση των τουριστικών υπηρεσιών, τη σύνδεση τους με την τοπική οικονομία και την ολοκλήρωση μιας σειράς έργων τα οποία αφορούν στις υποδομές και στο περιβάλλον.
Η Τουριστική Οικονομία έχει ανάγκη από σημαντικές αναπροσαρμογές προκειμένου ν΄ ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις των καιρών.
Ο άμεσος επαναπροσδιορισμός των στόχων μας και η προσαρμογή στα νέα διεθνή δεδομένα, αποτελεί την εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση της τουριστικής ανάπτυξης, δίνει μεγάλη σημασία στη συνεργασία της Πολιτείας με τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία, πιστεύοντας ακράδαντα ότι η προσέλκυση και υποστήριξη επενδύσεων, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσεως, όπως η σημερινή, αποτελεί προτεραιότητα εθνικής σημασίας.
Στη χώρα μας αναπτυχθήκαμε ως προς το επίπεδο ξενοδοχειακών δομών, σε επίπεδο όμως υπηρεσιών και εκπαίδευσης δεν έχει σημειωθεί η απαιτούμενη πρόοδος. «τυχερό είναι το έθνος εκείνο που αναπτύσσεται γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει φτάσει στο μοιραίο και προκαθορισμένο σημείο ισορροπίας, το οποίο βρίσκεται στο ελάχιστο σημείο συντήρησης». Άτυχο είναι, πάλι, το έθνος εκείνο που έχει φτάσει στην ισορροπία με ημερομίσθια ίσα με το επίπεδο συντήρησης της προσφοράς εργασίας. Βρίσκεται σε στάσιμη ισορροπία, με τους εργαζόμενους μάλιστα να μην μπορούν να ελπίζουν σε βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους.
Η συσσώρευση κεφαλαίου, μαζί με την τεχνολογική ανάπτυξη, είναι οι παράγοντες που μπορούν να μας βγάλουν από το τέλμα της απαισιοδοξίας, να μας εξασφαλίσουν μεγάλη ανάπτυξη.
Με την τεχνική πρόοδο, τα αποτελέσματα της συσσώρευσης κεφαλαίου, παρουσιάζονται ακόμα πιο ελκυστικά : τα ημερομίσθια συνεχίζουν να αυξάνονται, τώρα όμως υπάρχει πιθανότητα να μην μειώνεται η αμοιβή του κεφαλαίου , αλλά να αυξάνεται και αυτή. Η τεχνική πρόοδος μας δίνει το τέλειο σενάριο, όπου ο εθνικός πλούτος αυξάνεται και παράλληλα αυξάνονται οι αμοιβές και των δύο συντελεστών παραγωγής, και του κεφαλαίου και της εργασίας.
Ανάπτυξη για την οικονομική επιστήμη, οικονομική ανάπτυξη, σημαίνει συσσώρευση κεφαλαίου και επέκταση. Η επέκταση είναι αυτή που παράγει κεφάλαιο, το οποίο συσσωρεύεται, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της παραγωγής, η οποία αθροιζόμενη, μας δίνει το εθνικό προϊόν. Όπως στα μοντέλα γης-εργασίας η επέκταση χρειάζεται για την εκμετάλλευση νέων εδαφών, στα μοντέλα κεφάλαιο-εργασία, η επέκταση δημιουργεί κεφάλαιο.


Geraki

2 σχόλια:

greveniotis είπε...

Eμείς από την πλευρά μας το καλωσορίζουμε και ευχόμαστε να αποτελέσει μια θετική φωνή στην ενημέρωση για τα Γρεβενά.

greveno είπε...

Καλή σου επιτυχία φίλε geraki.
Εύχομαι εκεί ψηλά που πετάς να τα βλέπεις όλα και να τα καταγράφεις με τη δική σου ματιά.