Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Σσσσσσ……… διαβάσατε το veto news;


Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΤΑΒΑ


Η υπόθεση είναι καλοστημένη. Ένας προϊστάμενος της κτηνιατρικής υπηρεσίας των Γρεβενών και διευθυντικά στελέχη της Αγροτικής Τράπεζας συνθέτουν τον σκελετό στον οποίο στήθηκε η αλόγιστη σπατάλη χρημάτων με την εγγύηση μάλιστα του ελληνικού δημοσίου. Στα μέσα 2008 ο αρμόδιος υπουργός των Οικονομικών δημοσιεύει απόφαση του στην εφημερίδα της κυβερνήσεως με θέμα «Χορήγηση πιστωτικών διευκολύνσεων σε κτηνοπτηνοτροφικες εκμεταλλεύσεις». Πρόκειται για άτοκα δάνεια διάρκειας 5 ετών που δίδονται σε κτηνοπτηνοτροφους σε όλη την Ελλάδα. Η επιδότηση του επιτοκίου είναι 100% και την αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το ελληνικό δημόσιο.


* Το ποσό της δανειοδότησης θα καθορίζεται με βάση τις παρακάτω κατηγορίες ζώων:


* Αιγοπρόβατα 10 €/ζώο


* Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής 300 €/ζώο


* Μοσχάρια 150 €/ζώο


* Χοιρομητέρες εντατικής εκτροφής 400 €/ζώο


* Χοιρομητέρες υπαίθριας εκτροφής 100 €/ζώο


* Όρνιθες αβγοπαραγωγης 2 €/όρνιθα


* Πουλερικά πάχυνσης 0,2 €/πουλερικό


Ο νομοθέτης προέβλεψε ότι ο ακριβής αριθμός και το είδος των ζώων θα προκύπτουν βάσει πρόσφατης βεβαίωσης της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγεται η κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Μάλιστα ορίζει ως ασφαλιστική δικλείδα ότι το πιστωτικό ίδρυμα που θα χορηγήσει το δάνειο θα πρέπει να διασταυρώσει την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνει ο κτηνοτρόφος από την βάση δεδομένων που τηρείται στον τοπικό ΟΠΕΚΕΠΕ ή τη βάση δεδομένων που τηρείται στην γενική διεύθυνση κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.


Την ευκαιρία του ζεστού χρήματος και μάλιστα χωρίς τόκους ορέκτηκαν πολλοί. Πολίτες κάθε ηλικίας και επαγγέλματος, χωρίς να είναι κτηνοτρόφοι, δίχως κανένα ζώο στη κατοχή τους, ακόμη και υπέργηροι συνταξιούχοι στήθηκαν στην σειρά και έκαναν κανονικά τα χαρτιά τους. Από τις 201 χορηγήσεις που εγκρίθηκαν προέκυψε ότι οι 96 είναι παράνομες δηλαδή οι δικαιούχοι δεν έχουν καμία σχέση με την κτηνοτροφία ή δήλωσαν ψευδή στοιχεία. Είναι φανερό ότι -αλλά άγνωστο για ποιο λογο- κανένας υπηρεσιακός παράγοντας δεν μπήκε στον κόπο να διασταυρώσει την ορθότητα των στοιχείων με το πάτημα ενός πλήκτρου στον Η/Υ αφού όλα φαίνονται στην βάση δεδομένων που διαθέτει ο τοπικός ΟΠΕΚΕΠΕ.


Αξίζει να σημειώσουμε ότι χορηγήσεις δανείων που έγιναν με βεβαιώσεις στοιχείων από το κτηνιατρείο Δεσκατης και το κτηνιατρείο Γρεβενών δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα. Το όλο θέμα εντοπίζεται στις βεβαιώσεις που δόθηκαν και φέρουν την υπογραφή του προϊσταμένου της κτηνιατρικής υπηρεσίας Δ.Λόλα.

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Το «geraki»

 Μορφή πανδημίας αρχίζουν και παίρνουν τα αντάρτικα για τον νέο δήμο Γρεβενων, μετά τον... χορό που άνοιξε ο νομάρχης Δημοσθένης Κουπσιδης. Επώνυμα στελέχη της αυτοδιοίκησης Γρεβενων με πρωτεργάτη: <τον βαφτισιμιό του κυρίου Ταταρίδη> εμφανίζονται αποφασισμένοι να δημιουργήσουν ανεξάρτητο συνδυασμό.
Επειδή ΄ αρχή άνδρα δείκνυσι ΄ όσοι μνηστήρες θέλουν την καρδιά και το πορτοφόλι της Πηνελόπης (δημ. καρέκλας) θα πρέπει να προσέχουν από εδώ και στο εξής γιατί άρχισαν να ξυπνούν οι ΄ ωραίοι κοιμώμενοι ΄της πόλης.
Το «geraki» είναι σαν το αλάτι! Δίνει νοστιμιά και γεύση στην πεζή καθημερινότητα της πόλης μας. Πετά ψηλά, ψάχνει, και ανακαλύπτει όλα όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο των γεγονότων και αποκαλύπτει κρυμμένα μυστικά και ένοχες σκέψεις των διοικούντων αυτής της πόλης. Εάν ζείτε στα Γρεβενα, θ’ απολαύσετε αναμφισβήτητα τις αποκαλύψεις του «geraki». Εάν, όμως, ανήκετε σ’ αυτούς που ασχολούνται ενεργά με τα κοινά, τότε δεν πρέπει να κοιμάστε ήσυχοι. Ποτέ δεν ξέρετε τι αποκαλύψεις θα γίνουν και για ποιους… γιατί όλοι κατά βάθος έχετε κάτι να κρύψετε!!!!!
Geraki

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Μέρα ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ η σημερινή:

Μετά από τόσο καιρό είμαι σε θέση να πω άλλη μια φορά ότι το geraki επιβεβαιώνετε.


Πλέον το νερό έχει μπει στο αυλάκι οπότε δεν υπάρχει λόγος να κρυβόμαστε άλλο.


Χάρη του Δημοσθένη Κουπτσίδη θα χαμογελάσουν οι Γρεβενιωτες γιατί τους δίνει με την απόφαση του αυτή την ΕΛΠΙΔΑ για μια καλύτερη ζωή.


Ο Άνθρωπος αυτός είναι ευαισθητοποιημένος και αποδεικνύει με την κίνηση αυτή ότι υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ σε αυτόν τον νομό στον οποίο ζούμε, με χαροποίησε και του εύχομαι καλή επιτυχία η οποία είναι δεδομένη.


Θα δημιουργηθεί ανάπτυξη στα Γρεβενα, γιατί τον έχει ζήσει, χειμώνα καλοκαίρι, και έχει βιώσει τις αγωνίες και τις ανάγκες του.


*Γιατί γνωρίζει τη γεωγραφική θέση του νομού μας.


*Γιατί θα έχουμε την απαίτηση να ξεχωρίσει την τουριστική ιδιαιτερότητα, την ισόρροπη προβολή και τις ανάγκες υποδομών, την επόμενη μέρα.


Geraki

Ποιος εγγυάται την ανάπτυξη;

Κάποια πρόσωπα θα πρέπει να είναι ικανά για να προσφέρουν στη διοίκηση και ανάπτυξη μιας περιφέρειας.
Ένας «αλεξιπτωτιστής», δεν είναι γνώστης των προβλημάτων και ειδικότερα της καθημερινότητας ενός συγκεκριμένου τόπου, με τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματά του.


Πώς θα δημιουργηθεί ανάπτυξη σε έναν τόπο, όταν αυτός που θα κληθεί να τον διοικήσει, δεν τον έχει ζήσει, χειμώνα καλοκαίρι, και δεν έχει βιώσει τις αγωνίες και τις ανάγκες του; Πώς θα έχουμε την απαίτηση, ο «αλεξιπτωτιστής» να γνωρίζει τη γεωγραφική θέση του νομού μας; Πώς θα έχουμε την απαίτηση να ξεχωρίσει την τουριστική ιδιαιτερότητα, την ισόρροπη προβολή και τις ανάγκες υποδομών, την επόμενη μέρα;


Όποιος αναρωτηθεί εάν τα παραπάνω συνέβαιναν με τους διορισμένους περιφερειάρχες, θα λάβει θετική απάντηση;


Όμως, σήμερα, ο «Καλλικράτης» εγγυάται ριζικές αλλαγές και οι περιφέρειες αναλαμβάνουν το ρόλο να ενώσουν και να παράγουν συνολική ανάπτυξη στις συνδεδεμένες περιοχές.


Δε θα λεγόμαστε απλά, αλλά θα γίνουμε, Δυτικομακεδόνες.


Παράλληλα, οι ειδικοι φαίνεται ότι σχεδιάζουν άλλα σενάρια, ώστε να «δώσουν ευκαιρίες» και να χαρίσουν αντιπεριφερειάρχες, άτομα που είναι άσχετα η καλύτερα δεν γνωρίζουν από διοίκηση, ακόμη κατέχουν θέσεις προέδρων σωματείων, γραμματείς νομαρχιακών, ώστε να ικανοποιήσουν – δανεικά – ημέτερους στις πλάτες του μέλλοντος.


Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον, ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες, εκφράζοντας την άποψη ότι οι ενιαίοι δήμοι και οι νέες αιρετές περιφέρειες θα δημιουργήσουν πρωτοφανή ανάπτυξη, εφόσον οι νέοι διοικητές τους είναι εργατικοί και κατάλληλοι. Όποιος δήμος ή περιφέρεια επιλέξει ικανούς, θα έχει μέλλον, όπου κι αν βρίσκεται γεωγραφικά. Οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν να ενταφιάζουν το μέλλον τους σε πρόχειρες επιλογές και ατέρμονες πολιτικές ικανοποιήσεις.

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

ΤΟ ΚΟΜΠΡΕΣΕΡ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ

Είδαμε το άσβεστο ενδοφυλετικό ΜΙΣΟΣ να εκδηλώνεται σε όλο το σατανικό του «μεγαλείο» στον καταραμένο εμφύλιο πόλεμο, το βλέπουμε να εκδηλώνεται μεταξύ των κομματικών οπαδών στα καφενεία της χώρας, το βλέπουμε να εκδηλώνεται στα γήπεδα μεταξύ των οπαδών διαφορετικών ποδοσφαιρικών ομάδων, το βλέπουμε καθημερινά και τρομάζουμε στα τηλεοπτικά παράθυρα.


Το βλέπουμε το μίσος να εκδηλώνεται μέσα στα ηλεκτρονικά φόρουμ και τη μπλογκόσφαιρα… Και η γλώσσα είναι ένα μαγικό εργαλείο που κόκκαλα δεν έχει μα κόκκαλα τσακίζει. Η ηλεκτρονική κουκούλα της ανωνυμίας, βεβαίως, διευκολύνει τα μέγιστα όλους τους εμπαθείς να διοχετεύσουν τη χολή τους εναντίον εκείνων που δε γουστάρουν.


Η διαφορετικότητά σου θ’ αντιμετωπιστεί με καχυποψία, χλευασμό, μίσος και χυδαιότητα από τους ανώνυμους και θρασύδειλους εκείνους συνανθρώπους μας που έχουν γαλουχηθεί στα κομματικά λιβάδια του μίσους.


Ας όψεται η κομματοκρατία, η διαχρονική μας μιζέρια και η σημερινή θλιβερή κατάντια μας.


Κατά την ταπεινή μου άποψη είναι το ΜΙΣΟΣ και η ζηλοφθονία. Κι όταν μιλάω για μίσος, δεν εννοώ απλά την έλλειψη αγάπης που μπορεί να σημαίνει και ουδετερότητα συναισθημάτων, αλλά το ενεργό μίσος που επιδιώκει να εκδηλωθεί με κάθε δυνατό τρόπο εναντίον του αντικειμένου του μίσους και να το βλάψει.


Ίσως κάποιοι καλοπροαίρετοι θα πουν ότι υπερβάλλω. Εκείνοι όμως για τους οποίους γράφονται αυτές οι γραμμές ξέρουν τι εννοώ και γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι ακριβολογω.


Με τόοοσο ΜΙΣΟΣ, λοιπόν, που κρύβει ο Γρεβενιωτης στην καρδιά του, είναι αδύνατον τα Γρεβενα να κάνουν έστω κάποια μικρά βήματα προς την πρόοδο, την ευημερία και τον πολιτισμό.
Σέρνεται και θα σέρνεται στον ίδιο φαύλο κύκλο της μιζέριας, μέχρις ότου ο κάθε Γρεβενιωτης να ξεράσει το μίσος που κρύβει στην ψυχή για τον ομοεθνή του, αν βεβαίως αυτό συμβεί ποτέ…….


Το μίσος κατακερματίζει την κοινωνία, τη διαβρώνει μέχρις αυτοεξόντωσης. Τα εγκλήματα μίσους, κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα και ιδεοληψία, διαρρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό, κατεδαφίζουν ότι με κόπο και αίμα έχτισαν προηγούμενες γενιές, και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα αποπνικτική από την οποία όλοι θα ηθελαν να δραπετευσουν.


Ποιος, λοιπόν, θα μας σώσει από τον κακό εαυτό μας; Δυστυχώς δεν υπάρχει ο από μηχανής θεός που θα το κάνει. Δεν υπάρχει ο ‘σωτήρας’ ή οι ‘σωτήρες’ που θα μπορέσουν να ξεριζώσουν το αδελφοκτόνο μίσος και τη ζηλοφθονία που φωλιάζει στην ψυχή του Γρεβενιωτη, του κάθε Έλληνα . Θα μπορούσαν ίσως να ακυρώσουν κάποιες από τις αιτίες που εκτρέφουν το μίσος, όπως, π.χ. να εφευρεθεί ένα διαφορετικό και ενωτικό μοντέλο επικοινωνιας. Αλλά και πάλι, αν δεν υπάρξει μια συστηματική και μακροχρόνια εκστρατεία ενημέρωσης και εκπαίδευσης με στόχο την καταπολέμηση του αδελφοκτόνου μίσους και την εμφύτευση του σπόρου της ΑΓΑΠΗΣ και της αδελφοσύνης στις καρδιές των Γρεβενιωτων, των Ελλήνων γενικά , κανένα πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να επανασυγκολλήσει το διαρρηγμένο από το μίσος κοινωνικό ιστό. Και φυσικά, κανένα πολιτικό κόμμα δε συμφέρει μια κοινωνία ενωμένη με αγάπη σα γροθιά, που ενδεχομένως θα στρεφόταν σύσσωμη εναντίον της διεφθαρμένης εξουσίας.


Η αγάπη είναι η μόνη συγκολλητική ουσία που θα κρατήσει ένα οικοδόμημα όρθιο. Η αγάπη είναι το τσιμέντο που συγκρατεί την οικογένεια, την κοινωνία, το έθνος και την κοινωνία των εθνών, σε όρθια στάση ώστε να μην καταρρεύσουν. Όταν η αγάπη-τσιμέντο λείπει, και στη θέση της έχει μπει το κομπρεσέρ του ΜΙΣΟΥΣ, η κατάρρευση επέρχεται με νομοτελειακή ακρίβεια, και δεν υπάρχουν εκείνοι οι σοφοί, ειδήμονες ή οι τεχνοκράτες που θα μπορέσουν να την ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ.


Geraki.

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι φιλόδοξοι άρχοντες του Καλλικράτη.

H πολιτική, όπως ο καθένας ξέρει, έχει να κάνει με την εξουσία: είναι, όπως έγραφε ο Max Weber, ο αγώνας για την απόκτηση, την άσκηση και την κατανομή της εξουσίας. Και ο λειτουργικός ρόλος της εξουσίας - επομένως και της πολιτικής - είναι η εξασφάλιση της ενότητας δράσης μιας ανθρώπινης κοινωνίας η οποία επιβάλλεται κάθετα από πάνω προς τα κάτω.


Η χώρα είναι βυθισμένη σε βαθιά κρίση: δημοσιονομική, οικονομική, ηθική. Το πολιτικό σύστημα, στο σύνολό του, φέρει την ευθύνη για αυτή την κρίση. Αλλά έχει και την ευθύνη για την έξοδο από αυτήν. Η περιφερειακή και η τοπική αυτοδιοίκηση είναι μέρος του πολιτικού συστήματος. Και όχι ασήμαντο. Και έχει μεγάλο μερίδιο συμμετοχής στην κακοδιοίκηση και στη σπατάλη.


