Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

“Γατί τα δικαιώματα προαίρεσης αντιπροσωπεύουν ένα τόσο μικρό μέρος στη συνολική αγορά παραγώγων”.


• Αυτό το φαινόμενο, είναι κοινό στα περισσότερα χρηματιστήρια.


• Τα futures προσφέρουν μόχλευση, στην Ελλάδα έως και 5 φορές, επομένως είναι φυσικό ο τζίρος τους σε μερικά χρηματιστήρια να ξεπερνάει τον τζίρο της spot αγοράς και στο δικό μας να είναι τόσο κοντά στη spot αγορά. Αντίθετα στη spot αγορά το μεγαλύτερο όγκο που τον κάνουν οι θεσμικοί, έλληνες και ξένοι, αγοράζουν μετοχές με cash και όχι με margin, καθώς από τη μία αν θέλουν μόχλευση μπορούν να δανειστούν χρήματα με καλύτερους όρους από το margin που προσφέρουν οι ελληνικές χρηματιστηριακές και από την άλλη ένα αμοιβαίο κεφάλαιο είναι υποχρεωμένο να αγοράσει μετοχές με τα χρήματα που έχουν καταβάλει οι μεριδιούχοι και όχι με margin (αέρα με άλλα λόγια).


• Tα futures παγκοσμίως από τη φύση τους είναι πιο “εύχρηστα” για trading δηλαδή γρήγορες κινήσεις, intraday. Αυτό φαίνεται και από τις μεταβολές του open interest στο ΧΑ όπου μπορεί να έχουν γίνει 10.000 futures στον FTSEASE 20 και οι ανοικτές θέσεις να έχουν μεταβληθεί κατά 1.000-3.000 συμβόλαια τη συγκεκριμένη ημέρα. Αντίθετα στα options θα παρατηρήσει κανείς ότι το μεγαλύτερη μέρος του όγκου αντιστοιχεί και σε παρόμοια μεταβολή του open interest σε ημερήσια βάση. Στα options η μόχλευση είναι κάπως διαφορετική. Για την ακρίβεια πληρώνεις όλο το ποσό όταν αγοράσεις options και απλά υπάρχει πιθανότητα να κερδίσεις πολλαπλάσιο ποσό. Στα options η ονομαστική αξία, βάση της οποίας υπολογίζεται ο τζίρος είναι η τιμή εξάσκησης που δεν θα μπορούσε κανείς εύκολα να τη συγκρίνει με την ονομαστική αξία των futures. Στα futures επενδύεις στην ονομαστική αξία του υποκείμενου χωρίς όμως να πληρώνεις όλο το ποσό. Αυτά πολύ γενικά, εξηγούν τη διαφορετική φύση του τι πληρώνω και τι αντίκρισμα έχει αυτό που πληρώνω σε futures και options.



• Στα futures είναι πολύ εύκολο να κάνει κανείς market making διότι μπορεί εύκολα να κάνει hedging. Για παράδειγμα αν ο market maker πουλήσει 1 ΣΜΕ στην Εθνική θα αγοράσει την ίδια στιγμή 100 μετοχές από τη spot αγορά. Επομένως υπάρχουν πολλοί market makers οι οποίοι δίνουν ρευστότητα στο σύστημα. Στα options τα πράγματα περιπλέκονται διότι εάν ο market maker πουλήσει κάποιο option σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να αντισταθμίσει το ρίσκο του “σχεδόν προσωρινά” είναι το γνωστό ρίσκο να είναι κανείς short Gama ειδικά σε μία αγορά η οποία δεν έχει ρευστότητα. Αν μπορούσε αυτός ο οποίος αναλαμβάνει το ρίσκο να το αντισταθμίσει με κάποιο άλλο option θα ήταν πιο απλά τα πράγματα. Δεν βρίσκει λοιπόν αντισυμβαλλόμενο σε άλλο strike και αντισταθμίζεται με τη spot αγορά. Αυτός που πουλάει το option είναι σαν την ασφαλιστική εταιρία η οποία ασφαλίζει ένα αυτοκίνητο για €600 το χρόνο και εύχεται να μην το κλέψουν διότι θα πρέπει να αποζημιώσει €20.000. Αν όμως μπορούσε να εισπράξει ασφάλιστρα από 1.000.000 διαφορετικούς κατόχους διαφορετικών τύπων αυτοκινήτων το ρίσκο να κλαπούν ακόμα και τα μισά από αυτά θα ήταν πολύ μικρό. Η ελληνική αγορά των options δεν έχει ρευστότητα οπότε ταιριάζει η παροιμία “η κότα κάνει το αυγό ή το αυγό την κότα”. Επομένως από τη μία η ρευστότητα στα options του ελληνικού χρηματιστηρίου έχει να κάνει με το ρίσκο που αναλαμβάνει ο πωλητής του option και από την άλλη συνέπεια αυτού είναι η έλλειψη market makers σε αυτά. Ουσιαστικά από τα στατιστικά του XA θα δείτε ότι το 90% του όγκου στα stock options τον κάνει μία χρηματιστηριακή. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του όγκου είναι προσυμφωνημένες συναλλαγές, που σημαίνει ότι ο market maker ή οι δύο αντισυμβαλλόμενοι πελάτες έχουν πρώτα υπολογίσει το ρίσκο που αναλαμβάνουν και ανάλογα καθορίζουν το premium. Επομένως τα bid-ask spreads που βάζουν οι market makers, ή μάλλον η μοναδική εταιρία η οποία κάνει market making σε options στην Ελλάδα, είναι πολύ μεγάλα αποτρέποντας έτσι τη μάζα των επενδυτών να ασχοληθεί με αυτά. Όπως είπαμε αυτό συμβαίνει δικαίως, διότι σκεφτείτε ότι αν όλοι οι επενδυτές θέλουν να αγοράζουν options και όχι να πουλάνε τότε όλο το ρίσκο θα το αναλάμβαναν μόνο μερικές χρηματιστηριακές στην Ελλάδα, για τα index options, και ίσως μόνο μία στα stock options.


• Τέλος, τα futures είναι κατανοητά στον περισσότερο κόσμο, ενώ τα options ξεκινούν από ένα απλό στοίχημα, γίνονται επιστήμη και καταλήγουν σε τέχνη, όπως λένε οι derivatives trader

Δεν υπάρχουν σχόλια: