Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Η πράσινη ανάπτυξη νέα τουριστική ταυτότητα της Ελλάδας

Την 5η Έκθεση Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού και Εστίασης HORECA 2010 εγκαινίασε η υφυπουργός πολιτισμού και τουρισμού Αντζελα Γκερέκου. Στην ομιλία της αφού ανέδειξε τη σημασία του τουρισμού ως βασικού πυλώνα της ελληνικής οικονομίας στάθηκε στις προτεραιότητές για τη νέα τουριστική ταυτότητα της χώρας, που θα βασίζεται στην «πράσινη ανάπτυξη».


Η κα Γκερέκου αναφερόμενη στην παρέμβαση της στο 5ο Διεθνές Forum με θέμα «τις προοπτικές και τις προκλήσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη το 2010-2011″ που συνδιοργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και την Exceltur, έκανε λόγο για ένα νέο νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, δημιουργία ενός διοικητικού τουριστικού πρωτοκόλλου επικεντρωμένου στον πελάτη, και κίνητρα για επενδύσεις στον πράσινο τουρισμό.


Η νέα τουριστική ταυτότητα της χώρας, που θα βασίζεται στην «πράσινη ανάπτυξη» περιλαμβάνει επίσης συνεργασία με τον ευρύτερο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και συνέργειες με τους τομείς του πολιτισμού και αθλητισμού

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Γιατί το Spread Trading πρέπει να με ενδιαφέρει;

Το Spread trading έχει απήχηση σε πάρα πολλά άτομα, τα οποία θέλουν να εκμεταλλευτούν θετικά την προσαρμοστικότητα και την μεγάλη αξία που το spread trading μπορεί να προσφέρει.
Επενδυτές με πείρα χρησιμοποιούν το στοίχημα spread σαν ένα επιπλέον εργαλείο για συναλλαγές, αφού τα spreads τα οποία προσφέρουμε ανταγωνίζονται τις διαθέσιμες τιμές στην πραγματική αγορά. Ως εναλλακτική, πολλοί επενδυτές χρησιμοποιούν το spread trading ως οικονομική αντασφάλιση στο ήδη υπάρχον μετοχικό portfolio. Για παράδειγμα, αν έχετε κάποιες μετοχές οι οποίες μειώνονται σε αξία, μπορείτε να «πουλήσετε» την αξία της μετοχής χρησιμοποιώντας ένα στοίχημα πώλησης με την Tradefair Spreads και πιθανότατα να έχετε κέρδος που να αντισταθμίζει - ισορροπεί την μείωση της αξίας των μετοχών σας.
Δεν χρειάζεται να είστε έμπειρος επενδυτής για το στοίχημα spread, αλλά πρέπει πάντα να κάνετε την δική σας έρευνα στα προϊόντα που επιθυμείτε να κάνετε συναλλαγή και να γνωρίζετε τους κινδύνους που μπορεί να έχουν. Πολλοί που είναι καινούργιοί στο spread trading χρησιμοποιούν τεχνική ανάλυση για να τους οδηγεί στις επενδυτικές τους αποφάσεις. Το Tradefair Spreads παρέχει live πίνακες για κάθε προϊόν στο οποίο αναφερόμαστε, ώστε να σας βοηθήσουμε με την τεχνική σας ανάλυση.
Ένα από τα προβλήματα που έχουν οι εταιρείες στοιχήματος spread είναι η χρησιμοποίηση του όρου «spread betting», αφού ο όρος αυτός δίνει λάθος... εντύπωση στην αγορά.
Το Spread Betting είναι ένα γεγονός, ένα υψηλής προσαρμοστικότητας εργαλείο συναλλαγών. Με έναν Tradefair Spreads λογαριασμό μπορείτε να συναλλάσσεστε σε πολλά οικονομικά προϊόντα χρησιμοποιώντας μόνο ένα νόμισμα - προσφέρουμε τιμές σε UK, Ευρωπαϊκές και US μετοχές, World Indidces, προϊόντα και ξένο συνάλλαγμα. Μπορείτε να στοιχηματίσετε σε Cash, σε Future ή σε Rolling Daily προϊόντα - η επιλογή είναι δική σας!

Ο όρος «Spread» Πως λειτουργεί;

Ο όρος «Spread» αναφέρεται στην τιμή Πώλησης (Bid) και Αγοράς (Offer), όπως έχει παρατεθεί από μια εταιρεία spread betting. Η τιμή λειτουργεί με προσθετικές μονάδες γύρω από την live τιμή της αγοράς ενός οικονομικού προϊόντος. Για παράδειγμα, αν ο καθημερινός FTSE ανταλλάσετε στο 4729 η παράθεση μας ίσως είναι στο 4727 - 4730.
Στα Spreads της Tradefair, μόνο μικρές καταθέσεις απαιτούνται για να ανοίξει μια νέα θέση. Μόλις έχετε επιλέξει μια αγορά στην οποία θέλετε να στοιχηματίσετε, μπορείτε έπειτα να στοιχηματίσετε το ποσό στοιχήματος που επιθυμείται. Αυτό θα παρουσιάζει το κέρδος σας η την ζημία σας για κάθε μονάδα στην κάθε σας κίνηση σε αυτή την αγορά (κάθε αγορά έχει το δικό της μίνιμουμ που επιτρέπεται να στοιχηματίσετε).
Μπορείτε έπειτα να στοιχηματίσετε 1 euro για κάθε μονάδα στην κίνηση των τιμών spread που παραθέσαμε. Μπορείτε μετά να στοιχηματίσετε στο αν αυτή η αγορά θα έχει άνοδο, ή εναλλακτικά, μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι θα έχει πτώση. Αν η επιλογή σας αποδειχθεί σωστή, θα έχετε κέρδος από το αρχικό ποσό που στοιχηματίσατε πολλαπλασιασμένο με κάθε μονάδα από τις κινήσεις της αγοράς υπέρ σας. Αν η επιλογή είναι λανθασμένη θα έχετε ζημιά στο ποσό που στοιχηματίσατε πολλαπλασιασμένο με κάθε μονάδα που αλλάζει μακριά από την επιλογή σας.
Για αυτό τον λόγο, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι οι ζημιές σας μπορούν να αυξηθούν δραματικά αν οι αγορές κινηθούν σημαντικά προς την αντίθετη κατεύθυνση από το αρχικό σας στοίχημα (για παράδειγμα, αν κάνετε μια αγορά στοιχήματος στον FTSE 100 και αντί να έχει άνοδο, να έχει πτώση).
Όλα τα κέρδη του spread betting αναγνωρίζονται ως τα κέρδη του στοιχήματος, οπότε είναι χωρίς φόρους.

Τι είναι το Spread;

Τώρα τελευταία όποιος επιχειρήσει να διαβάσει μία απλή εφημερίδα ή να παρακολουθήσει κάποιο δελτίο ειδήσεων (σοβαρό) θα διαπιστώσει πως χρειάζεται να είναι πτυχιούχος οικονομικού πανεπιστημίου για να βγάλει άκρη και να καταλάβει τι θέλει να πει ο ποιητής.
Ένα ερώτημα που έχουν όλοι τον τελευταίο καιρό είναι τι στο καλό είναι αυτό το Spread που συνέχεια ανεβαίνει και όλοι τρομοκρατούνται. Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε πια, καθώς το spread, εν τέλει, είναι κάτι πολύ απλό και κατανοητό.
Το Spread ουσιαστικά μετράει την διαφορά μεταξύ δύο πραγμάτων ή δύο τιμών. Στην περίπτωση της Ελληνικής οικονομία και της τρέχουσας επικαιρότητας, το Spread (αυτό που ανεβοκατεβαίνει καθημερινώς) αναφέρεται στην διαφορά των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα σε σχέση με τα επιτόκια που πληρώνει η Γερμανία για τον δικό της δανεισμό.
Για παράδειγμα, αν η Γερμανία δανείζεται με 2% επιτόκιο και η Ελλάδα με επιτόκιο 5%, τότε: 5-2=3, δηλαδή το spread είναι 300 μονάδες βάσης.
Ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η σύγκριση γίνεται με την Γερμανία και όχι με κάποια άλλη χώρα. Η Γερμανία έχει επιλεχθεί διότι θεωρείται η πιο σταθερή και ισχυρή οικονομία στην ευρωζώνη, συνεπώς η σύγκριση γίνεται με αυτήν.
Ελπίζω μετά από αυτό τα βγάζετε περισσότερη άκρη από τις εφημερίδες και τα δελτία ειδήσεων!

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΑ ΣΟΦΑ

«Αν δεν ληφθεί γρήγορα απόφαση, όχι για να σωθεί η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη, τότε το ευρώ δεν θα έχει νόημα»


«Aυτό που είναι πραγματικά πίσω από τη γερμανική στάση, είναι ότι υπολογίζεις πως σπεκουλάροντας τα ελληνικά ομόλογα, εις βάρος του εταίρου και φίλου σου, επιτρέποντας στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς της χώρας να συμμετέχουν σε αυτό το άθλιο παιχνίδι, κάποιοι στη Γερμανία κερδίζουν χρήματα».


Aν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταλήξει την Πέμπτη σε συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας ή όποιας άλλης χώρας της ευρωζώνης αντιμετωπίσει στο μέλλον πρόβλημα, θα αποδειχθεί στην πράξη πλέον και με τον πιο δραματικό τρόπο ότι το ευρώ και η οικονομική και νομισματική ένωση δεν θα έχει νόημα.


H διαφορά αντιλήψεων μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο- με τον οποίο συμφωνούν και αρκετοί εταίροι- και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, οδηγεί μαθηματικά σε δύο μόνο πιθανές εκδοχές για την ελληνική υπόθεση, στη Σύνοδο Κορυφής της 25-26 Μαρτίου:


Η πρώτη είναι να μην υπάρξει απολύτως καμιά απόφαση κι απλώς να επαναληφθεί η φραστική πολιτική στήριξη της Ελλάδας, όπως έγινε στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου, αλλά και στο τελευταίο Γιουρογκρούπ. Η δεύτερη είναι να υπάρξει συμφωνία για σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας, αλλά μόνο στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση βρεθεί σε κατάσταση αδυναμίας να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές- πρακτικά, δηλαδή, να βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας.


H Συνόδος  Κορυφής απαιτεί ομοφωνία- άρα, εφόσον δεν συμφωνεί η κ. Μέρκελ, δεν μπορεί να ληφθεί. Κι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει ξεκαθαρίσει ότι τα όριά της εξαντλούνται μέχρι του σημείου να δεχθεί τον σχηματισμό ενός δανειοδοτικού μηχανισμού, κατά προτίμηση με τη συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί μονάχα στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια στις αγορές- οδηγηθεί, εν ολίγοις, σε χρεοκοπία.


Ο κ. Μπαρόζο, όμως, έχει επεξεργασθεί ένα πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, με τη σύμφωνη γνώμη μάλιστα και των συναδέλφων του στην Κομισιόν αλλά και των υπουργών Οικονομικών του Γιουρογκρούπ- περιλαμβανομένου του Γερμανού κ. Σόιμπλε- και το οποίο προβλέπει: τη χορήγηση δανείων διμερούς χαρακτήρα στην Ελλάδα εφόσον τα spreads παραμένουν σε σημείο τόσο υψηλό ώστε να κινδυνεύει ο στόχος της δημοσιονομικής εξυγίανσης, με τη συμμετοχή του Βελγίου διά της Τράπεζας Dexia, της Γαλλίας μέσω κρατικής τράπεζας και τραπεζών των γερμανικών κρατιδίων, έτσι ώστε να μη δημιουργείται συνταγματικό πρόβλημα στη Γερμανία.

Πάντως, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον αποφασίσει πως στην περίπτωση που δεν λάβει την πολυπόθητη στήριξη για δανειακή διευκόλυνση, θα βγει στις αγορές και θα δανειστεί ακόμη και με υψηλά επιτόκια- σε πρώτη φάση, 15 δισ. εντός του Απριλίου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι σε μια τέτοια περίπτωση δύο πράγματα θα πρέπει να θεωρούνται βέβαια: το ένα είναι η επίσπευση της ανακοίνωσης αφενός μεν του Ασφαλιστικού, αφετέρου δε της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και των υπηρεσιών, όπου ήδη κατά την Κομισιόν έχει σημειωθεί καθυστέρηση. Το δεύτερο είναι η συνολική επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και κάποιων πρόσθετων μέτρων τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των spreads, τα οποία πήραν ακόμη πιο ανιούσα πορεία με τη συζήτηση περί ΔΝΤ.

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010



Την Τρίτη 23 Μαρτίου 2010 στο Δ.Α.Κ. Γρεβενών και κάτω από έντονη βροχόπτωση, πραγματοποιήθηκε ο ποδοσφαιρικός αγώνας για την προημιτελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας, μεταξύ των ομάδων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Γρεβενών και της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Η ομάδα των Γρεβενών σε ένα καλό πρώτο ημίχρονο, κατάφερε και προηγήθηκε με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του ΚΥΡΚΟΥ στο 20΄ μετά από ανατροπή του πολύ καλού ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Χρήστου, ο οποίος δημιούργησε και την φάση που τελείωσε υποδειγματικά ο ΓΚΕΤΣΙΟΣ στο 35΄ πετυχαίνοντας το 2-0.
Στο δεύτερο ημίχρονο, η ομάδα της Θεσσαλονίκης μπήκε πιο αποφασισμένη στον αγωνιστικό χώρο ελέγχοντας απόλυτα τον ρυθμό του παιχνιδιού, με αποτέλεσμα στο 55΄ να κερδίσει πέναλτι που εκτέλεσε εύστοχα ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ μειώνοντας σε 2-1 και στο 70΄ να καταφέρει την ισοφάριση με σουτ του ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ο οποίος πέτυχε και το τελικό 2-2.
Άψογη ήταν η διαιτησία των ΒΛΑΧΟΥ, ΝΑΤΣΙΟΠΟΥΛΟΥ και ΤΣΕΤΣΙΛΑ που δεν άφησε παράπονα σε καμμία ομάδα, ενώ γιατρός του αγώνα ήταν ο κ. ΤΣΙΡΩΝΑΣ.
Στις κερκίδες του Δ.Α.Κ. Γρεβενών παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων τιμώντας τον αγώνα με την παρουσία τους, ο Αστυνομικός Διευθυντής Γρεβενών, κ. ΧΟΝΔΡΟΣ, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γρεβενών κ. ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ, ο προπονητής της ΠΑΕ ΠΥΡΣΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ κ. ΠΑΝΤΖΙΑΡΑΣ, καθώς και ο προπονητής των ΑΕΡΑΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ, κ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΟΣ.
Πλέον η πρόκριση στους τελικούς της διοργάνωσης θα κριθεί στον επαναληπτικό αγώνα που θα διεξαχεί στις 13 Απριλίου 2010 στη Θεσσαλονίκη.
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
ΓΡΕΒΕΝΑ: Καστανίδης, Λαππάς, Κύρκος, Λαμπρόπουλος, Ταμπακάκος, Κακούσιος, Χριστοδούλου, Ιωάννιδης, Δούμας, Καραγιάννης Χρ., Γκέτσιος. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ: Λάχανος, Γράβαλος, Ντάνας, Κόντος, Κυρατζής, Καραγιάννης Θ., Μανδράκης.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Παναγόπουλος, Ζήκος, Κυριαζής, Μαργαρίτης, Παπαδόπουλος Χ, Φουλήρας, Παπαδημητρίου, Γκαμούρας, Παπαδόπουλος, Ζαφειριάδης, Ντάκης. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ: Παπαδόπουλος Χ., Παπακώστας, Τσουκαλάς, Τόκας, Αναστασιάδης, Γεωργαντάς, Γαλάνης.
Ο υπεύθυνος της ποδοσφαιρικής ομάδας Γρεβενών, Αστυνόμος Β΄ ΙΣΑΑΚΙΔΗΣ Γιώργος και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρεβενών, ευχαριστούν θερμά τον Δήμαρχο Γρεβενών κ. ΝΟΥΤΣΟ, για την παραχώρηση του Δ.Α.Κ. ΓΡΕΒΕΝΩΝ, καθώς και τους υπαλλήλους του σταδίου που βοήθησαν στην διεξαγωγή του αγώνα.

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Την Τρίτη 23 Μαρτίου 2010 και ώρα 15:30 στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο ΓΡΕΒΕΝΩΝ, θα διεξαχθεί επίσημος ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ομάδων της Αστυνομικής Διεύθυνσης ΓΡΕΒΕΝΩΝ και της Διεύθυνσης Τροχαίας ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, στα πλαίσια της προημιτελικής φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΡΙΓΩΝΗΣ Χρήστος
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΨΕΥΤΟΓΚΑΣ Ιωάννης

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Ψάχνουν χρυσό στην Ελλάδα

Η εταιρεία European Goldfields, που διαθέτει απόθεμα 10 εκατομμυρίων ουγγιών χρυσού, περιμένει ότι θα λάβει άδειες για όλα τα σχέδιά της για το 2010, μεταξύ αυτών και ένα πρόγραμμα εξόρυξης χρυσού στην Ελλάδα, έπειτα από χρόνια καθυστερήσεων.
Η εταιρεία σκοπεύει να ξοδέψει 15 εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα προκειμένου φέτος να αυξήσει το απόθεμα χρυσού της, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Τιμ Μόργκαν-Γουάιν σε συνέντευξή του στο Ρόιτερ.
Μέχρι το τέλος του μήνα η European Goldfields αναμένεται να ανακοινώσει τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος στη Ρουμανία και του προγράμματος Ολυμπιάς στην Ελλάδα, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Η εταιρεία έλαβε στο τέλος του προηγούμενου χρόνου προέγκριση για ένα πρόγραμμα εξόρυξης στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, περισσότερο από τρία χρόνια έπειτα από την πρώτη αίτηση που είχε υποβάλει, και σκοπεύει να υποβάλλει την τελική περιβαλλοντική μελέτη μέχρι το τέλος Μαΐου.
Σύμφωνα με τον Μόργκαν-Γουάιν τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ίσως να επιταχύνουν τη διαδικασία αδειοδότησης του προγράμματος εξόρυξης. «Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τα έξοδά της και να δημιουργήσει ΑΕΠ και γι' αυτό το λόγο προσπαθεί να προωθήσει και να διευκολύνει προγράμματα προκειμένου να βοηθήσει αυτή την εξέλιξη. Η επιθυμία της να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη είναι ακόμα μεγαλύτερη».
Η European Goldfields μπορεί να δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να φέρει μεγάλα ποσά επενδύσεων στο διάστημα των 20 ετών που θα διαρκέσει αυτό το πρόγραμμα, συνέχισε ο Μόργκαν-Γουάιν.

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Η παροχή υπηρεσίας – τα ατυχήματα – και το ενδιαφέρον των υπευθύνων στο χιονοδρομικό της βασιλίτσας













Το 90% των οχημάτων που κινούνται τους δρόμους απόστασης 20 χιλιομέτρων από χιονοδρομικό κέντρο έχουν άμεσο ή έμμεσο προορισμό το χιονοδρομικό κέντρο.
To χιονοδρομικό κέντρο είναι:
Μια επιχείρηση η οποία προσφέρει στον χιονοδρόμο τουρίστα τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις (αναβατήρες , πίστες κατάβασης) για το άθλημα της χιονοδρομίας.
Χώρος οριοθετημένος για το άθλημα της χιονοδρομίας, περιλαμβάνει, αναβατήρες , πίστες κατάβασης, χώρους εξυπηρέτησης (parking, εστιατόρια, χώρους πρώτης ανάγκης, ιατρεία ). Κύρια ευθύνη της διοίκησης η ορθή και έγκαιρη λειτουργία των αναβατήρων και η ασφαλή προετοιμασία και οριοθέτηση των πιστών καθώς και η επισήμανση των επικίνδυνων σημείων στον χώρο ευθύνης του χιονοδρομικού.
Τα κέρδη των χιονοδρομικών, οπότε και η βιωσιμότητα τους, εξαρτώνται άμεσα από την προσέλευση του κόσμου, ο οποίος ως κριτήρια επιλογής θέτει την αξιοπιστία λειτουργίας των αναβατήρων, την ποιότητα παροχής υπηρεσιών (χρόνους ανάβασης ,ποιότητα πιστών) , το κόστος παροχής υπηρεσιών.
Ιδιαιτερότητα σημαντική ότι η χιονοδρομία είναι σπορ υπαίθριο και απαιτεί ιδιαίτερες περιβαλλοντολογικές συνθήκες πολλές από τις οποίες είναι επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου.
Λόγο της ιδιαιτερότητας του χώρου και της εποχικής περιόδου, όπου μπορεί να ασχοληθεί κάποιος με το άθλημα αυτό, είναι αναμενόμενο ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει δυσμενή καιρικά φαινόμενα, κάτι το οποίο πρέπει να είναι αποδεκτό από οποιονδήποτε, πριν αποφασίσει να ασχοληθεί με το άθλημα αυτό, καθώς και ο επιχειρηματίας- επιχείρηση η οποία αναλαμβάνει να προσφέρει τις υπηρεσίες της, καθώς και οι υπάλληλοι της θα πρέπει να είναι διατεθειμένοι να εργαστούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Τουριστική Χιονοδρομία και ασφάλεια
Ασφάλεια οδικού δικτύου
Ασφάλεια δρόμων, όχι όσον αφορά την εθνική οδό, αλλά το κομμάτι του επαρχιακού δρόμου, Μερικές ιδιαιτερότητες που αξίζουν επισήμανσης είναι:
1. Επωφελούμενος, οπότε και άμεσα ενδιαφερόμενος, για την ασφαλή μεταφορά των επισκεπτών είναι το χιονοδρομικό κέντρο, και οι οικονομικά εξαρτώμενοι και επωφελούμενοι, από την επίσκεψη των τουριστών-χιονοδρόμων στην ευρύτερη περιοχή (μαγαζιά, δήμος, νομαρχία, κράτος)
2. Υποχρέωση-ευθύνη, για την ασφαλή κατάσταση και χρήση του επαρχιακού δρόμου έχει η πολιτεία (νομαρχία, δημοτικό διαμέρισμα, τοπική αυτοδιοίκηση )
Συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι, εάν θέλουν οι επιχειρηματίες των χιονοδρομικών και της γύρο περιοχής και όποιος επωφελείται από αυτά, να τα βλέπει γεμάτα με κόσμο πρέπει να μεριμνεί για την ασφαλή μεταφορά προς και από αυτά, των πελατών τους καθ όλη την διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει συνεχής εποπτεία, αξιολόγηση και άμεση παρέμβαση όποτε κρίνεται αναγκαίο αντίστοιχα με το τι γίνεται στα χιονοδρομικά κέντρα του εξωτερικού.
Στην Ελλάδα αναμφίβολα έχουμε μειωμένα έσοδα των χιονοδρομικών και μη επιλογής από τους χιονοδρόμους τουρίστες ως προορισμό, λόγο έλλειψης εμπιστοσύνης από τους οδηγούς για την κατάσταση του οδικού δικτύου και ιδιαίτερα όσον αφορά τον εκχιονισμό των δρόμων και της δυσάρεστης εμπειρίας σε πολλούς επισκέπτες, από έλλειψη οργάνωσης.
Μερικές προτάσεις μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω
Για την πρόσβαση στο χώρο στάθμευσης του χιονοδρομικού θα πρέπει να υπάρχουν εάν είναι δυνατών, τουλάχιστον δύο δρόμοι για λόγους ασφάλειας. Σε περίπτωση πολύωρου εγκλωβισμού του δρόμου θα πρέπει να υπάρχει δεύτερη οδός ασφαλούς αναχώρησης από το χιονοδρομικό, διότι και σε περίπτωση χιονόπτωσης δεν θα μπορέσουν να επέμβουν τα εκχιονιστικά όπως έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις.
Η ανάβαση των χιονοδρόμων ξεκινάει από τις 7:00, οπότε θα πρέπει η κατάσταση του δρόμου να είναι ασφαλής για να μπορέσει να εξυπηρετήσει την διέλευση του κοινού, θα πρέπει να ελέγχεται ο δρόμος για χιονοκάλυψη και παγοποίηση για να γίνονται έγκαιρα οι απαραίτητες ενέργειες για την ασφαλή άφιξη των χιονοδρόμων στα χιονοδρομικά κέντρα.
Αυτό σημαίνει ότι ενέργειες για το επιθυμητό αποτέλεσμα (δηλαδή την ασφαλή μεταφορά των επισκεπτών του χιονοδρομικού κέντρου σε αυτό) θα πρέπει να ξεκινήσουν πριν τις 6:00. Η εποπτεία του οδικού δικτύου θα πρέπει , ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, να γίνεται καθ όλη την διάρκεια παραμονής των επισκεπτών στο χιονοδρομικό, για την ασφαλή άφιξη και αναχώρηση των επισκεπτών.
Απαραίτητη είναι η τοποθέτηση εμφανών πινακίδων , στα σημεία εξόδου από την Εγνατία οδό σε κάθε κόμβο που οδηγεί στο χιονοδρομικό και στα χωριά πριν την αρχή της ανάβασης προς το χιονοδρομικό , οι οποίες να ενημερώνουν για την κατάσταση των δρόμων (οι πινακίδες μπορούν να τοποθετηθούν και να προσφέρουν και έσοδα καθώς θα μπορούν ταυτόχρονα να χρησιμοποιηθούν για διαφημιστικούς σκοπούς).
Τοποθέτηση πινακίδων με σχεδιάγραμμα του δρόμου και την επισήμανση των επικίνδυνων σημείων των δρόμων (κατολισθήσεις , ενδεχόμενη πάγοποίηση). Τα σημεία στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στο χιονοδρομικό είναι γνωστά στους ντόπιους και μπορούν να καταγραφούν καθώς πάγοποίηση συμβαίνει συχνά κάθε χρόνο στα ίδια σημεία. Έχουμε θρηνήσει νεκρούς σε σημεία γνωστά και η παρέμβασή όλων μας πρέπει να είναι άμεση ώστε να μη θρηνήσουμε άλλους για σημεία που είναι γνωστά και η υποχρέωση της τροχαίας είναι να έχει επισημάνει.
Δημιουργία χώρων στάθμευσης για τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων και χώρους προσωρινής (υποχρεωτικής) προσωρινής στάσης των λεωφορείων και φορτηγών σε ώρες αιχμής για την αποσυμφόρηση του δρόμου εάν αυτό απαιτείται.
Βραδινή προετοιμασία δρόμου: Πολλές φορές τα εκχιονιστικά δεν κάνουν καμία ενέργεια τις βράδυνες ώρες, με αποτέλεσμα την αναμονή το πρωί για τον εκχιονισμό του δρόμου, ή την έκθεση πολιτών σε κίνδυνο λόγο της παγοποίησης και χιονόστρωσης δρόμων που θα μπορούσαν να είχαν εκχιονιστεί. Επίσης να μη ξεχνάμε τα μειωμένα έσοδα των χιονοδρομικών λόγο απλά της έλλειψης εμπιστοσύνης από τους οδηγούς στον εκχιονισμό των δρόμων.
Συνεχής εκχιονισμός του δρόμου: 24-ωρη κάλυψη όταν οι συνθήκες το απαιτούν με εκχιονιστικά, ακόμα και όταν είναι ανοιχτό το χιονοδρομικό ώστε να διευκολυνθεί η κάθοδος το απόγευμα. Έχει συμβεί πολλές φορές επειδή τα εκχιονιστικά δεν έκαναν καμία ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, μποτιλιάρισμα διάρκεια 5 ωρών με αποτέλεσμα την έκθεση Ελλήνων πολιτών σε κίνδυνο μετά την επίσκεψη σε χιονοδρομικό.
Προς την τροχαία η πρότασή είναι από τις 6 το πρωί να γίνεται εκτίμηση κατάστασης δρόμου που να επαναλαμβάνετε ανά μισή ώρα και σήμανση των σημείων που:
1. Είναι επικίνδυνα για τους οδηγούς
2. Πρέπει να τοποθετήσουν ΟΛΟΙ όσοι δεν έχουν χιονολάστιχα ή τετρακίνηση και λάστιχα χειμώνα αλυσίδες. Το σημείο αυτό να επανεκτιμείται ανά μισή ώρα και σε κάθε περίπτωση να είναι σημείο που δεν παρεμποδίζετε η κυκλοφορία.
ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ (ΟΧΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ) ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΧΙΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ
Ασφάλεια λειτουργίας Χιονοδρομικού
-Έγκαιρη λειτουργία του χιονοδρομικού εφόσον το επιτρέπουν οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες , αναβατήρες πίστες, μέτρα ασφαλείας και ο ολοκληρωμένος έλεγχος του συνόλου του χιονοδρομικού κάθε ημέρα από τους πιστέρ και τους χειριστές όσον αφορά τις συνθήκες ασφαλέιας σε αναβατήρες, πίστες και τους υπόλοιπους χώρους του χιονοδρομικού.
Βασική παράμετρος από το άνοιγμα του χιονοδρομικού και μετά είναι και η ύπαρξη ή μη ασθενοφόρου και ιατρού εξειδικευμένου στα χιονοδρομικά κέντρα. Σε όλα τα Ελληνικά χιονοδρομικά δεν υπάρχουν τα απαραίτητα διαγνωστικά μέσα για τους πιο συχνούς τραυματισμούς σε απόσταση πολλές φορές άνω της μισής ώρας. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει η μέγιστη δυνατότητα διάγνωσης, περίθαλψης και διακομιδής τραυματιών στο Χιονοδρομικό.
Αναβατήρες και εγκαταστάσεις
Οι αναβατήρες θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί ότι μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια και σε περίπτωση προβλήματος να γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση τους. Έχουν συμβεί τραυματισμοί από πτώση κομματιών πάγου από αναβατήρα πάνω σε χιονοδρόμους.
Ανάλογα με τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την ορθή και έγκυρη λειτουργία των αναβατήρων από τη προηγούμενη μέρα. Αυτό σημαίνει ότι με το κλείσιμο λειτουργίας θα πρέπει να γίνεται έλεγχος των αναβατήρων και προετοιμασίας τους για την επόμενη μέρα και ανάλογα των καιρικών συνθηκών που επικρατούν και αναμένονται κατά τις βραδινές ώρες, να λαμβάνονται τέτοια μέτρα ώστε να επιτραπεί η λειτουργία τους την επομένη με ασφάλεια.
-Ανάλογα με τις απαιτήσεις της άδειας λειτουργίας χιονοδρομικών δημιουργία ενιαίας επιτροπής, από εξειδικευμένα άτομα, για την αξιολόγηση της κατάστασης των ορεινών όγκων που καταλαμβάνουν τα χιονοδρομικά, πριν και κατά την διάρκεια της σεζόν. Αξιολόγηση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων πριν την έναρξη της σεζόν και περιοδικός έλεγχος αξιολόγησης λειτουργίας των εγκαταστάσεων (αναβατήρες, πίστες), έλεγχος και πιστοποίηση τεχνικής κατάρτισης υπαλλήλων που είναι υπεύθυνοι για την συντήρηση και λειτουργία των αναβατήρων και των πιστών.
-Την ανάρτηση πινακίδων με τοπογραφικό χάρτη των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού, που να αναφέρει, αναβατήρες , πίστες, δυναμικότητα αναβατήρων, επικίνδυνα σημεία δίπλα και μέσα στις πίστες.
Η ανάρτηση πινακίδων στις εισόδους των χιονοδρομικών, και η διανομή φυλλαδίων με την αγορά εισιτηρίου, τοπογραφικού χάρτη της περιοχής ο οποίος να αναφέρεται στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού να επισημαίνει τα επικίνδυνα σημεία , γκρεμούς , χαράδρες, σημεία πτώσης βράχων, επικίνδυνα σημεία που επικαλύπτονται από τα χιόνια. Επίσης τηλέφωνα ανάγκης, ενέργειες διάσωσης και έκτακτης ανάγκης
Οι χιονοδρόμοι πρέπει να υποχρεούνται να διαβάζουν τους χάρτες αυτούς και να τους έχουν συνέχεια μαζί τους όπως γίνεται στο εξωτερικό.
Οι χάρτες αυτοί θα χρησιμεύουν για την ενημέρωση οποιασδήποτε ορεινής αθλητικής δραστηριότητας.
-Συνεχής και αδιάκοπη οπτική επαφή εργαζομένου με τηλεχειρισμό καθόλη τη λειτουργεία του χιονοδρομικού κέντρου.
-Παρουσία χειριστή και παροχή συμβουλών και βοήθειας σε όποιον χιονοδρόμο τη χρειάζετε. Πολλες φορες οδηγήθηκαν με ελαφριά κατάγματα και για ράματα, χιονοδρόμοι στο νοσοκομείο λόγο ατυχήματος αρχαρίου στη βάση του λιφτ ενώ ο χειριστής δεν ήταν εκεί.
Ασφάλεια πιστών χιονοδρομικών
Τα πιο πολλά, ελαφρά ευτυχώς, αλλά αρκετά για να κρατήσουν έναν Έλληνα πολίτη μήνες εκτός εργασίας ατυχήματα, οφείλονται στην Ελλάδα απλά στο κακό στρώσιμο πιστών και στις ανωμαλίες σε αυτές. Αυτό με τη σειρά του οφείλετε είτε στα μη επαρκή μηχανήματα στρωσίματος(ρατράκ) που διαθέτουν τα χιονοδρομικά, είτε στο ωράριο που στρώνονται οι πίστες. Στην Ευρώπη τα χιονοδρομικά που έχουν πίστες μεγάλης κλίσης διαθέτουν ρατράκ με βίντσι ενώ στην Ελλάδα λίγα διαθέτουν και ακόμα πιο λίγα το χρησιμοποιούν συχνά. Επίσης το στρώσιμο γίνετε από ρατράκ που στρώνουν δίπλα-δίπλα δυο-δυο ενώ στην Ελλάδα σπάνια. Η πολιτεία και οι γύρω περιοχές πρέπει άμεσα να βοηθήσουν το χιονοδρομικό να αποκτήσουν τα απαραίτητα μηχανήματα και να διαθέτουν στο απαιτούμενο ωράριο το απαιτούμενο προσωπικό που θα μειώσουν τους τραυματισμούς Ελλήνων πολιτών καθώς και τη θεσμοθέτηση τρόπου στρωσίματος ώστε να υπάρχουν Ευρωπαϊκά στάνταρ ασφαλείας.
Ο δεύτερος σημαντικότερος λόγος ατυχημάτων είναι η ελλιπής σήμανση ορίων πιστών. Το αποτέλεσμα είναι συνεχείς τραυματισμοί λόγο του ότι πολλές φορές η πίστα είναι δυσδιάκριτη και ο χιονοδρόμος με μεγάλη ταχύτητα και χωρίς προειδοποίηση, βρίσκεται σε αφράτο-παγωμένο χιόνι, ανάλογα με τις συνθήκες. Πρέπει άμεσα να θεσμοθετηθεί η σήμανση των ορίων των πιστών με τα στάνταρ κάποιας χώρας της Ευρώπης ώστε να μην υπάρχουν άλλα ατυχήματα για αυτόν τον λόγο