Μία είναι η λύση για την ταχύρρυθμη και απρόσκοπτη εφαρμογή του «Καλλικράτη»: η επιλογή των κατάλληλων προσώπων. Η πολιτικοποίηση, μάλλον η κομματικοποίηση, των εκλογών είναι αναπόφευκτη. Οπως και η μεγάλη προσφορά υποψηφιοτήτων. Ελκυστική, πλέον, η περιφερειακή και δημοτική εξουσία. Σε δεκάδες αριθμούνται, ήδη, οι φιλόδοξοι πολίτες , νυν νομάρχες, δήμαρχοι που δηλώνουν πρόθυμοι να κατέβουν στον στίβο για την διεκδίκηση των περιφερειακών, δημοτικών εκλογών. Θεμιτό. Αλλά...


Οι περιφερειακές εκλογές αυτού του χρόνου θα αποτελέσουν «λυδία λίθο» για τα κόμματα, και κυρίως για τη Νέα Δημοκρατία. Από την επιλογή των υποψηφίων θα κριθεί η αξιοπιστία των διακηρύξεών τους για την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Οχι βέβαια με κριτήρια ηλικιακά. Ηθος, διοικητική εμπειρία και αποτελεσματικότητα πρέπει να συνθέτουν την προσωπικότητα των υποψηφίων. Η «αναγνωρισιμότητα» οδηγεί, συνήθως, σε λάθος επιλογές. Διότι «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός»!


Ολόκληρο το σύστημα λειτουργίας της πολιτικής λοιπόν κινείται πάνω στην λογική προώθησης επί μέρους συμφερόντων και επιδιώξεων. Ανεξάρτητα βέβαια από το δημόσιο συμφέρον. Ουδείς πραγματικά νοιάζεται για τα χρήματα των φορολογουμένων. Ολοι φροντίζουν για τις στενές προσωπικές τους οικονομικές επιδιώξεις τις οποίες συχνά ονοματίζουν «κοινό καλό».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (στά διάφορα σχόλια)




“ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΤΩΧΟΙ ΤΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ………”
geraki

 Υ.Γ  "Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν.....”

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Μοναδικός και Ανεξάρτητος.

Κι όμως διακινείται και αυτό το σενάριο στα Γρεβενα. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, εδώ και μήνες προβάλλεται ανεπισήμως και χωρίς ποτέ ο ίδιος να προβεί σε επίσημη δήλωση το ενδιαφέρον του κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη για τον νέο δήμο Γρεβενων.
«Πιστεύω ότι είναι η ώρα για μια καινούργια, μεγαλύτερη προσπάθεια όλων των υγιών κοινωνικών δυνάμεων »,
«Καλούνται όλες οι κοινωνικές δυνάμεις να αξιολογήσουν την προσπάθεια και να τοποθετηθούν θετικά. Με μεγαλύτερη πείρα, αλλά και περισσότερη θέληση, πρέπει να δώσουμε τη μάχη εμείς οι πολλοί ,που πιστεύουμε στη δύναμη και στο μέλλον των Γρεβενων για να κατακτήσουμε την νίκη.» Όχι για μας, αλλά για τον Δήμο και τους Δημότες μας».
Πιστεύω ότι έχει την δυνατότητα να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας και να επιτύχει μαζί με πολλούς άλλους συνοδοιπόρους τον μεγάλο στόχο.
Όλοι λοιπόν οι συμπολίτες μας , να συστρατευθoύν σε μια νέα προσπάθεια που θα αποβλέπει στην δυναμική και στην προοπτική του Δήμου μας.
Ίσως ήρθε ο καιρός στην Γρεβενιωτικη κοινωνία να ξεκινήσει μια διεργασία υπερβατική που θα στοχεύει όχι αποκλειστικά και μόνο στην απάλειψη του αρνητικού αλλά στον εντοπισμό και τη βελτίωση του θετικού.
Η αναζήτηση της θετικής ψυχολογίας εστιάζεται στην επιστημονική μελέτη όλων εκείνων των στοιχείων που μπορούν να προσδιορίσουν επακριβώς τους παράγοντες και τις διαδικασίες που απολήγουν στην βελτίωση όχι μόνο του βιοτικού επιπέδου ενός λαού αλλά και του κοινωνικού συστήματος, των δομών και των θεσμών του.
Geraki