Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΔΗΜΟΥ

Για τον τρίτο ορεινό δήμο λαμβάνονται υπόψιν όχι μόνο νούμερα και αριθμοί, αλλά η γεωγραφία, η μορφολογία, το ανάγλυφο του εδάφους, την ομογενοποίηση και τις σχέσεις που έχουν οι όμοροι δήμοι μεταξύ τους, τότε θα μπορέσει να πετύχει.


Εάν θα πατήσει πάνω στο μεγάλο δήμο μόνο και μόνο να καλύψουνε τα πληθυσμιακά κριτήρια και κάνοντας αχανείς δήμους, με μαθηματική ακρίβεια θα καταλήξει στην αποτυχία. Είναι ο πιο κοντινός θεσμός στην καθημερινότητα του πολίτη, γι’ αυτό λοιπόν συνενώσεις μόνο με πληθυσμιακά κριτήρια, μόνο προβλήματα θα δημιουργήσουν.


Είναι απόλυτα σαφές, ότι μία διοικητική αποκέντρωση, που θα λαμβάνει υπόψη της μόνο ποσοτικά στοιχεία, παραγνωρίζοντας ή θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τα ποιοτικά στοιχεία, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.


Με κριτήριο μόνο τις μεγάλες εδαφικές ενότητες και τις μεγάλες πληθυσμιακές μονάδες δεν επιτυγχάνεται ο αντικειμενικός σκοπός.


Πρέπει κυρίαρχο κριτήριο να είναι η συνένωση περιοχών που έχουν κοινά χαρακτηριστικά και κοινές δραστηριότητες, ώστε η επιδιωκόμενη αειφόρος ανάπτυξη να είναι δυνατή μέσα από κοινούς στόχους και κοινά οράματα.

Το μοναδικό κριτήριο είναι οι αριθμοί, δηλαδή τα στρέμματα της εδαφικής ενότητας και οι χιλιάδες των κατοίκων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προς συνένωση δήμων και κοινοτήτων, αλλά και τη δυνατότητα ανάπτυξης του κάθε δήμου.


Σε κάθε περίπτωση πάντως και η καλύτερη δυνατή ενοποίηση να εξευρεθεί, δε θα έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, εάν δε γίνει πραγματική αποκέντρωση εξουσίας, με παράλληλη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων και τη δυνατότητα παράλληλης ανάπτυξης προγραμμάτων, που θα βελτιώνουν θεσμούς υποδομές και παροχή υπηρεσιών.


Η πιθανή έλλειψη βούλησης προς την κατεύθυνση αυτή, θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τους νέους δήμους.


Ο νέος ορεινός δήμος εάν γίνει , μια τουριστική και κτηνοτροφικη περιοχή, δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το δήμο Γρεβενων και το δήμο Δεσκατης περιοχές κυρίως πεδινές .


Ο νέος ορεινος δήμος έχει σαφώς διαφορετική ανάπτυξη και πορεία, διαφορετική οικονομική παράδοση και λειτουργία, διαφορετική πολιτιστική και κοινωνική δομή, έτσι ώστε η υπαγωγή του στην ενότητα με τον δημο Γρεβενων να είναι καταστροφική για την ορεινή περιοχή
geraki

Δεν υπάρχουν σχόλια: