Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

ΤΟ GERAKI ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ








Κύριε Νομάρχη σημασία έχει να κοιτάμε μπροστά, ξεπερνώντας τα εμπόδια που μας παρουσιάζονται.



Για να υπάρξει ανάπτυξη – ευημερία στο τόπο μας χρησιμοποιούμε τα εργαλεία που έχουμε:


Στη σημερινή συγκυρία, με τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο εκ των πραγμάτων υποχρεωμένες να περιορίζουν τις δημόσιες επενδύσεις και τις δαπάνες τους προκειμένου να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους, η κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων είναι επιτακτική. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αγαστή, αμοιβαία επωφελή συνεργασία κράτους και ιδιωτων.

Οι Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο στον τομέα της δημιουργίας υποδομών και της παροχής υπηρεσιών του Δημοσίου. Οι Συμπράξεις προσφέρουν στο Δημόσιο τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τα πλέον σύγχρονα μέσα για την παροχή δημοσίων αγαθών προς τους πολίτες, εμπλουτίζοντας σημαντικά το υφιστάμενο πλαίσιο δημιουργίας υποδομών και παροχής των υπηρεσιών του. Μέσα από τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα θα μπορούν να δημιουργούνται ταχύτερα, αποτελεσματικότερα και με χαμηλότερο δημοσιονομικό κόστος υποδομές που θα έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην αύξηση της παραγωγικότητας και θα βελτιώσουν αισθητά την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Οι ΣΔΙΤ εστιάζουν στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών μέσα από μία πιο εξειδικευμένη και αποτελεσματική προσέγγιση που μπορεί να επιτύχει καλύτερα η ιδιωτική πρωτοβουλία. Για παράδειγμα, μία υποδομή μπορεί, μέσα από μία καλά σχεδιασμένη σύμπραξη, να την κατασκευάσει και να τη λειτουργήσει ένας ιδιώτης. Αποτελούν, λοιπόν, οι ΣΔΙΤ έναν εναλλακτικό δρόμο για την επίτευξη του κατάλληλου μείγματος κράτους και ιδιωτικής πρωτοβουλίας.


Στην Ελλάδα, οι Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα αποτελούν μια καινοτομία που έρχεται να συμπληρώσει το υφιστάμενο πλαίσιο των έργων με συμβάσεις παραχώρησης, τα οποία κυρώνονται από τη Βουλή.


Μέχρι σήμερα έχουμε στην Ελλάδα την εμπειρία έργων με συμβάσεις παραχώρησης, όπως είναι η Αττική Οδός, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών,  η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.


Γιατί να μην έχουμε την εμπειρία αυτή και στο χιονοδρομικό κέντρο βασιλίτσας;
Geraki

1 σχόλιο:

Dimitris είπε...

Λες ε; Για δες όμως που για να να πας από Θεσσαλονίκη - Αθήνα θες ένα μεροκάματο στη βενζίνη (παραπάνω δλδ) κι ένα ακ΄μη για διόδια... Tο ίδιο λοιπόν να γίνει και στη Βασιλίτσα, να βέλει ένας ιδιότης την "ομορφιά" του και να βρεθεί ξαφνικά διαχειριστής μιας αμύθητης δημόσιας περιουσίας, χρεόνοντας κάθε τι που αναπνέει. Εξυπνάδες των παραχωρήσεων που είναι κομένες και ραμένες για τους "όμορφους". Εξυπνάδεςς...