Στα Ελληνικά χιονοδρομικά είναι συχνό το φαινόμενο της πυκνής ομίχλης. Πολλά ατυχήματα που έχουν οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους έχουν συμβεί που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Από την εμπειρία στα χιονοδρομικά κέντρα του εξωτερικού πρέπει άμεσα να καταγραφούν τα σημεία που με πυκνή ομίχλη μπορούν να οδηγήσουν έναν χιονοδρόμο σε επικίνδυνες καταστάσεις. Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες βλέπουμε συχνά χιλιόμετρα φρακτών από σχοινιά ή άλλο υλικό που πρακτικά καθιστούν αδύνατη την έκθεση σε κίνδυνο χιονοδρόμου.
Η δεύτερη παράμετρος ατυχημάτων λόγο της μειωμένης ορατότητας είναι το ατύχημα εντός πίστας λόγο κακό στρωσίματος πιστών και μη σήμανση των ορίων της πίστας. Αμέτρητα ελαφρά και όχι μόνο ατυχήματα έχουν συμβεί για αυτό το λόγο και τα χιονοδρομικά άμεσα πρέπει στα ευρωπαϊκά δεδομένα να λάβουν μέτρα ασφαλείας όπως έχουν καταγραφεί στις δύο προηγούμενες παραγράφους. Επίσης είναι αναγκαία η ενημέρωση χιονοδρόμων σε περίπτωση ομίχλης για την κατάσταση και την επικινδυνότητα των πιστών καθώς και η προτροπή να αποφεύγουν οι χιονοδρόμοι μέτριας ικανότητας κάποιες πίστες
Κάθε μέρα θα πρέπει να γίνεται αναγνώριση όλων των πιστών και εκτίμηση της κατάστασής τους πριν δοθούν σε χιονοδρόμους. Σε περίπτωση μη άρτιας προετοιμασμένης πίστας καθώς και πίστας με πέτρες, πρέπει να υπάρχει άμεση, ξεκάθαρη και εκτεταμένη ενημέρωση των χιονοδρόμων κατά τη διάρκεια έκδοσης της κάρτας τους, στις βάσεις των αναβατήρων και στην αρχή κάθε πίστας με ηχητικά και οπτικά μέσα, αλλά και προφανώς στα επικίνδυνα σημεία με σήμανση μέσα στις πίστες. Τα πιο πολλά ατυχήματα έχουν συμβεί λόγο πίστας που χιονοδρόμος μέτριας ικανότητας έχει κατέβει στο παρελθόν με επιτυχία, αλλά δεν ήταν σε καλή κατάσταση για κάποιον λόγο καθιστώντας την πίστα σαφώς μεγαλύτερης δυσκολίας.
Επίσης η εκτίμηση της κατάστασης των πιστών πρέπει να είναι συνεχείς και να ανανεώνονται οι προειδοποιήσεις προς τους χιονοδρόμους, στις βάσεις των αναβατήρων αλλά και μέσα στις πίστες με σήμανση για την κατάστασή τους. Συχνά ατυχήματα συμβαίνουν επειδή σε μια πίστα εμφανίστηκαν πέτρες και πολλές φορές το χιονοδρομικό το επισημαίνει μετά το ατύχημα. Στην Ευρώπη υπάρχει έλεγχος πιστών κατά τη διάρκεια της ημέρας και άμεση σήμανση των σημείων που πίστα γίνετε επικίνδυνη.
Μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρος ατυχημάτων είναι η παρουσία, ζώων, snowmobile και το συχνότερο ανθρώπων μέσα σε πίστες χιονοδρομίας. Σε κανένα χιονοδρομικό του εξωτερικού δεν επιτρέπετε η παρουσία στις πίστες των παραπάνω και τα σημεία που επιτρέπετε είναι σημεία σημειωμένα για τους χιονοδρόμους, ως σημεία χαμηλής ταχύτητας. Πολλά ατυχήματα έχουν συμβεί στα Ελληνικά χιονοδρομικά που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Ας μην ξεχνάμε τέλος τα ατυχήματα που έχουν συμβεί λόγο ολισθηρότητας σε δρόμους, σαλέ και καφετέριες λόγο του ολισθηρού οδοστρώματος σε πεζούς χιονοδρόμους. Επιτέλους δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει αντιολισθητικό υλικό όπως σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα του εξωτερικού.
Τέλος μια παράμετρος πολυσύνθετη, αλλά υπεύθυνη για τα πιο πολλά σοβαρά ατυχήματα, με θύμα κυρίως χιονοδρόμο, είναι η ταχύτητα που αναπτύσσουν κάποιοι χιονοδρόμοι. Μη ξεχνάμε ότι σε κάποια χιονοδρομικά του κόσμου αφαιρούνται άμεσα οι κάρτες σε όποιον κρίνουν ότι κινείτε με υψηλή ταχύτητα και σε άλλα υπάρχουν πρόστιμα και προειδοποιήσεις. • Επιτρεπόμενη ταχύτητα κοντά σε βάσεις αναβατήρων
• Σήμανση σημείων χαμηλής ταχύτητας
• Οριοθέτηση ταχύτητας ασφαλείας για κάποιες πίστες ειδικά αρχαρίων
• Αφαίρεση κάρτας για χιονοδρόμους που δεν κινούνται στα όρια ασφάλειας
• Διαμόρφωση ξεχωριστών χώρων για αθλητές
Ενημέρωση-εκπαίδευση από πλευράς τουριστών-χιονοδρόμων
Να διαμορφώσουμε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για την ασφάλεια στο χιονοδρομικό που να δημιουργεί συνείδηση και συμπεριφοράς ασφαλείας σε όλους μας. Αυτό θα περιλαμβάνει:
-Απαραίτητα προληπτικά μέτρα ασφαλείας ταξιδιού, έλεγχος κατάστασης αυτοκινήτου και εξοπλισμού αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων ( για αντιμετώπιση καταστάσεων χιονόπτωσης, χιονοκάλυψης και παγοποίησης δρόμου), πριν ξεκινήσουμε, να γνωρίζουμε τα τηλέφωνα ανάγκης για των υπηρεσιών στην περιοχή που πάμε, ενημέρωση για κατάσταση δρόμων, ενημέρωση για καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή προορισμού.
-Πριν και κατά την διάρκεια της ημέρας στο χιονοδρομικό
Πριν την αναχώρηση έλεγχος εξοπλισμού (πέδιλα, δέστρες, μπότες, κατάλληλα ρούχα, σακίδιο με είδη ανάγκης).
Όταν φτάσουμε στο χιονοδρομικό και πριν πάρουμε τα βουνά, ενημέρωση για την κατάσταση του χιονοδρομικού, να έχουμε μαζί μας πάντα χάρτη με τις πίστες του χιονοδρομικού, εκτίμηση κατάστασης πιστών, σεβασμός στις υποδείξεις και στις σημάνσεις του χιονοδρομικού (αλλιώς σε οποιαδήποτε περίπτωση να ξέρουμε ότι εάν συμβεί κάτι είναι ευθύνη δική μας και όχι του κέντρου)
-Συμπεριφορά στο χιονοδρομικό κέντρο
1.Ο χιονοδρόμος είναι υποχρεωμένος να συμπεριφέρεται κατά τέτοιο τρόπο που να μην κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των υπολοίπων γύρω του
2.Ο χιονοδρόμος πρέπει να διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο της ταχύτητάς του. Είναι υποχρεωμένος να κινείται με την ανάλογη ταχύτητα των δυνατοτήτων, πάντα σε συνάρτηση με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες ,δηλαδή:κατάσταση χιονιού, ορατότητα, εμπόδια ,κτλ.
3.Ο χιονοδρόμος που προηγείται (έστω και αργά) έχει πάντα προτεραιότητα
4.Προσπερνώντας άλλο χιονοδρόμο πρέπει πάντα να κρατάμε μια απόσταση ασφαλείας ώστε ο προπορευόμενος να έχει χώρο για οποιαδήποτε αλλαγή κατεύθυνσης
5.Πριν από κάθε ξεκίνημα, πρέπει να ελέγχουμε προς τα επάνω για την αποφυγή συγκρούσεων
6.Αποφεύγουμε να σταματάμε σε αθέατα, στενά ή στην μέση της πίστας
7.Ο χιονοδρόμος που ανεβαίνει ή κατεβαίνει πεζός μια πίστα, πρέπει να κινείται πάντα στο πλάι
8.Δεν παραβιάζουμε τα απαγορευτικά σήματα και φροντίζουμε να προφυλάξουμε και τους άλλους από τέτοιες παραβιάσεις
9.Σε περιπτώσεις ατυχημάτων, είστε υπεύθυνοι να βοηθήσετε προς διευκόλυνση της ομάδας των Πρώτων Βοηθειών
10.Επιδεικνύουμε πάντα σωστή συμπεριφορά όταν υπάρχει “ουρά” στους αναβατήρες. Δεν σπρώχνουμε και δεν παραβιάζουμε την σειρά των άλλων

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

<Άρωμα> ΠΑΣΟΚ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 22
10680 ΑΘΗΝΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665414-5

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2010


Για τo νομοσχέδιο «Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση, ενεργειακές υπηρεσίες και άλλες διατάξεις» ενημερώθηκε από την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, και τον Υφυπουργό, Γιάννη Μανιάτη, ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (ΚΤΕ) Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Εισηγητή του ΚΤΕ, Θανάση Χαντάβα.


Η Τίνα Μπιρμπίλη επισήμανε ότι με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο δημιουργείται μια νέα αγορά και νέες θέσεις εργασίας με τη θεσμοθέτηση επιχειρήσεων ενεργειακών υπηρεσιών, Ενεργειακών Επιθεωρητών και Ταμείου για την επιδότηση των προγραμμάτων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των μεγάλων κτιρίων, των βιομηχανιών και γενικότερα όλων των καταναλωτών ενέργειας.

Όπως τόνισε η Υπουργός, θα δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις, βιομηχανίες και σε νοικοκυριά να προβούν στις απαραίτητες επεμβάσεις, που θα οδηγούν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των εγκαταστάσεων τους, χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να απαιτείται να διαθέτουν τεχνικές γνώσεις και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση τους. Τις επεμβάσεις θα μπορούν να πραγματοποιούν πιστοποιημένες και ελεγχόμενες από το κράτος επιχειρήσεις ενεργειακών υπηρεσιών, οι οποίες θα αναλαμβάνουν το κόστος επένδυσης. Οι εταιρείες θα αποπληρώνονται με το ετήσιο ποσό που αντιστοιχεί στο οικονομικό όφελος, το οποίο προκύπτει από τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης της εγκατάστασης.


Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, οι βουλευτές - μέλη του ΚΤΕ Ενέργειας τόνισαν ότι το νομοσχέδιο ήταν αναγκαίο εδώ και καιρό και ζήτησαν να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών, καθώς και εξειδίκευση των επί μέρους διατάξεων.

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

ΟΣΜΙΟ TO AKΡΙΒΟΤΕΡΟ ΜΕΤΑΛΛΟ

Το ιρίδιο, το όσμιο και ο κόκκινος υδράργυρος, μέταλλα στοιχεία, χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία των πυρηνικών για τις χημικές ιδιότητές τους.
Τα έτη 1992-1994, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, άνθησε το εμπόριο του κόκκινου υδράργυρου, ουσίας με εκρηκτικές ιδιότητες. Κάπου 300.000 λίρες Αγγλίας ή 400.000 δολάρια ΗΠΑ το κιλό.
Υπόθεση - μυστήριο με λαθρεμπόρους πυρηνικών απασχόλησε τις διωκτικές αρχές της χώρας μας τον Νοέμβριο του 1991, οπότε και έλαβε χώρα η σύλληψη Ούγγρου στην Ελλάδα που επιχειρούσε να πουλήσει κόκκινο υδράργυρο στην Αθήνα. Για παρόμοια υπόθεση, έξι χρόνια αργότερα, κατηγορείται και ο Σαλιόνικ: ότι μετείχε σε κύκλωμα που διακινούσε κόκκινο υδράργυρο.
Στα μέσα Νοεμβρίου 1995 οι αρχές των Σκοπίων κατέσχεσαν ποσότητα οσμίου πολύ κοντά στα σύνορά μας με τη χώρα αυτή. Η αξία του οσμίου στις ΗΠΑ ανέρχεται στα 150.000 δολάρια ανά γραμμάριο, ενώ στην Ευρώπη στα 100.000 δολάρια ανά γραμμάριο. Στα Βαλκάνια η τιμή του είναι πιο χαμηλή (43.000 δολάρια ανά γραμμάριο). Η αξία του οσμίου είναι υψηλή γιατί είναι δυσεύρετο στη φύση, ενώ είναι γνωστό ότι μεταλλουργία οσμίου υπήρχε εδώ και χρόνια στην τέως Σοβιετική Ενωση.
Αν κάνετε μια βόλτα στις λαϊκές, όπου πραματευτές από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης εκθέτουν την πραμάτεια τους, υπάρχει περίπτωση να πιάσουν τα αφτιά σας συζητήσεις για όσμιο, ιρίδιο και κόκκινο υδράργυρο. Και αν πλησιάσετε δείχνοντας ενδιαφέρον, μπορεί να σας ρωτήσουν αν ενδιαφέρεστε όχι μόνο να μάθετε τι είναι αυτά (τα ξέρουν πολύ καλά, λόγω της υψηλής αξίας τους, ιδίως στη μαύρη αγορά), αλλά θα σας ρωτήσουν μήπως γνωρίζετε πρόσωπα που θα ενδιαφέρονταν να τα αγοράσουν. Πλουτίζετε, πράγματι, έτσι τις γνώσεις σας για υλικά που έχουν σχέση με πυρηνικά.
Η διάλυση της τέως Σοβιετικής Ενωσης, πέρα από τα όσα προβλήματα δημιούργησε στον πλανήτη, προκάλεσε μεγάλη αναταραχή ώς πανικό στις χώρες της Δύσης για την αδυναμία στη φύλαξη των πυρηνικών οπλοστασίων και των μονάδων παραγωγής πυρηνικών. Ετσι, οι πολλές βάσεις των πυρηνικών (περίπου 28 τον αριθμό) φαίνεται να είναι σήμερα εκτός ελέγχου, κάτι που παραδέχθηκε και ο υπουργός Αμυνας της σημερινής Ρωσίας Ιγκόρ Ροντιόνοφ. Το πλουτώνιο βγαίνει στο σφυρί και μάλιστα φαίνεται να εμπλέκονται και πυρηνικοί φυσικοί - επιστήμονες που το πωλούν όσο - όσο. Πολλοί από αυτούς, όταν εγκατέλειψαν την πατρίδα τους σε αναζήτηση καλύτερης τύχης, κατέφυγαν σε χώρες της Δύσης, κατά κυριότητα στις ΗΠΑ, και πήραν μαζί τους και «λίγο» πλουτώνιο ή ουράνιο εμπλουτισμένο, για «να βγάλουν τα έξοδά τους» ή καλύτερα «να κάνουν την καλή» στη νέα πατρίδα τους. Ως και ρώσος υπουργός κατηγορήθηκε ότι ήταν μπλεγμένος σε σκάνδαλο πλουτωνίου.

όσο και να χτυπιούνται οι πάσης απόχρωσης αριστεροί














Είναι σημαντική η πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι πρωθυπουργοί της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Ελλάδος. Με κοινή τους επιστολή ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξαχθεί έρευνα, και μάλιστα άμεσα, προκειμένου να εξακριβωθούν ο ρόλος και οι επιπτώσεις της κερδοσκοπίας στα συμβόλαια διασφάλισης κινδύνου (CDS) στα κρατικά ομόλογα χωρών της Ε.Ε. Για την πολιτική -και δη την ευρωπαϊκή, που προβλέπει συνεννοήσεις, διαβουλεύσεις, πιέσεις κ.λπ.-, το διάστημα μεταξύ της ανάληψης της πρωτοβουλίας από τον Ελληνα πρωθυπουργό και της εκδήλωσής της είναι στιγμιαίο. Αυτό δείχνει ότι αφενός οι συνθήκες ήταν ώριμες και αφετέρου το ελληνικό πρόβλημα μπορεί να γίνει θρυαλλίδα ευρύτερων αλλαγών στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δείχνει επίσης ότι στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που ζούμε, ακόμη και μια μικρή χώρα με τα προβλήματα της Ελλάδος έχει ευκαιρίες. Μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση ευρύτερων πολιτικών, αρκεί να κινητοποιηθεί και να θέσει τα σωστά ζητήματα στον σωστό χρόνο. Παρόμοιο ρόλο είχε παίξει η Ελλάδα και το 2003, γεφυρώνοντας τις διαφορές στη διχασμένη λόγω του Ιράκ Ευρώπη.

Αυτή η επιτυχία όμως δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει. Χρειάζεται χρόνος για να τεθούν κανόνες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ώστε να πάψει να παράγει φούσκες και αυτές οι φούσκες να διαμορφώνουν ευρύτερες πολιτικές. Η δημοκρατία είναι χρονοβόρο σύστημα και οι πολλές δημοκρατίες μαζί γίνονται ακόμη πιο χρονοβόρο σύστημα. Αλλά ακόμη κι αν υπήρχε ένας μαγικός τρόπος να συμφωνήσει σήμερα όλος ο κόσμος και να έμπαιναν αύριο κανόνες στις διεθνείς αγορές, το πρόβλημα της Ελλάδος δεν θα λυνόταν. Κι αυτό διότι τα κερδοσκοπικά παιχνίδια είναι υποπροϊόν του ελληνικού προβλήματος, δεν είναι το βασικό μας πρόβλημα.
Η αναπηρία της χώρας είναι αυτό που οι οικονομολόγοι ονομάζουν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Παράγει λίγα και καταναλώνει πολλά. Χρηματοδοτεί έναν δυσθεώρητο μηχανισμό ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που παράγουν ελάχιστα αλλά καταναλώνουν (σχετικά) πολλά και έχει έναν καχεκτικό μηχανισμό παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών. Ο τελευταίος όσα κι αν παράγει δεν φτάνουν για να χρηματοδοτήσουν τα 30 δισ. σε μισθούς και συντάξεις που πρέπει το Δημόσιο να πληρώσει φέτος.
Μέχρι τώρα η διαφορά καλυπτόταν με δανεικά. Αυτά είναι τόσα πολλά που μόνο το Δημόσιο χρωστάει περισσότερα απʼ όσα όλος ο ελληνικός λαός θα βγάλει σε 14 μήνες. Αυτός ο αλόγιστος δανεισμός (ο οποίος, παρεμπιπτόντως, έγινε εφικτός εξαιτίας των ίδιων κερδοσκοπικών παιχνιδιών που σήμερα καταγγέλλουμε) δεν χρεώνει μόνο τα παιδιά μας με 14 μηνιάτικα, μας έκανε τον αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης. Και τώρα που τα δανεικά δεν είναι εύκαιρα, όπως ήταν πριν από δύο χρόνια, καλούμαστε να πληρώσουμε ακριβά την υψηλή κατανάλωση των προηγούμενων ετών, σε συνδυασμό με τη χαμηλή παραγωγικότητα.
Γιʼ αυτό όσο και να χτυπιούνται οι πάσης απόχρωσης αριστεροί, δεν υπάρχουν λεφτά για τα περίεργα «επιδόματα έγκαιρης έλευσης στην εργασία». Οι χρηματοδοτήσεις ποικιλόχρωμων πανηγυριών που κάνουν οι δήμοι, με αφορμή πραγματικά ή φτιαχτά έθιμα του παρελθόντος, πρέπει να κοπούν ή να χρηματοδοτηθούν από τους ξενοδόχους που κερδίζουν από τον επιπλέον τουρισμό. Οι ποικιλώνυμες σπατάλες του ελληνικού γκουβέρνου πρέπει να κοπούν, διότι ακόμη και αν δανειζόμασταν με επιτόκια Γερμανίας, πάλι πρόβλημα θα είχαμε, επειδή δεν έχουμε την παραγωγικότητα της Γερμανίας

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

το περίπτερο του ΕΟΤ στη διεθνή τουριστική έκθεση ITB εγκαινίασε η Αν.Γκερέκου


Το περίπτερο του ΕΟΤ στην κορυφαία τουριστική έκθεση ITB στο Βερολίνο, εγκαινίασε η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου.


Στον εναρκτήριο χαιρετισμό της, η υφυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, με τον επαγγελματισμό των ανθρώπων του τουρισμού και με τις καίριες θεσμικές παρεμβάσεις από την πολιτεία, “η Ελλάδα, παρά την κρίση, θα είναι ξανά μια πρωταγωνίστρια δύναμη στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο του τουρισμού”. Η κα Γκερέκου επεσήμανε ότι, ο τουρισμός, για την Ελλάδα, δεν είναι απλά μια εμπορική δραστηριότητα, αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “Οι Έλληνες δεν ‘εξυπηρετούμε τουρίστες’, αλλά “φιλοξενούμε επισκέπτες”.
Για την ίδια, η αρνητική δημοσιότητα που εισέπραξε η Ελλάς τον τελευταίο καιρό, προώθησε μια “εξαιρετικά μονόπλευρη και λανθασμένη εικόνα” της χώρας, η οποία “απέχει πολύ από την πραγματικότητα”.
Στο χώρο του περιπτέρου του ΕΟΤ, η Ελληνίδα υφυπουργός συναντήθηκε με το Γερμανό υπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας, Ράινερ Μπρουντέρλ και το δήμαρχο του Βερολίνου, Κλάους Βόβεραϊτ. Το ελληνικό περίπτερο επισκέφτηκε και ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Ταλίμπ Ριφάι.
Leave a Reply

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

SKI CAMP Τεχνικής Κατάρτησης

13-14 Μαρτίου Ε.Χ.Κ. ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ

Είναι μια διαφορετική προσέγγιση σε ότι αφορά την εκμάθηση του σκι και έχει σκοπό πέρα από την πρακτική εκμάθηση να ενημερώσει θεωρητικά τον αρχάριο καθώς και τον προχωρημένο σκιέρ σε ότι αφορά γενικά το άθλημα.
Η διάρκεια του camp είναι δυο μέρες και περιλαμβάνει τετράωρα μαθήματα κάθε μέρα καθώς θεωρητικά μαθήματα για την ιστορία του σκι στον κόσμο και στη χώρα μας, κανόνες ασφαλείας – χιονοδρομίας, τεχνική, ενημέρωση για υλικά – επιλογή υλικών, κίνδυνοι στο βουνό και ανάλυση βίντεο.
Μεθοδικότητα: Τα μαθήματα γίνονται σε γκρουπ μαξ. 8 ατόμων. Είναι συνολικής διάρκειας 4ων ωρών με μια ώρα διάλλειμα τη κάθε ημέρα. Εδώ εφαρμόζουμε την μέθοδο που χρησιμοποιούν οι δάσκαλοι στις Αυστριακές Άλπεις. Δίνεται χρόνος στον μαθητή να έχει ολοήμερη επαφή με το σκι και μέσω πολυμορφικών ασκήσεων να κατανοήσει την τεχνική του σκι.
Θεωρία: Σε αίθουσα του κεντρικού σαλέ του χιονοδρομικού γίνονται θεωρητικά μαθήματα πάνω στην ιστορία του σκι στον κόσμο και στη χώρα μας, στην επιλογή υλικών, των κανόνων χιονοδρομίας και χιονοδρομικών κέντρων, θεωρία πάνω στην τεχνική του σκι κ.α.
Video analysis: Μια πολύ καλή μέθοδος βελτίωσης τεχνικής, χρησιμοποιείται από αθλητικές ομάδες, σχολές δασκάλων σκι. Βλέποντας τα λάθη μας μαθαίνουμε και βελτιωνόμαστε!
Διασκέδαση: Σκι χωρίς διασκέδαση δεν γίνεται! Όμορφες βραδιές στο σαλέ η και στα γύρω χωριά του χιονοδρομικού…
Αναλυτικό πρόγραμμα
1η Μέρα (Παρασκευή): Συνάντηση στο σαλέ όπου διανυκτερεύουμε, γνωριμία με όλους τους συμμετέχοντες και τους δασκάλους, παραλαβή εξοπλισμού για όσους δεν έχουν.
2η Μέρα (Σάββατο): Στις 10:00π.μ. ξεκινάμε το μάθημα στις πίστες. Το μάθημα είναι διάρκειας 4 ωρών με 1 ώρα διάλειμμα. 10:00 – 12:00 και 13:00 – 15:00. Μετά από ξεκούραση στις 18:00 υπάρχει 2ωρο θεωρητικό μάθημα.
3η Μέρα (Κυριακή): Στις 10:00π.μ. ξεκινάμε το μάθημα στις πίστες. Το μάθημα είναι διάρκειας 4 ωρών με 1 ώρα διάλειμμα. 10:00 – 12:00 και 13:00 – 15:00. Μετά το μάθημα παράδοση εξοπλισμού και ανάλυση βίντεο.
- Η τιμή κατά άτομο περιλαμβάνει, 2 διανυκτερεύσεις με πρωινό, δάσκαλο σκι, εξοπλισμό (για όσους δεν έχουν), κάρτες λιφτ και υλικό που θα μοιραστεί για τα θεωρητικά μαθήματα.
- Το camp ξεκινάει με τη συμπλήρωση μίνιμουμ 5 ατόμων. Σε περίπτωση ακύρωσης λόγω μη ικανοποιητικής συμμετοχής θα υπάρχει έγκαιρη ειδοποίηση (5 ημερες πριν) και οι προκαταβολές επιστρέφονται.
- Για περισσότερες πληροφορίες η κρατήσεις επικοινωνήστε στο 6978 845 232 και 6977 646600

Και στο info@compassadventures.gr
Μάκης Λογιωτατίδης – Απόστολος Μαυρίδης
Δάσκαλοι Σκι πιστοποιημένοι από την Αυστριακή Ομοσπονδία Δασκάλων σκι του Salzburg. (SΒSSV)

Υπεύθυνοι για τα Ski Camps 2007

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Πέφτουν τα spread μετά την ευρω-στήριξη

Στα επίπεδα των 285 μονάδων, πολύ κοντά στα χαμηλά της χρονιάς κυμαίνεται το spreadτου 10ετούς ελληνικού ομολόγου, μετά και τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την Άνγκελα Μέρκελ και το Νικολά Σαρκοζί.
Συγκεκριμένα, μέσα στην ημέρα το spread υποχώρησε μέχρι τις 283 μονάδες βάσης από 290, περίπου, την περασμένη Παρασκευή ενώ μετά τις 5 το απόγευμα ήταν στις 286,8 μονάδες.
Το credit default swap (CDS) του πενταετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρούσε στις 282,8 μονάδες βάσης, από 296,2 στο κλείσιμο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, το οποίο σημαίνει ότι πλέον κοστίζει 282.800 ευρώ η ασφάλιση 10 εκατ. ευρώ ελληνικού χρέους, έναντι 296.200 ευρώ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Έτσι, λοιπόν, το ασφάλιστρο κινδύνου έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2010. Η προηγούμενη φορά, φέτος, που είχε υποχωρήσει κάτω από τις 300 μονάδες βάσης ήταν στις 12 Ιανουαρίου (280 μονάδες).
Παράλληλα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σε δημοσίευμα του, αναφέρεται σε σχέδιο ευρω-στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που φέρνει «γερμανική σφραγίδα» και το οποίο θα μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσα σε 48 ώρες, στην περίπτωση που συνεχισθούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ελληνικά ομόλογα.
Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα αποτρέψει μόνης της τη χρεοκοπία, ολιγομελής ομάδα εργασίας της ΕΕ επεξεργάζεται μέτρα διάσωσης, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό.
Η ομάδα αυτή αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν αλλά και κυβερνητικούς αξιωματούχους ορισμένων κρατών-μελών, μεταξύ αυτών της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Στο εκτενές άρθρο του Der Spiegel αναφέρεται, ότι το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους έως και 25 δισ. ευρώ αποτελείται από δάνεια και εγγυήσεις εκ μέρους των χωρών που θα συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια.
Μάλιστα, όπως φέρεται να διαβεβαιώνει ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γιόργκ Ασμουσεν, εάν χρειαστεί το ποσό αυτό «μπορεί να καταβληθεί μέσα σε 48 ώρες».

Προτιμάτε με επιμονή προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα: Η πιο απλή και πρακτική λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας!

Αποτελεί πλέον κοινή συνείδηση ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας βρίσκονται σε τόσο απελπιστική κατάσταση ώστε προσελκύουν πλέον τους παγκόσμιους καρχαρίες που «μυρίζονται αίμα» και συρρέουν για να μας κατασπαράξουν, απομυζώντας όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τα σχεδόν άδεια ταμεία μας.
Εμείς καταθέτουμε την δική μας απλή και πρακτική λύση, η οποία δεν είναι δυνατόν (για πολλούς, ευνόητους και απόλυτα κατανοητούς λόγους) να διατυπωθεί από καμιά επίσημη ελληνική αρχή:
Εάν οι μισοί Έλληνες επέλεγαν για τις καθημερινές τους ανάγκες προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα όχι μόνο θα λύναμε το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών προβλημάτων της χώρας μας, αλλά θα εξασφαλίζαμε απασχόληση τόσο για τους Έλληνες όσο και για το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών μεταναστών που φιλοξενούμε στην χώρα μας!

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ : 05/95

ΕΔΡΑ : ΓΡΕΒΕΝΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 4 – ΤΚ 511 00

ΤΗΛ. & FAX: 2462085447

Email : eayngrev@yahoo.gr
Γρεβενά 06 Μαρτίου 2010
Η ποδοσφαιρική ομάδα της Αστυνομικής Διεύθυνσης ΓΡΕΒΕΝΩΝ μετά τις νίκες της επί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας, προκρίθηκε άνετα στην προημιτελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας, όπου θα αντιμετωπίσει σε διπλό αγώνα την ομάδα της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης με το πρώτο ματς να διεξάγεται στα Γρεβενά την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαρτίου 2010.
Από πλευράς μας συγχαίρουμε τους συναδέλφους μας που συμμετέχουν στην ομάδα, για την πρόκριση τους και εκφράζουμε εκ μέρους τους τις ευχαριστίες τους προς την ΙΟΝΙΟ Α.Ε., τον Δήμαρχο Γόργιανης ΤΣΙΑΡΑ Αντώνιο, αλλά και ιδιαίτερα προς τον συμπολίτη μας επιχειρηματία του εξωτερικού ΛΑΖΟ Βασίλειο, οι οποίοι ανιδιοτελώς προσέφεραν στην ομάδα απαραίτητο αθλητικό υλικό, διευκολύνοντας σημαντικά την συμμετοχή της στο πρωτάθλημα.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΡΙΓΩΝΗΣ Χρήστος Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΨΕΥΤΟΓΚΑΣ Ιωάννης

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

τα αυτονόητα

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ βρήκε το θάρρος να πει αυτά που κανείς ηγέτης δεν τόλμησε να μας πει ποτέ για την κατάντια της χώρας μας. Είπε την αλήθεια και έδειξε αποφασισμένος να αναλάβει όλο το κόστος.

ΟΠΩΣ είπε ρητά ο Πρωθυπουργός, είναι ένας πόλεμος. Και στον πόλεμο δεν προέχει ποιος θα ματώσει. Μετράει η σωτηρία της πατρίδας. Και αυτό είναι σήμερα το χρέος για πολίτες και πολιτικούς.
Τελικά, δεν αρκεί να ζοριστούμε για να περάσουμε το ιδιότυπο καθαρτήριο για κάποιο διάστημα. Αυτό ενδεχομένως να ήταν αρκετό μέχρι πριν από 2-3 χρόνια. Τώρα είναι η ώρα για βαθιά βουτιά χωρίς ανάσα. Μια βουτιά που κανείς δεν είναι σε θέση να πει πότε και πώς θα τελειώσει. Με μια προϋπόθεση: κάποιος να μας δώσει την ελπίδα ότι την επόμενη μέρα της βαθιάς κρίσης η χώρα θα αποκτήσει επιτέλους δημόσια νοσοκομεία, δημόσια σχολεία, εφορία και πολεοδομία. Μόνο αυτά, τα αυτονόητα, είναι αρκετά.

ένα κράτος που δεν θα υπηρετεί εκείνους που τάχα το υπηρετούν!

Το θέμα της χρήσης των κρατικών αυτοκινήτων έρχεται πάλι στο προσκήνιο λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Ενώ «χάνει τμήμα της εθνικής κυριαρχίας της» και η οικονομία της «βρίσκεται στην εντατική», μερικές χιλιάδες αξιωματούχοι του δημόσιου τομέα εξακολουθούν να κυκλοφορούν με κρατικό αυτοκίνητο, οδηγό και ενδεχομένως φρουρά. Να κοστίζουν δηλαδή πολλαπλάσια από όσα εμφανίζονται ως αμοιβές τους.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο. Απλώς κάνουν τη δουλειά τους. Γιατί άραγε πρέπει να πληρώνουν οι πολίτες, για να μετακινηθείσυχνά και για προσωπικούς λόγουςένας γενικός ή ειδικός γραμματέας, ένας πρόεδρος ή διευθύνων σύμβουλος κρατικού οργανισμού, ένας διοικητής νοσοκομείου ή ασφαλιστικού ταμείου, ένας ταξίαρχος ή ένας αντισυνταγματάρχης, ένας δήμαρχος ή νομάρχης, ένας γενικός διευθυντής κ.λπ.; Τι νόημα έχει να κόβουμε μισθούς και επιδόματα από τον απλό εργαζόμενο για να χρηματοδοτούμε τις μετακινήσεις προσώπων που απλώς κάνουν τη δουλειά τους;
Ο Γιάννης Ραγκούσης ανήγγειλε ότι ο στόλος των κρατικών αυτοκινήτων άρχισε ήδη να περιορίζεται. Μπορεί.
Αλλά αυτό είναι το πρόβλημα; Μήπως ήλθε η ώρα να καταργήσουμε εντελώς αυτή την τριτοκοσμική κατάσταση; Να φτάσουμε δηλαδή σε ένα κράτος που δεν θα υπηρετεί εκείνους που τάχα το υπηρετούν!

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Διεθνής Διαφάνεια: 1 δις το κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα

Η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια δηλώνει ότι το κόστος των δωροδοκιών και της διαφθοράς στην Ελλάδα το 2009 ανήλθε στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Μάλιστα, σύμφωνα με την οργάνωση, ο μέσος Έλληνας πολίτης πλήρωσε πάνω από 1.800 δολάρια πέρυσι σε δωροδοκίες προς δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης εκατομμύρια Ευρώ υπολογίζεται ότι δόθηκαν σε κρατικούς λειτουργούς για την διευθέτηση εκκρεμοτήτων με την εφορία.
Οι Ελληνικές αρχές παραδέχονται ότι η φοροδιαφυγή και η διαφθορά είναι μεταξύ των κύριων αιτίων της τρέχουσας οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έχει δεσμευτεί πως θα πατάξει την φοροδιαφυγή στα πλαίσια των προσπαθειών της κυβέρνησης του να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα που αντιμετωπίζει η χώρα.

το σύνδρομο

Γελάτε; Κακώς. Δεν είναι για γέλια αυτό το χθεσινό. Για κλάματα είναι. Και ένα ακόμη στοιχείο της αδιανόητης παρακμής του πολιτικού μας συστήματος και των ηγεσιών του. Γιατί δεν μπορεί την ώρα που η χώρα δίνει την ύστατη μάχη να αποφύγει την χρεοκοπία, η ηγεσία ενός κοινοβουλευτικού κόμματος, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, να καταφεύγει σε μεθόδους που μας εκθέτουν διεθνώς και τροφοδοτούν την επιχειρηματολογία όσων υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να αφεθεί να πέσει στο βάραθρο. Τελικά φαίνεται πως τους είναι αδύνατον να απαλλαγούν από το σύνδρομο των «Δεκεμβριανών». Θα τους κυνηγάει για καιρό ακόμη..

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ



ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ : 05/95


ΕΔΡΑ : ΓΡΕΒΕΝΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 4 – ΤΚ 511 00


ΤΗΛ. & FAX: 2462085447


Γρεβενά 01 Μαρτίου 2010
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Την Τρίτη 02 Μαρτίου και ώρα 15:00 στο γήπεδο  ΚΑΡΠΕΡΟΥ, θα διεξαχθεί επίσημος επαναληπτικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ομάδων της Αστυνομικής Διεύθυνσης ΓΡΕΒΕΝΩΝ και της Αστυνομικής Διεύθυνσης ΔΡΑΜΑΣ, στα πλαίσια της φάσης των αγώνων μπαράζ που θα κρίνει την πρόκριση μίας από τις δύο ομάδες, στα προημιτελικά του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας.


Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΡΙΓΩΝΗΣ Χρήστος
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΨΕΥΤΟΓΚΑΣ Ιωάννης